RESULTATER: Ski-NM: Tirsdag: 10/15 km: Kvinner- Menn| Mandag: 5/10 km: Kvinner- Menn| Søndag: 15/30 km: Kvinner- Menn| Øvrige mellom nyhet 4 og 5| Snarvei begivenheter mellom nyhet 2 og 3| 800 FAGARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| TOPPTRENT SVARER: SVAR 1| SVAR 2| SVAR 3

ANMELDELSE AV THOR GOTAAS «NORSKE SKIHISTORIER»

Julehefte

Tips en venn  Skriv ut

Forsiden til juleheftet Norske skihistorier fra Thor Gotaas og Gyldendal forlag.
Forsiden til juleheftet Norske skihistorier fra Thor Gotaas og Gyldendal forlag.

Noen har kanskje trodd at historien om Norge og fortellingen om våre største meritter startet i 1030. Den gang den kristne høvdingen Olav Haraldsson beseiret hedningene på Stiklestad. Bondehæren ble ved denne anledningen som mange vil vite anført av nordlendingen Tore Hund fra Tjøtta. I dag, 900 år senere, etter at Nansen, Amundsen og deres turkamerater har erobret Arktis og Antarktis. Og etter at Lars Monsen & Co har trålt det meste av verdens villmarker, kan vi trygt slå fast – nordmenn er superutholdende. Norske TV-seere har sett det, uke etter uke, år etter år; og kan bekrefte at norske skiløpere av begge kjønn har dominert internasjonale konkurranser. Vi hadde demonstrert for en hel verden at vi er best på snø; på snø med ski på bena. I historietimene har vi fått høre at våre forfedre har oppdaget både Grønland og Amerika. Og myter er blitt skapt. Hvem har ikke hørt om Trysil-Knut? Og om kongsbarnets fantastiske ferd fra Lillehammer til Rena? Og hva med Helge Ingstad bravader i Canada?

Til og med på mine trakter i Trøndelag lærte vi om at soldater på ski bidro til å holde landet fritt for svensker. Noen av dere har kanskje hørt om det Holtålske Skiløperkompani? Det er sannsynligvis med alt dette som bakteppe at Thor Gotaas denne høsten har satt seg ned og lett i arkivet sitt. Han har jo publisert et og annet om skiidrett og skikultur opp gjennom årene. At hans faste klientell av skientusiaster etter hvert har skjønt at kommende sesong kan bli konkurransefattigere enn vi er vant til kan kanskje også ha inspirert forfatteren? Uansett; I boka «Norske Skihistorier» inviterer forfatteren oss med på en uhyre interessant tur i bra «nypreparerte løyper», gjennom sentrale deler av vår skikultur.

Birkebeinerrennet, begivenheten som mer enn noen annet arrangement knytter sammen vår nasjonale historie og vår skihistorie har fått hedersplassen først i boka. Og Gotaas tar oss med lenger. Vi får blant andre hilse på storhopperen Roger Ruud fra Toten. Han var på 80-tallet en uhyre fargerik skihopper med sans også for en del ikke-idrettslige aktiviteter. Sjøl husker vi best da vi møtte hopperen på Ekeberg-sletta ved Oslo. Hit kom han i en knall-lekker kremgul Lamborghini sannsynligvis finansiert av Toten Sparebank. For mange ble Norway Cup plutselig uinteressant. Vi minnes også intermessoet på bygda-senteret Lena ved Mjøsa da hans uenighet med kemneren i bygda resulterte i at Roger personlig møtte opp og kasta ligningssjefens datamaskin ut på bygdas «main street» i «prime time». Dagbladet sørget for å løfte begivenheten opp på «nasjonalt plan».

Vi leste også kapittelet «Glassfiberrevolusjonen» med stor interesse. Vi var spent på om Gotaas hadde fått med historien om Ove Aunlis eventyrlig raske Rossignol-par. Det var den gangen mystikken når det gjelder langrenn-ski rådde i enda større grad enn i dag. Etter at nordmenn i hundrevis av år hadde gått på treski gjorde plast og glassfiber sin inntreden. Det skulle få store konsekvenser; ikke minst for skiesset Tor Håkon Holte fra Hokksund. Hendelsen er for øvrig omtalt på Langrenn.com.

Gotaas har også viet norsk langrennsmatrikkel over landets skitalenter, stor oppmerksomhet. Innenfor statskirka kaller de sin tilsvarende oversikt «Kirkeboka». Resultatlistene i «Hovedrennet for yngre» er på sett og vis en slags kirkebok over langrennstalenter. Med svært få unntak inneholder de navnene på alle løpere som har vært med på å prege norsk langrennsidrett. I 1963 skifta forresten rennet navn til det kortere «Hovedlandsrennet». Her blir vi med forfatteren sjøl under hans debut i rennet i 1981.

Dette er bare små smakebiter av det Thor Gotaas presenterer. I denne vinteren som kanskje ikke vil bli så rik på medaljer og jubel som mange av de foregående kan boka «Norske Skihistorier» bli den nistepakken som vi trenger. Løp og kjøp. Julegave? Ja!!!

Skrevet av
Sigmund Hov Moen


* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse