---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Marcialonga-kongen Jørgen Aukland før start i 2014-rennet hvor han gikk inn til sin 10. pallplassering på turen fra Moena til Cavalse. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Marcialonga-kongen Jørgen Aukland før start i 2014-rennet hvor han gikk inn til sin 10. pallplassering på turen fra Moena til Cavalse. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Aukland reagerer på Bjørgens utspill

- Hva vet hun egentlig om å være 21 år, ikke god nok til landslag, uten økonomisk støtte, men med et brennende ønske om å bli en bedre skiløper, spør privatlagsløper Jørgen Aukland.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Mandag kveld publiserte Aftenposten.no et debattinnlegg signert Marit Bjørgen og Brede Hangeland (fotballspiller).

Tittelen var "Det mest vesentlige ved idretten", og blant uttalelsene kunne man der lese som følger:

- I mediene har man et overdrevet fokus på utøverne i toppen, og man glemmer lett både hvor toppidrettsutøverne kommer fra og hvilken betydning grunnfjellet har. Dette leder til en voldsom egenfokusering blant toppidrettsutøverne som forplanter seg til yngre utøvere. Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to i mot.

I et eget oppfølgingsintervju hos samme Aftenposten.no tirsdag gir Marit Bjørgen uttrykk for dette ståstedet i retning privatlag:

- Jeg kunne aldri gått til et privat lag og stått alene og utenfor fellesskapet. Den betydningen det har hatt for meg å ha et lag rundt meg, både som ung og som voksen, har betydd så mye for meg og mine resultater, at det ville jeg ikke vært foruten. Da jeg var ung, hadde jeg mine forbilder som banet vei og bidro til at vi som kom opp kunne satse. Nå er det min tur til å gjøre det samme.

Opplever Bjørgens utsagn som umusikalske
Jørgen Aukland er en av de som i følge Marit Bjørgen, om vi tolker henne rett, står utenfor fellesskapet, han hører nemlig hjemme i den private delen av langrennssirkuset, for hans vedkommende er det snakk om Team Centric.

Jørgen reagerer kraftig på skitoppens uttalelser.

Under overskriften "Lett for deg å si, Marit Bjørgen" og innledningen "Hva i all verden har vi private lag i langrenn gjort for å få denne kritikken av verdens beste kvinnelige skiløper?" tar han kraftig til motmæle i dette debattinnlegget hos Aftenposten.no.

Aukland spør seg også om i hvilken grad Marit Bjørgen selv kjenner til livet utenfor landslagets trygge og beskyttende rammer gjennom følgende formuleringer i innlegget hos Aftenposten.no:

- Hva vet hun egentlig om å være 21 år, ikke god nok til landslag, uten økonomisk støtte, men med et brennende ønske om å bli en bedre skiløper?

- Hva vet hun om å være 25 år, reise land og strand rundt på Norges-cup, der klubben og støtteapparatet består av far og mor?

- Hva vet hun om hvordan det er å ha en familiesituasjon som forhindrer et landslagsopplegg der «one size fits all»?

- Hva vet hun om hvordan det er å ville satse på langløp, en arena der NSF er fraværende og få klubber har økonomi til å sende ut løpere?

Lever ut drømmer
Langrenn.com har dessverre ikke anledning til å gjengi hele debattinnlegget, men anbefaler alle å lese både utspillet fra Marit Bjørgen og Brede Hangeland, samt motsvaret fra Jørgen Aukland.

Allikevel tillater vi oss å låne noen ekstra sitater fra Aukland:

- For veldig mange hardtsatsende skiløpere gir nettopp private lag utøvere mulighet til å leve ut sine drømmer. Her snakker vi ikke om å tjene seg rik på idretten sin, men en mulighet til å realisere sitt potensial som skiløper, poengterer Aukland, før han fortsetter:

- Marit Bjørgen nevner deltagelse i fellesskapet, helse, engasjement, rekruttering og fysisk aktivitet som stikkord i sin kritikk av private lag.

- Jeg føler jeg virkelig deltar i fellesskapet, der jeg står i dokø før Vasaloppet, når jeg møter den samme sure vinden som de andre birkebeinerne over Dølfjellet eller detter utmattet over målstreken i Marcialonga. Vi deltar på breddearrangementer. Vi møter mange av foreldrene som holder hjulene i gang i klubbene. Vi er på en arena der det levende langrennsnorge befinner seg, slår Jørgen Aukland fast.

Les debattinnleggene hos Aftenposten.no:
* Det mest vesentlige ved idretten (Marit Bjørgen og Brede Hangeland).
* Lett for deg å si, Marit Bjørgen (Jørgen Aukland).


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus