Fra Oslo Triatlon i 2021.

Fra Oslo Triatlon i 2021.

Anders Auklands beste tips til mosjonistens høsttrening

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Anders Aukland har vært en profesjonell skiløper i en mannsalder. Gjennom snart 30 år har den legendariske langrennsløperen holdt det gående på toppnivå. På merittlisten finnes OL-gull, VM-gull, verdenscupseire, NM-gull, og en drøss av seire i alt fra Vasaloppet til de minste turrenn. Han har også NM-gull i friidrett, hundekjøring, duatlon (løp+sykkel) og vintertriatlon (løp+sykkel+ski) og har blitt tildelt norsk idretts høyeste utmerkelse, Egebergs Ærespris. 

I september fylte Aukland 49 år og går inn i sin 29. sesong som senior. Målene for vinteren er å hjelpe laget sitt, Team Ragde Charge, til seire, men også få til noen gode prestasjoner på egenhånd. Da helst i de lengste og seigeste rennene. Senest i april gikk han inn til en sjuende plass i det 100 kilometer lange Årefjällsloppet i Visma Ski Classics.

Etter hvert som årene har gått har Aukland rukket og bli pappa til tre barn, og han har vært åpen om at det er andre ting i livet som tar oppmerksomhet fra toppidrettslivet. Da gjelder det å finne gode og smarte løsninger på hvordan man kan prioritere riktig og få mest ut av den tiden man har til rådighet. På dette området har Aukland og mosjonistene, som trener for å holde seg i form eller gå et turrenn eller to, mye til felles. Langrenn.com tok en prat med veteranen for å høre hva han mener er den beste og mest effektive høsttreningen.

Hva slags endringer gjør du i treningen nå på høsten, sammenliknet med sommeren?
- Jeg skrur til skruen litt mer. Det blir litt mindre variasjon i treningen. Jeg dropper syklingen og kajakkturene og har mer fokus på rulleski og løping i tunge motbakker. Treningen blir mer spesifikk. Jeg har også mer fokus på hardøktene. Det blir litt flere av dem, og man er nøyere på at de gjennomføres i riktig intensitetssone.

På høsten blir det kaldere og våtere, er du ute på rulleski i all slags vær?
- Nei, jeg prøver å planlegge litt. Er det ordentlig drittvær holder jeg meg inne, sier Anders, som er så heldig å ha tilgang på både styrkerom, rulleskimølle og skierg hjemme.

- Jeg er glad i å bruke skiergen i treningen, den er effektiv og man kan få inn veldig gode hardøkter på under en time.

Og dine beste skiergøkter?
- En fin og effektiv økt er 10 minutters oppvarming så setter jeg motstanden på 7 og drar 6x8 minutter med ett minutts pause. Det skal være progresjon i økta. De tre første dragene går jevnt, men uten å pushe. På de tre siste er det lov til å dra til litt ekstra og mot slutten er det ordentlig ubehagelig. For de som er opptatt av soner så starter jeg på I3 og avslutter på høy I4.

- En annen økt er 30/30 intervaller. Det innebærer å dra 30 sekunder ordentlig hardt og 30 sekunder i flytfart i 10 minutter sammenhengende. Pausen er på 2 minutter og så kjører jeg tre 10 minutters bolker.

Det hørtes hardt ut?
- Ja, skiergen er brutal og effektiv. Man kan få til veldig gode intervaller på relativt kort tid. Samtidig er det veldig målbart og man kan se framgang på en meget god måte. Hvis du ønsker rask progresjon i form og ikke har all verdens med tid, er skiergen et veldig fint hjelpemiddel, hvert fall hvis du trener for å gå fort på ski til vinteren, sier Aukland som likevel legger til dette:

- Er det fint vær og tørt, kom dere også ut på rulleski. En ordentlig langtur i uka er viktig, da helst over tre timer. Det herder armene og er godt for kropp og sjel. Så kan heller treningen resten av uka være forskjellige typer effektive hardøkter.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse