Emil Persson på samling i Hallandsåsen. Foto: Johan Trygg

Emil Persson på samling i Hallandsåsen. Foto: Johan Trygg

"Alle" jakter Emil Persson før årets langløpssesong

Fjorårets beste langløper er i forsvarsposisjon

Lager 157 Ski Teams kaptein Emil Persson var suveren i Visma Ski Classics i vinter. 26 åringen fra Østersund tok fire seire og ble den første svenske sammenlagtvinneren i Visma Ski Classics. Nå er Persson den alle kommer til å ha øynene på og vil slå i vinter. For han selv vil en Vasaloppseier slå alt.
- Vasaloppet er det største. Som svensk vil man vinne det rennet. Kanskje til og med mer enn å vinne totalen, sier Emil Persson til Längd.se.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Veien til totalseieren i Visma Ski Classics gikk via å vinne fire renn: Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vålådalsrennet og Tåssåsen Criterium 64. I tillegg var Persson jevn i alle de andre rennene og ble aldri dårligere enn numemr fem i noen av rennene: Engadin La Diagonela (5), Toblach-Cortina (3), Vasaloppet (4) og Årefjällsloppet (5).

Langd.se møtte Persson denne uka, da Lager 157 Ski Team hadde samling ved Hallandsåsen mellom Helsingborg og Halmstad i Sverige.

Hvordan har treningen gått så langt?
Det har rullet på bedre og bedre synes jeg. Det var litt tungt i oppstarten i mai. Jeg kjente at jeg var sliten etter fjoråret. Siden august har det gått bedre og bedre og på denne samlingen har det gått veldig bra. Mai, juni og juli handler om å ta det med ro og trene jevnt. Ha tro på sitt opplegg og ikke stresse. Fortsatt er det lenge igjen til sesongen og mye trening som skal gjennomføres før rennene begynner.

Om vi ser på en av dine konkurrenter, Max Novak. Han har vært god hele sommeren hva sier du om hans prestasjoner?
- Han har virkelig imponert. Han var i rå form hele august, i alle konkurranser. Og måten han vant rennene på. Nå har han skrapet seg opp etter sykkelvelt på Gran Canaria, men jeg tror han kommer til å bli klar til sesongen starter. Da blir det fine fighter i vinter.

Når det gjelder din trening har du tidligere sagt at du bolklegger treningen din. Fortsetter du i samme spor?
Ja, jeg har samme grunntanke, men har lagt på litt ekstra. Jeg har kjørt enda hardere noen uker, litt mer intervaller og noen færre hviledager.

I vinter er det deg alle jakter. Hvordan ser du på den situasjonen?
- Det blir litt spesielt. Det er en posisjon jeg ikke har vært i før. I vinter gikk jeg fra å være outsider til å bli favoritt i løpet av noen måneder. Akkurat nå tenker jeg ikke så mye på det, men kanskje jeg kjenner litt på det når vi kommer til starten i Orsa Grönklitt.

Når alle konkurrentene skal holde et øye med deg, kanskje dine lagkamerater får noen sjanser?
- Det tror jeg absolutt. Vi kan kanskje spille mer på laget når jeg fanger oppmerksomheten.

Hvem tror du er dine tøffeste konkurrenter? De gamle vanlige?
- Ja, det er de som var i toppen i vinter. Kardin, Vokuev, Gjerdalen, Nygaard antar jeg er revansjelysten. Så har vi Novak da.

- Så ser man jo på rulleskikonkurransene i sommer at mange har hevet nivået sitt. Toppen blir bredere. 

Sundby da?
- Han må man ikke glemme.

Hva tror du om han?
- Jeg tror ikke at han tar over totalt. Enkelte renn tror jeg han kan være der oppe og prege rennene. Han sikter seg sikkert inn mot de største rennene.

Hvordan ser du selv på sesongen?
- Når man vil slåss om den gule trøyen er hele sesongen viktig. Man har ikke råd til å gjøre noen katastroferenn. Det kommer mange renn i januar, da blir det viktig å være i god form. Men Vasaloppet er likevel det største. Som svensk vil man vinne det rennet. Kanskje mer enn man vil vinne sammenlagt. Det er en vanskelig avveiing om man skal ofre et renn for å prøve å prikke med toppformen til Vasaloppet.

Hva skulle det bety om du vant Vasaloppet?
- Veldig mye! Det er det man går og tenker mest på når man trener. Når man sliter med motivasjonen er det Vasaen man tenker på. Det er jo verdens største skirenn.

Ser du deg selv vinne ulike scenarioer?
- Absolutt! jeg har jo sett for meg noen ulike situasjoner som kan oppstå. Jeg har min plan, men det er helt sikkert noen som vil forsøke og ødelegge den planen.

Det er to måneder igjen til sesongstarten. Hvordan synes du det blir å starte på hjemmebane i Orsa?
- Det er gøy at vi starter på hjemmebane. Lager 157 Ski Team bruker mye tid der og er på mange måter lagets hjemmebane. Forhåpentligvis gir det oss en liten fordel.

- Men jeg må være ærlig å si at Livigno er litt finere enn Orsa. Det er ikke helt like omgivelser, sier Person med en latter og fortsetter;

- Det er veldig bra for interessen for langløp i Sverige.

Apropo det. Hva tror du om TV-interessen når Visma Ski Classics nå blir sendt på SVT samtidig som de ikke sender verdenscupen?
- Det blir superbra! Det betyr at vi kommer til å bli enda mer lagt merke til. Vi har jo vært litt usynlige bak Frida Karlsson og Jens Burman. Nå får vi kanskje sjansen til å være mer i fokus.

Går du den svenske premieren i Gällivare?
- Det er ikke planen. Der får Novak forsvare langløpernes ære. Jeg venter litt lengre med min premiere.

Terminlisten i årets Visma Ski Classics


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Illustrasjonsfoto: pxhere.com

Mot ny koronavinter for idretten

Slik påvirkes idretten av regjeringens nye tiltak og restriksjoner

Illustrasjonsfoto: Visma Ski Classics/Certina

Certina fortsetter som tidtakingspartner for Visma Ski Classics

Certina og Visma Ski Classics viderefører avtalen om tidtaking i Pro Tour

Thomas Helland Larsen går glipp av verdenscupen i Davos. Foto: Emil Lier

Helland Larsen mister Davos: – Jeg er så klart skuffet

Norges nye sprintstjerneskudd Thomas Helland Larsen mister verdenscupsprinten

Annonse