www.langrenn.com

50 min. med Petter Eliassen
Anders Aukland. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Anders Aukland. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

AUKLAND: – Går helt fint å stake Lysebotn Opp

– Det blir gøy å se hvem som er best, sier han til Langrenn.com.

Tips en venn  Skriv ut
04.05.2019 - Ingeborg Scheve

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Lysebotn Opp er 7,4 kilometer langt. De siste seks av dem har en gjennomsnittlig stigning på over 10 prosent og det er totalt 640 høydemeter som skal forseres. 

Den brutale fellesstarten har bokstavlig talt vært et av høydepunktene på Blinkfestivalen i årevis. I sommer innføres det også en ny stakeklasse i tillegg til fristilrennet. Løperne gleder seg.

Stor interesse
Da nyheten ble presentert for eliteløperne, fikk arrangøren umiddelbart napp hos både verdenscupløperne og langløperne.

– Både Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røhte virker som de har lyst til å prøve dette. Og de beste langløperne i Ski Classics, slik som Stian Hoelgaard, Petter Eliassen og Anders Aukland synes ideen er helt topp, sier Arne Idland i Axelar, som står bak den årlige sommerskifestivalen Blink i Sandnes,.

Aukland gleder seg
– Dette er noe vi som lag kommer til å være med på. Vi trenger flere arenaer der allroundløpere fra verdenscupen og langløpere møtes på samme startstrek, sier Anders Aukland i Team Ragde Eiendom.

46-åringen har i over 15 år vært en drivkraft innen utvikling av langrenn og langrennsteknikk, spesielt på langløp.

Ikke sikkert stakespesialistene vinner
Selv om langløperne generelt driver mer spesifikk staketrening enn mange av verdenscupløperne, er ikke Aukland sikker på om langløperne har noen fordel over verdenscupløperne.

– Når det skal stakes i motbakke er det kapasitet som blir det avgjørende. Jeg tror nok at løpere som Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røhte er favoritter på papiret her, men de kommer til å få hard konkurranse fra de beste langløperne.

– Det blir gøy å se hvem som er best, sier han til Langrenn.com (Aftenposten.no har også omtalt saken i et eget oppslag hos seg).

Bare marginalt raskere å skøyte
Idland tror ikke folk flest, verken aktive utøvere eller turløpere fullstendig har skjønt hva stakingen har gjort med moderne langrenn.

– De fleste sier fortsatt at det går ikke an å stake opp Lysebotn. Det er 640 høydemeter på litt over seks kilometer. Men med den revolusjonen vi har hatt på staking, den spesialtreningen de beste legger ned på staking og utviklingen innen utstyr, så kommer det til å gå veldig fint.

– Vi tror heller ikke det kommer til å ta veldig mye lenger tid enn å skøyte opp. Derfor er det spennende at vi kjører stakekonkurransen som en separat start, samtidig som vi beholder det tradisjonelle skøyterennet, slik at vi får se dette nesten side om side, sier Idland.

Det er Hans Christer Holund som har rekorden på skøyting i Lysebotn Opp. Den er på 27 minutter og 37 sekunder, og ble satt i 2017.

– Jeg tror ikke stakerne vil gå fortere enn de beste skøyterne, men jeg tror ikke tida til de beste stakerne vil være mye over halvtimen, sier Idland.

Lekegrind for formater
Idland er opptatt av at Blink-festivalen skal være med på å utvikle både langrenn og skiskyting.

– De formelle konkurransene i langrenn og skiskyting er underlagt en rekke restriksjoner på ting som høydemeter og maksimal stigning. Vi har ikke de samme restriksjonene, og det gjør at vi i Blink festivalen har muligheten til å teste ut en hel del som ikke de regulerte konkurransene ikke kan. Slik kan vi være med å videreutvikle sporten. Her kan vi teste ut nye øvelser og konsepter, sier Idland.

Han er glad for at NRK er med og viser konkurransen på TV. Det er viktig for å kunne vise fram slike prosjekter til et stort publikum, i tillegg til de som kommer og ser på.

– Når du ser de beste staker hele Birken, så viser det at stakerne har tatt langrenn til helt nye høyder. Når vi får vist det på TV, kan folk virkelig se bakken og se hvordan de beste staker opp den, sier Idland.

Kun for elitegutta i 2019
Årets utgave av stakekonkurransen i Lysebotn Opp blir kun åpen for menn elite. Det er blant annet på grunn av kapasitet og at arrangøren ønsker å teste ut konseptet.

– I år blir et forsøksår, og det blir kun en stakestart. Den er for menn elite. Så får vi se hvordan det fungerer, men dersom tilbakemeldingene tilsier det, kan vi åpne for å ha to starter neste år: En for menn elite og en for kvinner elite, sier Idland.

Et supplement til klassikeren
Idland understreker at stakekonkurransen ikke skal erstatte dagens skøyterenn. Det blir et tillegg til den tradisjonelle Lysebotn Opp, som arrangeres i fristil for alle klasser.

– Vi ønsker ikke at alle de beste nå går over til staking. Men vi håper at noen av verdenscupløperne vil utfordre stakespesialistene. Vi trenger å ha gode løpere på den tradisjonelle fristilsøvelsen også, slik at vi kan vise forskjellene. Og vi tror det kommer til å ligge mye prestisje i å vise hvem som er den råeste stakeren på 640 høydemeter, sier han.   

---

* Blinkfestivalen hvor Lysebotn Opp inngår og World Classic Tour som Blink Classic er en del av er profileringspartnere av Langrenn.com.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus
Langrenn.com
Emilie Fleten. Foto: Visma Ski Classics / Magnus Östh.

50 PROSENT MER STAKING

– Mindre taktisk gåing for oss enn for gutta og vi får lite hvile underveis

Skiplukkerns logo.

– Hvilken skiegenskaper gjelder ved temp/snø rundt null grader?

SVAR FRA SKIPLUKKER'N:

Erik Valnes og Sindre Bjørnestad Skar jubler over seier på lagsprinten under verdenscupen i Planica 2019. Foto: Modica/NordicFocus.

TERMINLISTE + PROGRAM: Verdenscup Langrenn 2020-2021

Trøyevinnere i Visma Ski Classics 2019-2020. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

TERMINLISTE: Visma Ski Classics 2020-2021

Johannes Thingnes Bø med VM-medaljer fra verdensmesterskapet i Anterselva / Antholz 2020. Foto: Manzoni/NordicFocus.

TERMINLISTE: Verdenscup Skiskyting 2020-2021

TERMINLISTE: IBU Cup Skiskyting 2020-2021

Skiplukkerns logo.

– Jeg har lest at et kaldpar bør ha lange kontaktflater og fin struktur, mens et varmpar bør ha korte kontaktflater (mer sprik) og grov struktur. Hvor lang kontaktflate snakker vi om egentlig i cm?

SVAR FRA SKIPLUKKER'N:

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

BRUTALE KRAV MOT SKIFORBUNDET: Krever at de stiller med 3,5 millioner kroner per NM-døgn

Sier til Langrenn.com Pluss: – Krav og betingelser vi ikke har sett før

Krisepakke til Holmenkollen Skifestival muliggjør billettrefusjon

Skiplukkerns logo.

SPØR SKIPLUKKER'N om slip, konstruksjon, smøring etc.

Nordlysbyen Ski. Foto: TS Foto Design.

STILLING LEDIG: Nordlysbyen ski jakter ny hovedtrener

Jobbe med hele spekteret innenfor treneryrket

For god, rask, presis og effektiv fremdrift gjelder det å ha det tekniske på plass. Her er det Sindre Bjørnestad Skar som fører an i feltet. Foto: Modica/NordicFocus.

– DU HAR MYE OG STOR MUSKULATUR I BEINA, SÅ DET ER MYE Å HENTE PÅ Å FÅ UTNYTTET DEN OPTIMALT

Mange sliter med det grunnleggende i fri teknikk (holder kurs 8. juni)

Langrenn. Foto: Modica/NordiFocus.

FORSLAG MOTTATT – INNEBÆRER STOR ENDRING AV JUNIOR-NM-STAFETTEN: – Dette er noe vi ber ski-Norge tenke over fram til høstmøtet i oktober

Mathilde Myhrvold. Foto: Modica/NordicFocus.

6 UTØVERE DELTE 48.000 KRONER

Helene Marie Fossesholm på Junior-VM 2020 i Oberwiesenthal. Foto: Flyingpointroad.com.

18 LØPERE FIKK KRONER 10.000 - 8.000 - 6.000

Harald Østberg Amundsen etter sitt gulløp på 30 km under U23-VM 2020 i Oberwiesenthal. Foto: Marko Unger / Studio2media.

DISSE FIKK ROMSLIG STIPEND FRA LANGRENNSPORTENS VENNER

Ansgar Evensen jubler over gullmedalje på sprinten under Junior-VM i Oberwiesenthal 2020. Foto: Marko Unger / Studio2media.

DISSE TO LØPERNE MOTTOK 15.000 KRONER HVER

OVER 6000 LUER OG PANNEBÅND ER SOLGT TIL INNTEKT FOR LANGRENNSPORTEN

Therese Johaug med krystallen som viser at hun vant Tour de Ski 2019-2020. Bak er Tourens 3. plass gjennom fjorårsvinner Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Modica/NordicFocus.

PROGRAM: Tour de Ski 2020-2021

Team Hallingdal sesongen 2019/2020. Foto: Sondre Thune Lunde.

STILLING LEDIG: Team Hallingdal søker engasjert trener

Søknadsfrist: Snarest

Se hele nyhetsarkivet