-->
Illustrasjonsbilde fra Rudskogen Grand Prix. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde fra Rudskogen Grand Prix. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

ALLIANSELOPPET - JURYER OG FAIR PLAY - BLANT ANNET

Kommentar

– Jeg har trodd i mitt enfold at jeg var i stand til å bedømme om hvorvidt slike konkurranser blir avgjort på en rettferdig måte.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Jeg har sett tusenvis av langrennskonkurranser, både på ski og på rulleski.

Og jeg har trodd i mitt enfold at jeg var i stand til å bedømme om hvorvidt slike konkurranser blir avgjort på en rettferdig måte. Helt til lørdag 17. august 2019. Jeg hadde tatt toget til Trollhättan der verdens største rulleskirenn ble arrangert. Og det ble en fin dag lenge, et noe kranglete vær til tross.

Vattenfall AB, det svenske motstykket til vårt Statkraft, selskapet som styrer fossen og kraftverket i Gøtaelva hadde gjort sitt. Presis da det første feltet la ut på den lengste distansen, 48 km, ble lukene åpnet og vatnet sluppet ut over fossen, utenom turbinene. 

JAS-jageren fra det svenske Flyvåpenet hadde gjort sine brølende sveip over byen, som for øvrig er en av diamantene i det svenske industrieventyret. Oppløpssida langs elva var full av liv. Alle var der. Den Svenska Kyrkan forsikret på sin stand at den alltid ville være på vår side. Og Forsvarsmakten ved siden av var helt enig.

Etter at 47.9 av de 48 kilometerne så alt sammen normalt ut. Vi hadde kost oss!

Arrangørene hadde sendt løpet direkte; tilskuerne ved løypa hadde kunnet følge dramaet på storskjermer. Det kunne også tusenvis av interessert ved IPad’er og PC’er. Og engasjerte speakere langs «banan» gjorde sitt beste.

Jo, dette var på høyde med det beste vi har bivånt på svensk jord. Og svenskene er knallgode på slikt; Vasaloppet, Lidingøloppet, Nordenskioldsloppet, Vansbrosimmet, Vättern Rundt,…

Denne formiddagen hadde vi sett hvordan Oskar Kardin og Rustadjunioren Amund Riege opparbeidet seg en solid ledelse og de to kjempet om spurtprisen på første runden. For så å bli kjørt inn av det 30-40 manns store hovedfeltet.

Vi hadde sett Chris Jespersen ta et enormt magadrag etter passering 32 kilometer, og skaffet seg et mer enn 30 sekunders forsprang. Speakeren snakket da allerede om hvem som ville ta andreplassen.

Så krokna også Chris og ble oppslukt av den jagende horden full av «ess og roskort».

To kilometer før mål var det klart at kampen om seieren ville stå mellom et 30-talls løpere, og at det ville bli trangt ved målgang. Arrangørene hadde sett for seg at det var stor forskjell på de best og dårligste løperne, og derfor laget et halvannen meter bredt «passeringsfelt» ved siden av den adskillig bredere målgangskorridoren.

Slik var situasjonen da teten nærma seg mål; passeringsfeltet var tomt, mens 10-15 løpere i målgangsfeltet sloss om seieren. Selvfølgelig ble det trangt. Helt i teten kom noen av løperne i kampens hete over i den delen av oppløpet som var satt av til passerende løpere. Men der var det ingen; feltet var tomt!

Verst gikk det ut over første mann i mål. Etter mye om og men og bestemte juryen seg for å diske vedkommende og tilkjenne seieren til andremann i mål.

Vi er sjølsagt klar over at juryen som regel alltid vil støtte seg til regelverk, og hva som er blitt sagt på lagledermøter i forkant. Men vi var blant mange som så tildragelsen på 5 meters avstand. Vi så at denne gang fikk løpet feil vinner!

Vi tipper at i det minste noen av de høye herrer er enig med oss sjøl om de har papir på at de er i stand til å lese paragrafer. Verre er det at den nyutnevnte vinneren ikke omgående intervenerte, og fortalte det alle tilstedeværende kunne se; at han ble slått på realt vis.

Da gjenstår det kanskje bare en utvei? Redd Barna’s kontonummer er  8200 01 03000.

* Komplette resultater


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus