Her skal både de norske og svenske landslagene trene de neste ukene, men det er lite trolig at de får matchet seg mot hverandre. Foto: Creative Commons

Her skal både de norske og svenske landslagene trene de neste ukene, men det er lite trolig at de får matchet seg mot hverandre. Foto: Creative Commons

Både Sverige og Norge på høydesamling i Val Senales

... Men det blir ingen tjuvstart på rennsesongen

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Sveriges landslag er klare for sin tredje høydesamling denne sesongen. De reiser til Val Senales, der også de norske elitelandslagene skal være på samme tid. Men det er lite trolig at løperne får matchet seg mot hverandre før sesongstarten. 

Samle høydedøgn og skigrunnlag
De svenske løperne er i Val Senales i cirka to uker, fra 25. oktober til 7. november.

– Formålet med denne samlingen er først og fremst å få gått på ski igjen, og det er derfor vi velger å legge den til Val Senales. Der kan vi både bo høyt og få gode skiøkter på breen, sier landslagssjef Anders Byström til Langrenn.com.  

Svenskene blir ikke alene i Val Senales. Den nord-italienske landsbyen er en populær destinasjon for høydesamlinger. Blant annet får de selskap av de norske landslagene, som også har lagt sin neste høydesamling nettopp til Val Senales. Den går fra 20. oktober til 2. november, og blir andre og siste høydesamling denne sesongen for de norske landslagene. 

Videre kommer også Finland til å være i Val Senales samtidig med Norge og Sverige. 

Svenskene sender både dame- og herrelandslaget til Val Senales, og flere av løperne, inkludert Frida Karlsson, medgir at det gjenstår noe på formen før de er klare for å ta opp kampen mot de norske løperne i verdenscupen og OL. 

Det er imidlertid usikkert om Karlsson får sjansen til å matche seg mot Therese Johaug og de norske rivalene før sesongstarten i november. 

– Vårt fokus på denne samlingen er å akkumulere tid i høyden. Vi legger ikke opp til å kjøre noen felles treninger med de andre landslagene som er i Val Senales. Det vil i så fall bare dreie seg om noen ettermiddagsøkter, sier Byström. 

Solid høydegrunnlag
Samlingen i Val Senales er svenskenes tredje høydesamling denne sesongen. Den første gikk i Tignes i Frankrike i juli, der laget bodde på cirka 2100 meter over havet. 

Den neste høydesamlingen var i Font Romeu i Frankrike i september. Font Romeu ligger på drøyt 1800 meter over havet, nøyaktig det samme som løypene som skal brukes under OL i Kina i februar. Et viktig formål med den samlingen var å kartlegge hvordan de individuelle løperne reagerer på høyden der mesterskapet arrangeres, hvor lang tid de trenger til akklimatisering og tilvenning før kroppen er klare til å prestere optimalt. 

På samlingen i Val Senales vil de svenske løperne både bo og trene på over 3200 meters høyde, noe som er en real utfordring fysiologisk. 

Totalt vil da alle Sveriges aktuelle OL-deltakere ha et godt høydegrunnlag, fordelt på de tre høydesamlingene og selve oppkjøringen og akklimatiseringen for de uttatte løperne inn mot selve OL. 

Uten Linn Svahn
Alle A-landslagsløperne og utøverne på Sveriges rekrutteringslandslag Team Bauhaus vil delta på samlingen i Val Senales. Unntaket er Linn Svahn. 

På grunn av skulderskaden hun pådro seg i vinter, har Svahn knapt fått vært med på samlinger eller konkurranser siden verdenscupen var over i mars, og i august måtte hun operere skulderen.  

Det er fortsatt usikkert om Svahn vil komme tilbake i konkurranseform i tide til sesongstarten og rekke et eventuelt OL-uttak, men den svenske sprintstjernen er nå tilbake i opptrening.  


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse