-->
Teten av Ski Tour 2020 ute på den fjerde etappen i Meråker. Foto: Thibaut/NordicFocus.

Langrennsløpere i Ski Tour. Foto: Thibaut/NordicFocus.

Bæredyktig fokus i Ski Tour 2020

Ski Tour 2020 lanseres i år med ambisjoner om bæredyktig fokus, med blant annet Vy og Svenska Spel som sponsorer. God sportsånd og en miljøvennlig tilgang står dermed i fokus for årets Ski Tour, og vi ser nærmere på hva klimafokuset kan ha å si for skiarrangementer i praksis.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Ski Tour 2020 lanseres i år med ambisjoner om bæredyktig fokus, med blant annet Vy og Svenska Spel som sponsorer. God sportsånd og en miljøvennlig tilgang står dermed i fokus for årets Ski Tour, og vi ser nærmere på hva klimafokuset kan ha å si for skiarrangementer i praksis.

Skisport og bæredyktighet

Det er blitt en voksende trend de siste årene å introdusere et klimavennlig og bæredyktig aspekt ved store arrangementer, inkludert sportsarrangementer. Dette er arrangementer som krever enorme ressurser å avholde i denne størrelsen. Tenk bare på hva arrangementer som vinterolympiaden krever av ressurser.

Fokuset på bæredyktighet innenfor skisporten kommer på et betimelig tidspunkt. Skisporten er en av de mest åpenbare sportsgrener som kan være truet av global oppvarmning. Snøfattige vintre og dårligere skiforhold kan true både utøvelse og motivasjonen for å drive med skisport i Skandinavia, hvor vi har hatt en naturlig forutsetning i form av klima for å kunne drive med skisport, og for så vidt også i resten av verden.

I Norge, der vi anser ski for å være vår nasjonalsport, er dette en spesielt overhengende trussel. Det finnes flere eksempler på at rekrutteringen faller som følge av dårlige skiforhold og snøfattige vintre. Ifølge en artikkel i Aftenposten som undersøkte fenomenet nærmere, skal det ikke mange snøfattige vintre til før det blir alvorlig. Og det er heller ikke sånn at kunstig snø vil kunne redde langrennssporten. Det gir grunnlag for å frykte for skisportens fremtid, hvis klimaet forandrer seg drastisk i løpet av de neste ti årene og det gjør det betimelig å sette mer fokus på klimaendringer og bæredyktighet ved store skiarrangementer.

Alvorlige klimautfordringer for skisporten

Situasjonen er faktisk potensielt så alvorlig at det har vært et omfattende seminar om fremtidens vintre med aktører som Innovasjon Norge, Skiforbundet, Skiforeningen, og Alpinanleggenes landsforening. Det er jo heller ingen hemmelighet at skiturisme i Norge og Sverige, også er truet av eventuelle klimaendringer med snøfattige vintre.

Da blir det aktuelt med kunstige snøløsninger, hvilket i ytterste konsekvens bidrar ytterligere til klimaforandringene. Dette er også tilfellet ved store skiarrangementer, hvis snøforholdene ikke er perfekte. Det er altså en faktor som gjør, at et mer bæredyktig fokus er etterlengtet og på sin plass

Derfor er det ikke så rart, at flere store aktører nå tar ansvar, og setter fokus på bæredyktighet i forbindelse med å avholde selve arrangementet, og ved å involvere sponsorer som Vy, som oppfordrer til mer bæredyktige reisevaner – at man tar tog og buss i stedet for klimabelastende flyreiser.

Sponsor som oppfordrer til god sportsånd

En annen sponsor av årets Ski Tour 2020 er Svenska Spel, som på alle måter står for å ivareta den gode og folkelige sportsånd. Svenska Spel ønsker å styrke sitt samarbeide med langrennssporten og blir samtidig samarbeidspartner med det svenske skiforbundet og det svenske langrennslandslaget. Svenska spel er en aktør som minner om https://www.norgekasino.com her hjemme, som oppfordrer til idrettsglede og god sportsånd og bæredyktighet. Dette er med andre ord en viktig aktør for å kunne drive skisporten i en mer bæredyktig retning, og for å gjøre den om mulig, enda mer folkelig. Svenska Spel vil også gjøre talentutvikling i forbindelse med sitt samarbeide med langrennslandslaget og det svenske skiforbundet.

I følge Svenska Spel, opplever de også fokuset på bæredyktighet ved årets Ski Tour og samarbeidet med Vy som særdeles inspirerende. At bæredyktighet blir satt på kartet i forbindelse med skisporten inspirerer i alle ledd, og setter også fokus på et viktig emne, for alle de publikummere som kommer til å være tilstede under arrangementet.

Her kan du se hele programmet dag for dag for Ski Tour 2020 i Norge og Sverige, så du kan få full oversikt over hvordan programmet ser ut. 


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Ansatte ved Bull Ski og Kajakk i full gang med plukking og tilpasning av ski til sine kunder. Foto: Bull Ski og Kajakk AS.

STILLING LEDIG: Butikkselger / Racingansvarlig langrenn søkes til Bull Ski & Kajakk - Røa

– Vi søker butikkselger med hovedansvar for racing langrenn til vår nye butikk

Martin Galleberg er sommeren 2020 ansatt i Salomon som XC Racing Specialist. Foto: Salomon / Amer Sports.

NYTT OM FOLK: Salomon har ansatt ny XC Racing Specialist

– Timingen er meget bra da Martin kommer inn i et team som opplever stor pågang

Steinar Mundal flankert av Mikael Gunnulfsen, lengst til venstre og deretter, Devon Kershaw og Even Northug. Alle er en del av Team Telemark for sesongen 2020/2021. Foto: Team Telemark.

STEINAR MUNDAL OM TRENDER: – Det vi ser, er at de gamle treningsprinsippene fortsatt gjelder

Om intensitetsbolker: – ... norsk langrenn mistet en hel generasjon ...

Hans Christer Holund. Foto: Modica/NordicFocus.

HOLUNDS KJØLESKAP

Langrenn Pluss titter inn i skistjernens matvaner