-->
Kristian Bjune Sveen flankert av Dinigeer Yiliamujiang og Bayani Jialin. Foto: Privat.

Kristian Bjune Sveen flankert av Dinigeer Yiliamujiang og Bayani Jialin. Foto: Privat.

Anita og Kristian kan fortelle om enorm treningsdisiplin i sine grupper

For 2 år siden hadde ingen av Anitas løpere stått på ski

Erna Solberg ble av enkelte beskyldt for å være lakseselger under sitt besøk i Kina for et par år siden. Det er den siste tiden også blitt snakket om at hun har samarbeidet med kulturministeren i all hemmelighet markedsført norske langrennstrenere.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Erna Solberg ble av enkelte beskyldt for å være lakseselger under sitt besøk i Kina for et par år siden.

Det er den siste tiden også blitt snakket om at hun har samarbeidet med kulturministeren i all hemmelighet markedsført norske langrennstrenere.

Kristian Bjune Sveens Kina-team: Ledes av trener Kristian Sveen, men også hjelp fra fysiolog Thomas Valnes, legene Hege Nymo og Tormod Gangsei (smørerne Erik Trøen og Sun Kai og tolk Yau Yuanhua var ikke tilstede da bildet ble tatt). Foto: Privat.
Kristian Bjune Sveens Kina-team: Ledes av trener Kristian Sveen, men også hjelp fra fysiolog Thomas Valnes, legene Hege Nymo og Tormod Gangsei (smørerne Erik Trøen og Sun Kai og tolk Yau Yuanhua var ikke tilstede da bildet ble tatt). Foto: Privat.

Under Hafjell Skimaraton i helga traff vi en av disse eksportartiklene. Kristian Bjune Sveen coacher en utvalgt gruppe kinesiske løpere på laget China National XC Skiiing Xinjiang Team («landslaget Vest»). Målet for diss er å utvikle toppløpere til Beijing OL i 2022. Kristian B’s løpere har hovedkvarter på Natrudstilen. Han forteller dessuten at det pr. i dag befinner seg flere kinesiske langrennslag her i landet.

  • Meråker VGS. Talent transfer lag som ledes av Tor Arne Hetland.
  • NTG-Lillehammer. Talent transfer lag som ledes av Kristin Størmer Steira.
  • Trysil VGS. Talent transfer lag som ledes av Anita Moen.
  • Det offisielle kinesiske landslaget er dessuten også forlagt ved Meråker Videregående. Det ledes av Bernhard Rønning.
     

Målet for det kinesiske initiativet er å få løpere topp 8 under OL i Beijing i 2022. Etter mange gode resultater fra World Cup 2019-20, for løpere fra Rønnings og Sveens lag, er det tent håp for en slik målsetning.

CORONA
Den pågående influensaepidemien har også skapt adskillig bryderi for de kinesiske idrettsmyndighetene. Blant annet måtte China Games som skulle ha vært arrangert i tidsrommet 10-17 februar utsettes til november/desember.

Anita Moen som vi treffer pr. telefon mens hun er ute på en treningstur med kineserne, forteller for øvrig at hun for ikke lenge siden kom heim fra et opphold i Kina, og fortsatt er under nøye oppsyn av leger.

Problemet, slik Anita ser det, er at de kinesiske løperne mangler den generelle innsikt i skisport som 5-10 års erfaring med snø, ski og skiføre har gitt en norsk ungdom, når han/hun ev. bestemmer seg for å satse på langrenn.

Anita tenker med gru på hva som ville ha skjedd om hennes gruppe hadde blitt bydd slike forhold som de som hersket under avslutningen av «touren» i Granåsen sist helg (slike problemer var det forresten ikke bare kinesere som hadde, red. anm.). For bare 2 år siden var det f.eks. ingen av Anitas løpere som hadde stått på ski.

Kristian Bjune Sveen forteller at hans løpere heller ikke er «født med ski på bena». Teamet har hatt 340 samlingsdøgn på ski det siste året. 70 av disse døgnene ble tilbrakt på New Zealand.

Laget består i dag av 8 utøvere (4 kvinner og 4 menn). Her fra deres 70 dagers samling på New Zealand sommeren 2019. Foto: Privat.
Laget består i dag av 8 utøvere (4 kvinner og 4 menn). Her fra deres 70 dagers samling på New Zealand sommeren 2019. Foto: Privat.

40 døgn hadde laget trent i en skitunnel øst i Kina. I drøyt 200 døgn hadde de oppholdt seg på Østlandet med Natrudstilen som hovedkvarter. Her er Bjune sikker; Sjusjøen er verdens beste destinasjon for nåværende og kommende langrennsløpere.

En av hans løpere har tatt verdenscuppoeng denne sesongen, kun 27 måneder etter sitt første forsøk på langrennsski . Når det gjelder kontakten med den kinesiske idrettsorganisasjonen har Bjune få problemer, da hans sjef er en forretningsmannsom som er god til å finne løsninger.

Både Anita og Kristian kan fortelle om en enorm treningsdisiplin i sine grupper. Men begge to er uenig med de som hevder at når 1 kineser kan svømme over Atlanterhavet på 500 døgn så vil 500 kinesere bruke 1 dag.

Dinigeer Yiliamujiang (tv) og Bayani Jialin på Ski Tour 2020. Innfelt 1: Rosende tekst skrevet på språket mandarin. Innfelt 2: Kristian Bjune Sveen på kinesisk snø med Tinanshanfjellene i bakgrunnen. Fotograf: Privat.
Dinigeer Yiliamujiang (tv) og Bayani Jialin på Ski Tour 2020. Innfelt 1: Rosende tekst skrevet på språket mandarin. Vår ekspert i mandarin, Ying Chen, har oversatt det for oss. Det står «Kristian Bjune Sveen er verdens beste langrennstrener»Innfelt 2: Kristian Bjune Sveen på kinesisk snø med Tinanshanfjellene i bakgrunnen. Foto: Privat.

Når det gjelder språk så har engelsk etter hvert fungert godt. Kristian behersker delvis mandarin (off. kinesisk) såpass at han kan de fleste langrenns-terminologiske ordene. Ellers opplever han at kasakh er det språket løperne snakker seg i mellom (Kasakh er et tyrkisk språk som blir snakka av mange i grenseområdene i Sentral-Asia).

Da gjenstår det bare å ønske samtlige kinesiske treningsgrupper i Norge lykke til. Vi har gode kontakter med en viss herr Snowden. Han skaffa oss i løpet av noen minutter en kopi av et dokument utferdiget av det kinesiske sportsministeriet. Vi viser det nedenfor (på eget ansvar)

Skrevet av
Sigmund Hov Moen


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus