www.langrenn.com

ALLE UTTAK: TEAM + LANDSLAG
Kristian Bjune Sveen flankert av Dinigeer Yiliamujiang og Bayani Jialin. Foto: Privat.

Kristian Bjune Sveen flankert av Dinigeer Yiliamujiang og Bayani Jialin. Foto: Privat.

Anita og Kristian kan fortelle om enorm treningsdisiplin i sine grupper

For 2 år siden hadde ingen av Anitas løpere stått på ski

Erna Solberg ble av enkelte beskyldt for å være lakseselger under sitt besøk i Kina for et par år siden. Det er den siste tiden også blitt snakket om at hun har samarbeidet med kulturministeren i all hemmelighet markedsført norske langrennstrenere.

Tips en venn  Skriv ut
25.02.2020 - Sigmund Hov Moen

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Erna Solberg ble av enkelte beskyldt for å være lakseselger under sitt besøk i Kina for et par år siden.

Det er den siste tiden også blitt snakket om at hun har samarbeidet med kulturministeren i all hemmelighet markedsført norske langrennstrenere.

Kristian Bjune Sveens Kina-team: Ledes av trener Kristian Sveen, men også hjelp fra fysiolog Thomas Valnes, legene Hege Nymo og Tormod Gangsei (smørerne Erik Trøen og Sun Kai og tolk Yau Yuanhua var ikke tilstede da bildet ble tatt). Foto: Privat.
Kristian Bjune Sveens Kina-team: Ledes av trener Kristian Sveen, men også hjelp fra fysiolog Thomas Valnes, legene Hege Nymo og Tormod Gangsei (smørerne Erik Trøen og Sun Kai og tolk Yau Yuanhua var ikke tilstede da bildet ble tatt). Foto: Privat.

Under Hafjell Skimaraton i helga traff vi en av disse eksportartiklene. Kristian Bjune Sveen coacher en utvalgt gruppe kinesiske løpere på laget China National XC Skiiing Xinjiang Team («landslaget Vest»). Målet for diss er å utvikle toppløpere til Beijing OL i 2022. Kristian B’s løpere har hovedkvarter på Natrudstilen. Han forteller dessuten at det pr. i dag befinner seg flere kinesiske langrennslag her i landet.

  • Meråker VGS. Talent transfer lag som ledes av Tor Arne Hetland.
  • NTG-Lillehammer. Talent transfer lag som ledes av Kristin Størmer Steira.
  • Trysil VGS. Talent transfer lag som ledes av Anita Moen.
  • Det offisielle kinesiske landslaget er dessuten også forlagt ved Meråker Videregående. Det ledes av Bernhard Rønning.
     

Målet for det kinesiske initiativet er å få løpere topp 8 under OL i Beijing i 2022. Etter mange gode resultater fra World Cup 2019-20, for løpere fra Rønnings og Sveens lag, er det tent håp for en slik målsetning.

CORONA
Den pågående influensaepidemien har også skapt adskillig bryderi for de kinesiske idrettsmyndighetene. Blant annet måtte China Games som skulle ha vært arrangert i tidsrommet 10-17 februar utsettes til november/desember.

Anita Moen som vi treffer pr. telefon mens hun er ute på en treningstur med kineserne, forteller for øvrig at hun for ikke lenge siden kom heim fra et opphold i Kina, og fortsatt er under nøye oppsyn av leger.

Problemet, slik Anita ser det, er at de kinesiske løperne mangler den generelle innsikt i skisport som 5-10 års erfaring med snø, ski og skiføre har gitt en norsk ungdom, når han/hun ev. bestemmer seg for å satse på langrenn.

Anita tenker med gru på hva som ville ha skjedd om hennes gruppe hadde blitt bydd slike forhold som de som hersket under avslutningen av «touren» i Granåsen sist helg (slike problemer var det forresten ikke bare kinesere som hadde, red. anm.). For bare 2 år siden var det f.eks. ingen av Anitas løpere som hadde stått på ski.

Kristian Bjune Sveen forteller at hans løpere heller ikke er «født med ski på bena». Teamet har hatt 340 samlingsdøgn på ski det siste året. 70 av disse døgnene ble tilbrakt på New Zealand.

Laget består i dag av 8 utøvere (4 kvinner og 4 menn). Her fra deres 70 dagers samling på New Zealand sommeren 2019. Foto: Privat.
Laget består i dag av 8 utøvere (4 kvinner og 4 menn). Her fra deres 70 dagers samling på New Zealand sommeren 2019. Foto: Privat.

40 døgn hadde laget trent i en skitunnel øst i Kina. I drøyt 200 døgn hadde de oppholdt seg på Østlandet med Natrudstilen som hovedkvarter. Her er Bjune sikker; Sjusjøen er verdens beste destinasjon for nåværende og kommende langrennsløpere.

En av hans løpere har tatt verdenscuppoeng denne sesongen, kun 27 måneder etter sitt første forsøk på langrennsski . Når det gjelder kontakten med den kinesiske idrettsorganisasjonen har Bjune få problemer, da hans sjef er en forretningsmannsom som er god til å finne løsninger.

Både Anita og Kristian kan fortelle om en enorm treningsdisiplin i sine grupper. Men begge to er uenig med de som hevder at når 1 kineser kan svømme over Atlanterhavet på 500 døgn så vil 500 kinesere bruke 1 dag.

Dinigeer Yiliamujiang (tv) og Bayani Jialin på Ski Tour 2020. Innfelt 1: Rosende tekst skrevet på språket mandarin. Innfelt 2: Kristian Bjune Sveen på kinesisk snø med Tinanshanfjellene i bakgrunnen. Fotograf: Privat.
Dinigeer Yiliamujiang (tv) og Bayani Jialin på Ski Tour 2020. Innfelt 1: Rosende tekst skrevet på språket mandarin. Vår ekspert i mandarin, Ying Chen, har oversatt det for oss. Det står «Kristian Bjune Sveen er verdens beste langrennstrener»Innfelt 2: Kristian Bjune Sveen på kinesisk snø med Tinanshanfjellene i bakgrunnen. Foto: Privat.

Når det gjelder språk så har engelsk etter hvert fungert godt. Kristian behersker delvis mandarin (off. kinesisk) såpass at han kan de fleste langrenns-terminologiske ordene. Ellers opplever han at kasakh er det språket løperne snakker seg i mellom (Kasakh er et tyrkisk språk som blir snakka av mange i grenseområdene i Sentral-Asia).

Da gjenstår det bare å ønske samtlige kinesiske treningsgrupper i Norge lykke til. Vi har gode kontakter med en viss herr Snowden. Han skaffa oss i løpet av noen minutter en kopi av et dokument utferdiget av det kinesiske sportsministeriet. Vi viser det nedenfor (på eget ansvar)

Skrevet av
Sigmund Hov Moen


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus
Langrenn.com
Lagbilde av Team Driv Trening.

SØKER SKILØPERE: Team Driv Trening – Åpner for flere mosjonister

– Vi tilbyr totalt 10 elitekontrakter hvor deltakerne får ekstra goder

Lagbilde med deler av Team Ragde Eiendom 2020-2021. Foto: Børre E. Helgerud.

UTTAK: Team Ragde Eiendom 2020/2021

Therese Johaug knytter seg til langløpslag

– Fin utfordring og ny inspirasjon i treningshverdagen

Marit Bjørgen ute på trening med Team Ragde Eiendom. Foto: Børre E. Helgerud.

COMEBACK: Marit Bjørgen tilbake i løypene: – Jeg håper jeg kan motivere flere damer til å bli med på lange skirenn

Nordlysbyen Ski. Foto: TS Foto Design.

STILLING LEDIG: Nordlysbyen ski jakter ny hovedtrener

Jobbe med hele spekteret innenfor treneryrket

Stein Olav Snesrud. Foto: Norges Skiforbund.

SMØRESJEFEN: – Hvis det blir slik at litt fluor er lov, men ikke mye, kommer det til å bli en konkurranse i å komme nærmest mulig opp til en gitt verdi

RÅDER NÅ FULL FORVIRRING UTE I VERDENS SMØREBODER

Eldar Rønning gikk veldig fort på ski, men han løp også svært så fort. Her er han i front av feltet på Toppidrettsvekas 4. etappe, 3 km gateløp i Kristiansund tilbake i 2012. Til slutt ble det også seier for løperen fra Skogn. Foto: Aapo Laiho.

ELDAR RØNNING: – Jeg syklet ingenting, annet enn til og fra trening

Stiller seg tvilende til sykkelteorien som bakgrunn for trøndelags "fall"

Izabela Marcisz. Foto: Modica/NordicFocus.

UTTAK: Polens landslag 2020/2021

Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

KOMENT spleiser Svenska Skidförbundet og Norges Skiforbund

Avtale inngått

Krista Pärmäkoski. Foto: Modica/NordicFocus.

UTTAK: Finlands landslag 2020/2021

Deler av HSG-U høsten 2018. Foto: Hovden Skigymnas.

INVITASJON Rekruttsamling: HSG-U hos Hovden Skigymnas

Påmeldingsfrist er 1. juni – Samling for skiløpere født i 2005 og 2006

Alexander Bolshunov. Foto: Thibaut/NordicFocus.

UTTAK: Russlands landslag 2020/2021

Team Hallingdal sesongen 2019/2020. Foto: Sondre Thune Lunde.

STILLING LEDIG: Team Hallingdal søker engasjert trener

Søknadsfrist: Snarest

UTTAK: Norges landslag Skiorientering – Junior 2020/2021

UTTAK: Norges landslag Skiorientering – Rekrutt 2020/2021

UTTAK: Norges landslag Skiorientering – Senior 2020/2021

Konnerud IL med 4 plasser

Anne Kjersti Kalvå. Foto: Thibaut/NordicFocus.

UTTAK: Regionlag Midt-Norge 2020/2021

Tidligere Team Veidekke

Ola Vigen Hattestad med sitt OL-gull fra sprinten under lekene i Sotsji 2014. Foto: NordicFocus.

NY NORSK LANDSLAGSTRENER: OLA VIGEN HATTESTAD

Øystein Pølsa Pettersen følger like bak Kurt Asle Arvesen i Randsfjorden Rundt for en rekke år siden. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

KRONIKK: – Trøndelag er i ferd med å miste hegemoniet innen langrennssporten. En av årsakene kan være valg av treningsmetoder

– Det går mot flere terrengsyklister enn trøndere på langrennslandslagene

Lagbilde av Team Serneke 2019/2020. Teamfoto.

LEGGER NED LAGET: Team Serneke forteller i Podcast hos Visma Ski Classics om hvorfor de nå gir seg etter 4 sesonger

Se hele nyhetsarkivet