Anders Aukland i forbindelse med sin nye verdensrekord i langrenn, 700 kilometer ved Mylla i Nordmarka, i april 2021. Foto: Team Ragde Eiendom.

Anders Aukland i forbindelse med sin nye verdensrekord i langrenn, 700 kilometer ved Mylla i Nordmarka, i april 2021. Foto: Team Ragde Eiendom.

SÅ DU DENNE? – MEST LEST FORRIGE UKE - 11.000 GANGER: ANDERS AUKLAND MED NY VERDENSREKORD: – DET ER MULIG Å GÅ LENGER (stoppet av lim etter bare 700 kilometer)

– Hadde lyst til å se hvor mye det var mulig å pushe kroppen, forklarer Anders Aukland til Langrenn.com.

Tips en venn  Skriv ut

SATTE VERDENSREKORD OG SAMLET INN OVER 1 MILLION KRONER

Anders Aukland satte en nærmest uslåelig verdensrekord i helgen med 700 kilometer sammenhengene på ski. Selv tror han at det er mulig å gå lenger.

– Det var en helt rå opplevelse. Jeg er mørbanka og sliten, men jeg tror det er mulig å gå lenger, sier Anders.

Når alle skirenn ble avlyst mot slutten av vinteren i fjor ble det satt i gang en vanvittig kilometerkrig i Nordmarka hvor Hans Christer Holund først gikk 200 km, før Anders Aukland og Joar Thele fulgte opp med en tur på godt over 300 km.

Det hele kulminerte i slutten av mars hvor Thele og brødrene Aukland gikk hele 513 kilometer sammenhengene på Gjerdingen.  

Da trodde de fleste at kilometerkrigen var over, men få dager senere klinket supermosjonist Henrik Sollie, som for øvrig også er en del av gjengen rundt Team Ragde, til med en tur på 528 kilometer.

Denne helgen bestemte Aukland og Thele seg for å gjøre et nytt forsøk. Med seg på turen hadde de tidligere lagkamerat Simen Østensen som også er kjent som en milsluker av rang. 

– Det var ikke rekorden i seg selv som motiverte oss, men vi hadde lyst til å se hvor mye det var mulig å pushe kroppen. Personlig var jeg nysgjerrig på hvordan kroppen ville reagere etter 600 kilometer, sier Aukland.

Litt over klokken seks lørdag morgen la trioen ut på tur i en runde på drøye 10 kilometer ute på vannet.

Kilometerne fløy unna i starten. Etter snaue 12 timer på vannet var 200 kilometer tilbakelagt. 12 timer senere hadde trioen tilbakelagt 420 kilometer.

– Vi åpnet nok litt hardt. Det blåste godt og vi fikk bra med vind i ryggen den ene veien, men lei motvind når vi snudde. Det tok en del krefter, forteller Anders.

Rundt kl 11:30 på søndag var 530 kilometer tilbakelagt og verdensrekorden dermed et faktum, men trioen ga seg ikke der.

Etter 550 kilometer valgte Simen Østensen å si at nok var nok. Den lengste turen Simen hadde i boka fra tidligere var på 13 mil, så det ble en solid bestenotering på Fossum-løperen.

– Det var tungt gjennom natta, men det hjalp veldig når solen kom opp. Det ga bra med timer i treningsdagboka, men jeg fant ut at det var greit å gi meg når jeg gjorde, sier Østensen.

THELE OG AUKLAND FORTSATTE

Anders Aukland og Joar Thele har som kjent vært ute en vinternatt før og hadde ingen planer om å gi seg selv om verdensrekorden nå var i boks.

De to var riktig nok ikke alene ute på isen, men fikk god drahjelp av blant andre brødrene Anders og Morten Malling som utover å være solide mosjonsløpere, også er med i sponsorgjengen til teamet.

– Det var en vanvittig stemning utpå der. Folk hadde stilt seg opp og heiet oss frem i time etter time, forteller Joar Thele.

Etter 31 timer valgte hardhausen fra Flekkefjord å takke av. Da hadde han lagt bak seg vanvittige 610 kilometer.

– Det verket i hele kroppen og jeg hadde vondt i skuldra i flere timer før jeg ga meg. For å unngå å gå på en skikkelig smell sa jeg med fornøyd med drøye 60 mil, sier Thele.

Den evigunge dieselmotoren fra Tønsberg hadde derimot ikke tenkt til å gi seg der. Etter at Thele kastet inn håndkle måtte Aukland fullføre ett helt Vasalopp for å nå den magiske grensen på 700 kilometer som var et uttalt mål før turen.

– Jeg var skikkelig på stålet etter 63 mil, men jeg kviknet heldigvis til etter at jeg fikk litt sjokomelk og en kokosbolle fra serviceteamet, forteller Aukland.

Med seg på ferden de siste milene hadde Anders selskap av broren Jørgen som sannsynligvis ville vært med på hele turen dersom han ikke hadde slitt med en skade i skulderen.

SAMLET INN OVER 1 MILLION KRONER

Man kan jo lure på hvor man henter motivasjonen etter å ha gått over 60 mil på ski. For Anders var det en viktig inspirasjonskilde at det ble samlet inn penger til Right To Play som jobber for at barn og unge i utviklingsland skal få tilgang på lek, idrett og utdanning.

– Jeg ble utrolig motivert når jeg fikk beskjed om det enorme engasjementet som var rundt innsamlingsaksjonen. Det hjalp meg til å hente ut det siste, sier han.

Totalt ble det samlet inn over 1 million kroner til organisasjonen som i sin tid ble startet av Johan Olav Koss.

– Vi er overveldet over engasjementet. Totalt kan vi hjelpe 4500 barn for summen som ble samlet inn, sier Jimmy Vika som er daglig leder for Right To Play i Norge.

SNØVÆRET SATTE EN STOPPER

Anders lekte en stund med tanken på å fortsette inn i en ny natt, men på kvelden begynte det å snø tett over Mylla. Det gjorde at føret ble svært krevende.

– Det var som lim de siste milene, sier Anders. – Jeg hadde også en albue som ikke var helt god, så jeg fant ut at det var best å gi seg mens leken var god.

Om det blir et nytt forsøk neste år vil ikke superveteranen si noe om på nåværende tidspunkt.

– Jeg håper vi motiverer andre til å være aktive og til å finne sine egne eventyr. Vi får se om vi gjør noen sprell igjen neste år, men nå skal jeg bruke noen dager på å restituere før jeg starer oppkjøringen til en ny sesong, avslutter Aukland.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse