Team Norgeshus 2011/2012 med Håkon Ramstad i grønn ring. Bak fra v.: Erik B. Brovold, Emil S. Gundersen, Harald Berge. Midten: Vetle Thyli. Foran fra v.: Martin Andersen, Petter S. Skinstad og Håkon Ramstad. Foto: Vanja Tallerud.

Team Norgeshus 2011/2012 med Håkon Ramstad i grønn ring. Bak fra v.: Erik B. Brovold, Emil S. Gundersen, Harald Berge. Midten: Vetle Thyli. Foran fra v.: Martin Andersen, Petter S. Skinstad og Håkon Ramstad. Foto: Vanja Tallerud.

ÅRSHJULET PRESENTERES AV HOVEDTRENER

– En skisesong er lang og det er viktig å bryte året ned i mindre deler med klart definerte fokusområder for hver periode.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

En skisesong er lang og det er viktig å bryte året ned i mindre deler med klart definerte fokusområder for hver periode.

Langrenn.com har vært i dialog med hovedtrener Håkon Ramstad. Dette resulterte i en fyldig omtale av hvordan det jobbes i satsingsmiljøet Gjøvik Toten Langrenn (GTL) og også innhold og gjennomføring av høstsamling de nylig hadde i Hafjell.

Se oppslaget: Håkon Ramstad på høstsamling med 23 løpere og 3 trenere: – Vi bodde i en av storhyttene på Mosetertoppen

I denne artikkelen retter vi blikket i større grad over på egne erfaringer Håkon Ramstad gjorde som løper og hvordan han nå som hovedtrener reflekterer rundt det vi har valgt å kalle for årshjulet.

Håkon var selv en sterk skiløper, med blant annet et soleklart juniorgull i NM foran flere av dagens verdensnavn, som for eksempel Sindre Bjørnestad Skar, Daniel Stock, Mathias Rundgreen, Emil Iversen, Martin Løvstrøm Nyenget etc. og du tilhørte norgeseliten blant seniorer.

Hva henter du i din trenergjerning fra din egen karriere og hvordan jobber du for å overføre dette til dagens unge skiløpere i Gjøvik Toten Langrenn?

– Egne erfaringer fra aktiv karriere er definitivt mye verdt i trenerrollen.

– Først og fremst tar jeg med meg viktigheten av å tilhøre et godt miljø for å kunne utvikle seg som langrennsløper. Dette skaper vi ved å lage gode fellestreninger, innvolvere utøverne i verdiprosesser, målsetninger og jevnlige evalueringer, i tillegg til å ufarligjøre det å feile ved  å skape en offensiv holdning i gruppa.   

Han sier også at et annet viktig fokusområde er balanse i hverdagen mellom skole, trening, venner og familie.

Han overfører dette ved å involvere utøverne i stor grad i treningsplanleggingen og bevisstgjøre de på at alle valg de tar i hverdagen er med å påvirke utviklingen som skiløper.   

– Fra egen karriere lærte jeg ikke minst hvor viktig det er å være tålmodig og at det er systematisk og strukturert arbeid over lang tid som fungere om man virkelig ønsker å bli skikkelig god, vektlegger Ramstad.

Mindre trening i egen regi
28-åringen rekker ikke nå å være den som bruker treningstøyet mest. Det å være hovedtrener i et offensivt miljø tar sine mange timer. I tillegg har han en jobb å passe utenfor idretten også.

– Jeg er lite aktiv i skisporet selv og treningen er svært sporadisk, men holder meg litt i aktivitet gjennom trenerjobben.

– Det blir minimalt med tid til å prioritere egen trening. Jeg har full jobb som ingeniør ved siden av, men er heldig å ha en fleksibel arbeidsgiver som gjør det mulig å kombinere de to jobbene. Trenerjobben kan vel anses som en 25 prosent stilling.

Den dynamiske arbeidsplassen er å finne hos Geoplan 3D. De er en av Østlandets ledende bedrifter innen oppmåling, 3D laserscanning, mengdeberegning og maskinstyring. Kontorer har de i Oslo, på Hamar og på Kapp like sør for Gjøvik. Sistnevnte sted er der hvor Håkon skaffer til veie sitt daglige brød.

Årshjulets innhold og fokusperioder
Langrenn.com spør Håkon Ramstad om hva han mener sine løpere i Gjøvik Toten Langrenn, men også andre unge skiløpere, bør fokusere mest på i de ulike perioder av året og hvordan han tenker at årshjulet bør deles opp?

– En skisesong er lang og det er viktig å bryte året ned i mindre deler med klart definerte fokusområder for hver periode, svarer hovedtrener Ramstad og går gjennom måned for måned.

MAI – Blåse ut
– Mai bør være en måned der fokuset er å komme i gang med variert trening fordelt på ulike bevegelsesformer.

– Som hardøkter bruker løperene i GTL mye lokale løpekonkurranser for å komme i gang med den intensive treninga der man  får «blåst» motoren skikkelig i gang etter en for de fleste rolig april.

JUNI + JULI – Volum i lav intensitet
– Juni og juli er måneder med fokus på stort volum i treninga og mange timer på lav intensitet, krydret med spenst, hurtighet, styrke og en og annen hardøkt.

– Denne perioden er dessuten en periode der man bør ta tak i sine svake sider, det være seg hurtighet, styrke, tekniske fokusområder, etc.

AUGUST – Lokale konkurranser
– I august er det fortsatt fokus på mengde og mange timer, i Gjøvik Toten Langrenn bruker vi en del lokale konkurranser til å kommer skikkelig i gang med hardøktene etter en sommer med mye rolig trening.

SEPTEMBER + OKTOBER – Kritiske mengdemåneder
– September og oktober er fortsatt måneder med mye trening, men både hyppigheten og intensiteten på de hardeste øktene økter gradvis.

– For ungdommer med full skolegang på programmet er dette særlig kritiske måneder da kombinasjonen høy treningsbelastning, kortere dager med mindre dagslys og mye skolearbeid ofte ikke gir det beste utbytte av treningen.

– Fokus på restitusjon, gode rutiner på hygiene, struktur og tilpasningsdyktighet er stikkord her for å sørge for utvikling og unngå sykdom og skader.  

Det er denne september- og oktoberbolken vi nå er i full gang med. I et fyldig oppslag vi nylig publiserte her på Langrenn.com fortalte Håkon Ramstad om høstsamlinga til Gjøvik Toten Langrenn ved Hafjell og Mosetertoppen. Se denne lenken for den artikkelen.

NOVEMBER – Ustabile forhold
– November kan være en vanskelig måned å planlegge da man aldri helt vet hvilke forhold man får, men å gjøre en god jobb på barmark er det viktigste for våre løpere denne måneden.

– Anbefaler heller å gjennomføre gode økter på barmark enn å reise lange avstander på ukedagene for å gå på ski i korte kunstsnøløyper. Så fort det er snøforhold i nærområdet blir fokuset å gjennomføre gode økter på snø.

– Jeg er av den oppfatning av at man best går seg inn teknisk på ski med litt intensitet på øktene og vi kjører på med intervaller på ski ganske med en gang det er forhold til det. For å opprettholde basisferdighetene gjennomfører vi en økt ukentlig med løp, spenst og styrke gjennom hele vinteren.

– Dette mener jeg er noe alle langrennsløpere bør prioritere i treninga si.

DESEMBER TIL APRIL – Skirenn
– Gjennom vinteren ligger treningsmengden lavere og for juniorer er det de 4 norgescuphelgene som styrere fokuset i den øvrige treninga.

– Vi har troa på å bruke lokale skirenn aktivt i oppkjøringen mot de viktige konkurransene. Vi prioriterer dessuten å legge inn perioder med mer trening i løpet av vinteren.

FELLESNEVNER HELE ÅRET
– Felles for hele året er at man tenker variasjon og progresjon i treningsarbeidet, forklarer Håkon Ramstad i enden av hele årshjulet.

– Med 1 til 2 samlinger per måned er dette med å gi en naturlig variasjon i treningsbelastningen til utøverne, poengterer hovedtreneren i Gjøvik Toten Langrenn avslutningsvis.

Se også:
* Ramstad raskest i testrenn (en liten godbit fra arkivet)
* Håkon Ramstad på høstsamling med 23 løpere og 3 trenere: – Vi bodde i en av storhyttene på Mosetertoppen

* Første gang publisert høsten 2019


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse