Eirik Næss-Ulseth viser fram måleren som i løpet av kort tid finner ut hvor høy konsentrasjonen er av radon. Foto: Erik Borg.

Eirik Næss-Ulseth viser fram måleren som i løpet av kort tid finner ut hvor høy konsentrasjonen er av radon. Foto: Erik Borg.

AIRTHINGS: Testet smørerommet - Fant deretter opp radonmåler

Da Eirik Næss-Ulseth testet radonverdien i smørerommet, ble det en sjokkartet opplevelse, men nå kan det enkelt slås fast at rommet ikke lenger bør unngås med et apparat han selv har vært med på å utvikle.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Forord: Artikkelen er publisert på Langrenn.com opprinnelig i november 2012. Etter den tid har langrenn- og orienteringsløperens oppfinnelse av digital radonmåler, gjennom selskapet Airthings, hvor blant andre superalpinisten Aksel Lund Svindal er inn på eiersiden, virkelig skutt fart. De omsatte i 2019 i følge Proff.no for 144 millioner kroner og er på vei mot å bli notert på Oslo Børs som en milliardbedrift.

---

AIRTHINGS: Testet smørerommet - Fant deretter opp radonmåler

Da Eirik Næss-Ulseth testet radonverdien i smørerommet, ble det en sjokkartet opplevelse, men nå kan det enkelt slås fast at rommet ikke lenger bør unngås med et apparat han selv har vært med på å utvikle.

Langrenn.com har møtt gründeren.

Næss-Ulseth målte for fem år siden verdien av radon i villaen ved Vettakollen i Oslo. Han brukte film som er det vanlige å benytte, men det tok flere uker både å gjennomføre målingene og få resultatene.

Det fikk bedriftsgründeren til å tenke: Burde det ikke være mulig å undersøke radon-mengden mye raskere?

– I flere år hadde jeg pratet med fysikere fra bl.a. Cern (Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning) om å lage utstyr som kunne måle verdier for radioaktiv stråling, sier Næss-Ulseth som er utdannet sivilingeniør innen fysikk og siviløkonom innen finans.

– Med et fantastisk dyktig team av noen av de beste fysikerne som tidligere hadde jobbet ved blant annet Cern ble radon-måleren Canary utviklet i rekordfart. Det tar ofte ti år å utvikle et nytt produkt uten at det er sikkert at det blir en suksess. Morsomt er det også at all produksjon skjer i Norge hvor også all utvikling skjedde.

Farlig gass
Næss-Ulseth viser fram en radon-måler som i løpet av fem–seks timers tilstedeværelse i det enkelte rom kan finne ut om det er helsefarlige mengder av radon.

– Radon er den største årsaken til lungekreft etter røyking, og flere dør av lungekreft som følge av radon enn det gjør i trafikken. Konsentrasjonen av radon bør ikke være over 100 becquerel.

Skyhøy verdi
I smørerommet hos Næss-Ulseth var becquerel-verdien over 1000, det vil si over ti ganger mer enn grenseverdien til Statens strålevern, men det var verken voks eller pulver som var årsaken til farlig høye verdier.

– I gulvet er det et sluk, og opp gjennom det siver radon-gassen.

Smører trygt
Med et trykk på radonmåleren, som skal ha ligget i rommet i noen timer i forkant, kan skiløperen slå fast at smørerommet trygt kan benyttes.

– I dag er verdien rundt 250 becquerel. Det er over 100, men jeg smør ikke ski så mye og ofte at det ikke er trygt å bruke smørerommet.

– Hvordan er verdien senket?

– Først og fremst ved at det er montert en avtrekksvifte og at døra står mye åpen, forklarer Eirik Næss-Uleseth til Langrenn.com.

Store muligheter
Radon-måleren i regi av firmaet Canary (heter i dag Airthings) har vært på markedet siden slutten av 2011. Så langt er det solgt nesten 4000 målere i Norge.

– Nå skal den markedsføres i land som Sverige, Sveits, Frankrike og England. I 2013 ventes et salg på 15000–20000 enheter.

– Måleren er langt billigere enn den eneste konkurrenten på markedet. Tester viser at den er minst like god til å måle verdier som film. Den kan også brukes til å foreta gjennomsnittsmålinger over tid, i tillegg til å måle virkninger av tiltak for å redusere radon nivået.

Tar forholdsregler
Om voks, pulver og Cera ikke innvirker på radon, er ikke produktene uskyldige når det gjelder helse.

– Jeg bruker alltid munnbind når jeg smører skiene, og når Cera legges på, bruker jeg maske, sier Eirik Næss-Ulseth.

Den ivrige skiløperen gjør det mest med skiene unntatt sliping.

– Jeg har gjort alle de feilene som det er mulig å gjøre med valg av ski og smøring. Dette har også gått utover venner av meg.

– Men de er fortsatt venner av deg?

– Det er de, og nå har jeg også lært mye og gjør en bedre jobb, ler han.

* Digital Radonmåler selges i nettbutikken Airthings.com

---

ps! Artikkelen er publisert på Langrenn.com opprinnelig i november 2012. Etter den tid har langrenn- og orienteringsløperens oppfinnelse av digital radonmåler, gjennom selskapet Airthings, hvor blant andre superalpinisten Aksel Lund Svindal er inn på eiersiden, virkelig skutt fart. De omsatte i 2019 i følge Proff.no for 144 millioner kroner og er på vei mot å bli notert på Oslo Børs som en milliardbedrift.


* Beitosprinten - Nasjonal åpning: Program| TV-tider| Værvarsel| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Heidi Weng. Foto: Modica/NordicFocus. Collage: Langrenn.com.

HEIDI WENGS SMØREBU: – JEG BARE KLÆSJER PÅ NOE OG ER EGENTLIG IKKE SÅ NØYE

Hvor gode er toppløperne til å smøre skiene sine?

Marit Bjørgen koster på på vei mot seier i 10 km klassisk under verdenscupen sesongstart i Ruka og Kuusamo 2016. Foto: Thibaut/NordicFocus.

NORGE HAR 9 AV 10 SEIERE I RUKA MINITOUR SISTE 10 GANGER

Norske damer har dominert i Rukas løyper

Madshus har gjort grep med sine felleski i serien Intelligrip med tanke på spenn. Både Madshus Active Class og Madshus Race Class er endret, men i hver sine retninger. Foto: Madshus. Collage: Langrenn.com.

MADSHUS RELANSERER HELE FELLESKIUTVALGET I INTELLIGRIP-SERIEN

Spennet flyttet både for Race Class og Active Class - Men hver sin vei

PROGRAM: Norgescup Lillehammer 2020 - Runde 1

Erstatter for VC Lhmr og NC Gålåsprinten