-->

Aukland uenig med Wisløff

Anders Aukland synes Wisløffs uttalelser om at langturer er bortkastet tid blir for teoretisk. Selv fikk han gjennombruddet sitt på ski etter at han kuttet ned på intervalltreningen.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

- Du trenger et grunnlag, et bra kapillærenett og langturer er også bra for oksygenopptaket, mener Anders Aukland.

Han er definitivt ikke enig i det utspillet Ulrik Wisløff kom med tidligere i høst der han hevdet at langkjøring var bortkastet tid. Aukland har ikke sansen for den type skråsikre forskningsuttalelser.

- Det blir feil å si at det er det som er riktig. Da vet du ikke helt hva som skjer i praksis. Jeg synes det blir for teoretisk, sier Aukland.

Wisløff er en tilhenger av mye intervalltrening. Selv har Aukland opplevd at det ikke er sikkert at intervalltrening er løsningen på alt. Da Aukland begynte å trene mindre intervall for noen år siden begynte det å skje ting.

- Løftet jeg fikk som langrennsløper for noen år siden fikk jeg ved å beholde samme mengdetrening og gå tilbake på intervalltreningen, forteller Aukland.

Selv synes Aukland den treningsfilosofien Steinar Mundal står for er enkel og fornuftig. Aukland trener mye langturer mellom 90 og 150 minutter på rulleski og på beina. Det blir gjerne også en sykkeltur i uka på mellom 3 og 5 timer.

Anders Aukland har hatt en veldig høy kapasitet i mange år. Det siste steget han tok var mye på grunn av økt utnyttelsesgrad. En av grunnene til den forbedringen er Auklands filosofi om spesifikk trening.

- Jeg begynte å kjøre intervallene mer spesifikt. Det vil si at de er likest mulig det å gå på ski. Du må trene hardt på det du skal bli god til, slår Aukland fast.

Ved å trene mer spesifikt har han oppnådd en bedre utnyttelsesgrad og kan dermed gå fortere på ski enn tidligere.

Når det gjelder intervalltrening prøver han å fordele likt mellom intervaller som går på terskel og den type intervaller som er litt hardere.

- Jeg tror du trenger begge deler. Noe lett intervall og noe hard intervall. Terskelintervall gir deg bra evne til å tåle høy fart. Du får pusta mye uten at du blir stiv, forklarer Aukland som har brukt denne treningen i veldig mange år. For han er terskelbegrepet langt fra nytt.

Hvor nøye er du på å styre intensiteten på det du gjør av trening?

- Jeg er ganske nøye på det, særlig på langturer. I år har vi hatt større fokus på at langturene skal gå rolig. Det gjelder særlig de rutinerte på laget. Der har vi lært litt av løpere som Tore Ruud Hofstad og Espen Harald Bjerke. På sommeren kan det hende at enkelte langturer går litt fort, men jeg tror ikke det er så farlig. Det er bare viktig å kompensere med og ikke trene for mye hardt i tillegg, forklarer Aukland.

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut