Herrenes seierspall i Årefjällsloppet 2021 som inngår i Ski Classics. FV: Stian Hoelgaard (2. plass), Andreas Nygaard (1) og Ari Luusua (3). Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

Herrenes seierspall i Årefjällsloppet 2021 som inngår i Ski Classics. FV: Stian Hoelgaard (2. plass), Andreas Nygaard (1) og Ari Luusua (3). Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

ANDREAS NYGAARD VANT ÅREFJÄLLSLOPPET – OGSÅ PALLPLASS TIL STIAN HOELGAARD: – DET VAR SINNSYKT TUNGE FORHOLD

Med vinnerintervju

Den 100 kilometer lange kraftprøven Årefjällsloppet satte lørdag punktum for langløpscupen Ski Classics.

Tips en venn  Skriv ut

Den 100 kilometer lange kraftprøven Årefjällsloppet satte lørdag punktum for langløpscupen Ski Classics.

Forholdene var ekstremt krevende med svært fuktig snø, grovkornet og omdannet, men samtidig har det vært nedbør og temperaturer på begge sider av null, kombinert med sterk vind og mye utsatt terreng. Det var med andre ord sugeføre med innslag av både fokksnø, nysnø, sludd og regn, samt gløtt av sol.

Det er også første gang Årefjällsloppet har vært 100 kilometer. Tidligere har det maks vært 75 km. Emil Persson som går for Lager 157 Ski Team trengte bare å bli blant de topp 50 for å vinne sammenlagt i Ski Classics.

FIKK FART PÅ SKIENE

Løperne holdt lenge godt sammen, men etter cirka 27 kilometer sørget nesten som på bestilling Tord Asle Gjerdalen fra Team XPND Fuel of Norway for høyt tempo over den store sjøen og på vei inn i den etterfølgende lange klatringen.

Videre var Tord og en mann som Morten Eide Pedersen fra Team Nordic Athlete blant de toneangivende i mange kilometer, frem til Team Ragde Eiendom gikk opp i front med lagets fulle bredde på fantastiske ski.

Det så også ut til at det skulle være en mann fra nettopp sistnevnte lag som skulle sette prikken over i'en. For da det var igjen 15 til 20 kilometer, av de totalt 100, hadde Team Ragde Eiendoms Oskar Kardin en ledelse på over tre minutter. Men et ekstremt sug i snøen i rennets avsluttende faser gjorde at det ble bråstopp da Oskar tok igjen tetklynga av damenes felt som startet 45 minutter tidligere.

Damene la seg på bakskiene til Kardin og mens han måtte klemme unna snøens fuktighet startet løperne i herrenes hovedklynge opphentingen. Det begynte med at Oskars lagkamerat Joar Thele rykket i fra og gikk solo opp til Kardin og damene, men det samme skjedde når Joar gikk opp i spiss, det stoppet fullstendig.

Så kom også selve hovedklynga dundrende. Med et par kilometer igjen prøvde Karstein Johaug på et realt rykk, også han fra Team Ragde Eiendom. Karstein fikk en liten luke, men den ble hentet inn.

OPPGJØRETS TIME

De siste hundre meterne inn mot mål var det en trio med Ari Luusua, Vltava Fund Ski Team, Andreas Nygaard fra Team Ragde Eiendom og Team Kotengs Stian Hoelgaard som lå 4-5 sekunder foran resten av feltet.

Andreas har fått mye av sesongen amputert etter sine massive frostskader under La Diagonela tidlig på sesongen. Men utover senvinteren har han vist tenner og for alle som vet hva som bor i hans taktomslag, var det ikke liten tvil om i hvilke lommer seieren skulle ende opp til slutt, slik situasjonen var rett før mål.

Med full fyr på oppløpet krysset Andreas Nygaard målstreken aller først etter 5 timer, 4 minutter og 48 sekunder. Stian Hoelgaard ble nummer to, tre sekunder etter, mens det ble tredjeplass på Ari Luusua.

IKKE HVERDAGSKOST

Du vant rennet i et spurtoppgjør etter 100km, hvor spesielt er det?

– Det er ikke noe man gjør hver dag. Men heldigvis hadde jeg mest krefter igjen. Jeg hadde spist og drukket godt og greide å ta den spurten. Dette er ett av de mest slitsomme rennene jeg har gjort i min karriere, sier seiersherren til Langrenn.com rett etter målgang.

Hva var avgjørende for å vinne i dag?

– Det var sinnssykt tunge forhold, så du var helt avhengig av å ha bedre eller like gode ski som konkurrentene, ta til deg næring underveis, og gjøre de rette valgene.

Hvordan kjennes det å ta seieren i finalen?

– Det var en perfekt måte å avslutte en litt seig sesong på. 2021 har ikke vært helt mitt år, avrunder Andreas overfor Langrenn.com.

STYRER FRA PARIS

For øvrig er det en rekke kuriositeter i disse koronatider. Det er nemlig slik at Ski Classics-sjefen David Nilsson styrer hele langløpsfinalen fra Paris fordi Frankrike er så godt som hermetisk stengt for tida, og da spesielt Parisområdet.

Tidtakingen skjer via Tyskland, uten at teknikerne har muligheten til å reise til løpet for å sette opp, rigge ned eller være på plass for å takle eventuelle utfordringer som dukker opp underveis. Av de to kommentatorene på live-sendingen sitter den ene i Norge og den andre i Finland og koordinerer sine kommentarer digitalt.

Se også: Slik gikk det med damene (2 norske på pallen)

ÅREFJÄLLSLOPPET

27. mars 2021

Vålådalen - Sverige

---

MENN - 100 KM - KLASSISK

1. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom 5:04:48.2

2. Stian Hoelgaard, Team Koteng 5:04:51.0

3. Ari Luusua, Vltava Fund Ski Team 5:04:53.8

* Komplette resultater med mellomtider


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse