800 FAGARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER

RESULTATER - VC Ruka: Totalt 3 av 3 etapper + Etappetider Jaktstart: Kvinner- Menn

ANMELDELSE AV BOKA «BRØDRENE KVALHEIM – TO LØPERLIV» FRA THOR GOTAAS

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Forsiden til boka Brødrene Kvalheim - to løperliv, utgitt av Gyldendal og skrevet av Thor Gotaas.
Forsiden til boka Brødrene Kvalheim - to løperliv, utgitt av Gyldendal og skrevet av Thor Gotaas.

ANMELDELSE AV BOKA «BRØDRENE KVALHEIM – TO LØPERLIV» FRA THOR GOTAAS

Lars Saabye Christensens trilogi Beatles, Bly og Bisettelsen handler, som noen vil vite, om kvartetten Kim, Ola, Seb og Gunnar på Skillebekk. Guttene lever med musikk og fotball som det eneste forsvar mot voksenverdenen. Idealene er først og fremst gruppa The Beatles.

Thor Gotaas skriver om, ikke fire på Skillebekk, men to som vokser opp ikke langt unna, men med andre idealer. Vi får høre at Arne og Knut Kvalheim i oppveksten er opptatt av Pavo Nurmi, Audun Boysen, Roger Bannister & Co.

Jeg skal i det følgende være forsiktig med å sammenligne de to forfatterne. Men de snakker begge om det Shakespeare omtaler i «As you like it»; verden er en scene og der alle må spille sin rolle. Arnes og Knuts scene er Bislett og alskens andre arenaer i inn og utland. Og Gotaas skildrer levende at de nådde bra langt.

Vi får høre at familien tidlig flytta fra Fagerborg til Groruddalen; til de såkalte Stjerneblokkene ned mot Tokerudbekken. OBOS-borettslaget var først og fremst bygd for ansatte i NSB. Arnes og Knuts far var konduktør.

For de som har et personlig forhold til denne delen av Oslo kan vi garantere dere en sterk opplevelse. Skole, løping, skihopping, langrenn, TV-idrett med Hjallis, Seiersten, Arbeiderpartiet, Arbeiderbladet, guttemusikken, søndagsturene,….I tillegg til teksten presenterer boka et vell av fine fotos.

Forfatteren er svak for biroller. Vi skal nevne kun en. Han er fra Rissa på Fosen. Gotaas lar oss møte  sønnen til distriktslegen i bygda, Audun Boysen. Vi får høre at Audun tidlig satte seg store mål. På 50-tallet hadde tyskeren Rudolf  Harbig  verdensrekorden på 800 meter. Tida 1.46.6 er legendarisk og ble av noen ansett som uslåelig. I 1949 flytta familien Boysen til Oslo. Audun ble tjalvist.

I 1955, 6 år senere tar Gotaas oss med til Bislett. Der befinner det seg tilfeldigvis også en 12-åring på besøk hos onkel og tante i Tigerstaden. Forfatteren lar oss bli vitne til tidenes beste 800 meter til da. I hovedrollene, Roger Moens og Audun Boysen. Og 1.45.7! «Schøne! Schøne! skrek tyske tilskuere ved synet av Boysens uhyre elegante stil.

Og så blir vi presentert for resten av det internasjonale menasjeriet. Vi tar med noen få i vilkårlig rekkefølge: Zatopek, Kruska Larsen,  Elliot, Waern, Hammarsland,  Ryan, Shorter, Snell, Clark, Jazy, Pirie, Malinowski, Ovett, Rodal, Vaino, ,…

Sjølsagt lar forfatteren oss  kikke inn bak kulissene i klubben Tjalve. Vi blir med på en propagandatur rundt i «provinsene» for å markedsføre friidretten og i første rekke løpingen.

Vi opplevde forresten sjøl en slik seanse da den nye løpebane på Tynset ble innvidd. Forfatteren er enig med oss, tjalvistene kunne bli vel arrogant. Tilbake på hovedkontoret i Oslo satt Jan Hemsvik. Han alternerte mellom kontorpulten og speakerbua på Bislett. En legende mener Gotaas. Om Bislett hadde kunnet snakke er han ikke i tvil om hvilken stemme banen hadde latt oss høre.

For oss er første halvdelen av denne boka en odysse blant gamle minner. Som innflytter til Oslo fikk vi sans for flere klubber. BUL og Vidar i første rekke. Etter å ha vært med Gotaas gjennom 250 sider må medgi – Tjave var et svært godt alternativ.

Klubbens pilspiss i 50-åra var Carl Fredrik Bassen Bunæs.  Friidrettslegenden Arne Nytrø var trener. Han brakte moderne tenking inn i norsk friidrett. Det ble kurant å referere til  amerikanske «Track and Field News» og tyske «Leichtatletic». Kan det tenkes at dette var  starten på modernismen når det gjelder mellom- og langdistanseløping i Norge?

Den siste delen av boka er et funn for folk med klisterhjerne. Gotaas sparer oss ikke for hverken sekunder, tideler eller hundredeler. Det er kanskje slik det skal være i en verden der små marginer avgjør hvem som er på innsida og hvem som er på utsida?

Tilslutt merker vi oss at forfatteren har kunnet trekke på folk med et ben i hver leir. Tjalvisten Helge Pharo har vært en viktig kilde. Pharo er ved siden av å være norgesmester på 800 meter også en ansett historiker. Vi er ikke sikker; forteller Gotaas at Pharos pers på 800 er 1.48.8; satt på Bislett i 1968?

Årets julegave til løpsinteresserte? Ja!!!!!!!!!!!

Skrevet av
Sigmund Hov Moen


* Beitosprinten - Nasjonal åpning: Program| TV-tider| Værvarsel| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus


Annonse


STARTLISTER: Norgescup Lillehammer 2020 - Senior

Nå med kvalifiserte løpere - Oppdatert onsdag kl. 15

Anders Aukland. Foto: Manzoni/NordicFocus.

ANDERS AUKLAND MED HOVEDROLLE I NYTT KURS-KONSEPT

Også med Bent Stiansen, Halvor Bakke og Fæbrik-gjengen

Forsiden til boka Brødrene Kvalheim - to løperliv, utgitt av Gyldendal og skrevet av Thor Gotaas.

GOTAAS-BOKA OM KVALHEIM-GUTTA TRYKKES I ENDA ET OPPLAG

– Det er mye løpehistorie og treningshistorie i den boka

Krista Parmakoski. Foto: Thibaut/NordicFocus.

FINLAND HOPPER AV WORLD CUP

Følger samme linje som Norge og Sverige

Ebba Andersson. Foto: Modica/NordicFocus.

OGSÅ SVERIGE DROPPER VERDENSCUPEN FREMOVER

– Vi kan også ha hatt flaks

Erik Valnes på vei mot sin verdenscupseier på sprinten i Ruka og minitouren der i november 2020. Foto: Modica/NordicFocus.

ERIK VALNES: – JEG HAR OGSÅ NOEN FASTE DRILLER JEG KJØRER

Langrenn Pluss tar deg med inn i World Cup-vinnerens vellykkede rutiner

Annonse