Joar Thele. Foto: Øyvind Moen Fjeld.

Joar Thele. Foto: Øyvind Moen Fjeld.

Auklands lag: Kruttsterk førstereisgutt på teamet

Team Ragde Eiendom (tidligere Team Santander) har fått et nytt medlem.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
 

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Team Ragde Eiendom (tidligere Team Santander) har fått et nytt medlem.

Joar Thele er født og oppvokst i Flekkefjord. Der i byen har kajakksporten hatt samme posisjon som langrennsporten i Trysil.

De eldste husker kanskje Einar Rasmussen, Olav Søyland og Einars søster Ingeborg. Denne trioen vant til sammen 7 VM og OL gullmedaljer i de forskjellige kajakkøvelsene i årene 1975-83. Knapt 30 år senere viste Eirik Verås Larsen at det fortsatt var kajakk som gjaldt i Flekkefjord, ved å bl.a. vinne 5 VM-gull og 2 OL-gull.

Det blir, kanskje mest i spøk, sagt at tryslinger er født med ski på bena. Ikke vet vi om Joar ble født i en kajakk, men han ble rimelig fort så god at han bare 18 år gammel vant gull i både jr-EM og jr-VM i kajakkens maratondistanse i 2011.

Året etter, i 2012, kom han til Oslo for å studere økonomi og administrasjon. Kajakkmiljøet i hovedstaden hadde ord på seg for å være vel så godt som det i hjembyen. Dessuten var det langt bedre muligheter for å trene langrenn om vinteren i Oslo.

Mange kajakkpadlere hadde gode erfaringer med å trene på langrennski om vinteren. I 1998 ble f.eks. Knut Holmann, landets ubestridte kajakk-ener, nr 19 i Vasaloppet. (Han var for øvrig 7. beste nordmann ved denne anledningen, bare slått av Jevne, Sivertsen & co).

Ikke rart at Joar lot seg friste. Han meldte seg inn i Lyn og da var det gjort. I denne klubben var det svært gode tradisjoner for langrenn, langrenn i bokstavelig forstand. Og Joar var ikke tung å be.

Det første beviset for at han hadde anlegg også for idrett på land fikk han i 2014 da han vant Nordmarka Skogsmaraton på meget god tid. (Andremann ved den anledningen var for øvrig Anders Mølmen Høst!).

Og det skulle raskt vise seg at Joar var uhyre lettbent, spesielt når det gikk oppover. I 2016 satte han ny rekord i den såkalte Frognersetertesten fra Sognsvann til Frognersetra med 22.31. Den gamle rekorden skal Eldar Rønning ha hatt med 22.32.

Auklandgutta har de siste åra hatt et våkent øye på talenter når det gjelder langløp. Også i Tønsberg hadde de brukt kajakken i treningsarbeidet. Den lovende padleren Thele var derfor kanskje allerede i deres søkelys? At han nå også viste seg å være svært lettbent gjorde ham ekstra interessant.

Men hva med ferdighetene på ski? Sist vinter viste Joar at han også mestrer den øvelsen ved å vinne Holmenkollmarsjen.

Personlig har vi latt oss imponere av hans løyperekord i den såkalte «Bomveistesten» nylig. Den starter på Midtstuen og følger den såkalte Bomveien oppover mot Tryvann. Lengde 3400 meter lang og med en stigning på 194 meter. Mål er i krysset der lysløypa mellom Ullevålseter og Frognersetra krysser Bomveien. Denne testen har vært brukt av Oslo-klubbene de siste 30-40 årene.

Joars 12.03 er så vidt vi har klart å finne ut den klart beste tida på strekningen.

Såpass raskt løp han at Ragdes Eiendoms sjef Edgar Haugen ble 5000 kroner fattigere. Det beløpet hadde han nemlig lovt til den/de som greide å underskride 12.20. Tre små sekunder til og Joar hadde kunnet stappe enda 5000,- kroner i lommeboka. Stakkars Edgar!

Så spørs det hva kommende sesong vil bringe. Det har ryktes at gutta på Team Ragde gir Joar Thele god matching på treningen. Hva annet kan vi si enn tvi- tvi?

Skrevet av Sigmund Hov Moen


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut