-->
lofshus-smiler_467x241

Analyser viser store forskjeller

Skiforbundet har i samarbeid med Norges Idrettshøgskole den siste tiden gjort omfattende analyser i skisporet. Resultatene er oppsiktsvekkende.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
Skiforbundet og Norges Idrettshøgskole gjorde under rennene på Beitostølen omfattende tester. Koordinator for skiforbundet, Vidar Løfshus, forteller bakgrunnen.

Store forskjeller
- Langrenn er en marginal idrett og vi ønsker å finne områder vi kan forbedre oss på. Vi har filmet blant annet teknikk og taktikk i forskjellige typer terreng. Resultatene er ikke ferdige, men det er store forskjeller, sier Vidar Løfshus til langrenn.com.

Målingene har blitt gjort på forskjellige plasser i løypa. Både nedoverbakker, i svinger, i oppoverbakker og på flatmark har det blitt analysert hva som er best taktikk og teknikk.

- Vi ønsker også å fange opp ting som konkurrentene våre gjør bedre enn oss. Først og fremst er det lagt fokus på teknikk og hva som er optimalt i de forskjellige terrengtypene, forklarer Løfshus.

- Vi klargjør faser og deler av løpet hvor godt man går. Vi delte opp løypa i spesifikke deler og dermed har vi muligheten til å se på valg av teknikk og hva som er lønnsomt, sier Vidar Jakobsen, overingeniør med fagområde bevegelsesanalyse.

Kan bringe gullmedaljer
Sjef for prosjektet hos Norges Idrettshøgskole, Vidar Jacobsen, kunne i etterkant fortelle at det var stor forskjell i den krappe svingen etter den lange og bratte nedoverbakken. Mange utøvere tapte opp til tre sekunder ved ulik teknikk.

- Vi ser mye interessant. Vi ser at det skiller flere sekunder internt blant de beste både i svinger og i korte partier som over en bakketopp., sier Vidar Jakobsen.

- Noen stod i svingen og andre kjørte på yttersiden. Der var det stor forskjell og det kan utgjøre noen sekunder. Det er imidlertid ikke sikkert vi finner noen store funn, men vi vil være i forkant, forteller Løfshus.

Resultatene jobbes med i skrivende stund.

- Vi har tro på at små detaljer kan være med på å bringe gullmedaljer i fremtiden. Vi kan ta med oss småting som kan være avgjørende, avslutter Vidar Løfshus til langrenn.com.

Jakobsen forteller at det kan være forskjeller på opptil 25 prosent på partier som tar 15 sekunder.

- Det blir det fort sekunder av. Vi ser store skiller der noen er gode til å gå stabilt hver runde, mens andre går ut fort og taper i enkelte partier. Til syvende og sist kommer de beste ganske likt til mål, men nå kan vi se hva det bør jobbes med, avslutter VIdar Jakobsen.

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut