---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Illustrasjonsbilde fra Birkebeinerrennet. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde fra Birkebeinerrennet. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Bevar det genuine med Birken!

Nytt leserinnlegg fra Arne Nåtedal

- Tukling med traseen vil være en falitterklæring, lyder de innledende ord om Birkebeinerrennet i dette leserinnlegget. Som kjent ble årets Birken sist lørdag avlyst grunnet vind og snøføyke i fjellet.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst


Bevar det genuine med Birken!
Tukling med traseen vil være en falitterklæring


Etter lørdagens avlyste renn har engasjementet vært stort, det viser alle ytringene i media fra skuffede løpere.

Mitt åpne brev til Birkebeinerrennet gjengitt her på Langrenn.com på mandag, med påfølgende debatt med Birkebeinerrennets informasjonsansvarlige på P4 har også avstedkommet mange kommentarer, de fleste av dem uttrykker enighet i det jeg skriver.

Kniven på strupen
Birkebeinerrennet har nå kniven på strupen, og er nødt til å tenke annerledes enn i dag om ikke hele rennet skal floppe helt.

Det er begrenset hvor mange ganger folk gidder å møte opp på Rena etter dager og måneder med forberedelser, i tillegg til tusenvis av kroner i utlegg, bare for å gjøre vendereis.

Enkelte tar nå til orde for å glemme årets renn, for «gjort er gjort og spist er spist».

Det er forsåvidt riktig, men beslutningen om hvor veien går videre må nødvendigvis tas på bakgrunn av hva som gikk galt i år.

Presis beskrivelse av problemet
Espen Almlid beskriver i et meget velskrevet innlegg på Langrenn.com i går, også gjengitt på VG nett, hva som er problemet, og det ser ut som vi er veldig enige mht situasjonsbeskrivelsen, og om at noe drastisk må gjøres.

Almlid kommer med flere konstruktive forslag til hva som kan gjøres for å bedre regulariteten til rennet.

1. Forhåndsseeding for å få lov til å starte.

2. Ved dårlig vær tillates bare deltakere med en viss seeding å starte.

3. Reservetrasé syd for Raudfjellet.

4. Mer fleksibel starttid.

5. Alternativ dato om rennet ikke lar seg avvikle.

Forslag 1 og 4 er bortimot identisk med mine. Hva som er riktig ekvivlalent seedingstid for å kvalifisere seg er en vurderingssak, jeg tror ikke denne skal settes så lavt som 5 timer, da dette vil skyve ut store grupper.

Forslag 2 tror jeg ikke er tingen, da er jeg mer for strammere sperretider, som vil plukke ut de som bruker for lang tid.

Forslag 5 vil i praksis ikke la seg gjennomføre, da det vil kreve reservasjon av lokaler, busser, lastebiler og ellers alle fasiliteter 2 helger istedet for en, i tillegg til at alle funksjonærer må sette av 2 helger.

Forslag 3 kan ved første øyenkast virke forlokkende da det antakelig ville ført til at årets renn kunne blitt arrangert, men dette er et forslag som bør gå i bøtta etter første siling.

Historieløst
Å flytte renntraseen ned i skogen vil for det første være historieløst.

Fra beretningen på arrangørens hjemmeside kan man lese om Torstein Skjerva og Skjervald Skrukka som slet seg over fjellet med kongssønnen i 1206:

«Bak sagaens knappe beretning om denne birkebeinerferd ligger en dåd som må tiltale norsk ungdom til alle tider. Vi ser for oss de to menn der de kjemper seg fram over fjellet i forrykende uvær uten å tenke på å snu eller gi opp. Det var landets framtid det gjaldt, og de satte inn alt de eide av mot, krefter og vilje for å bringe i sikkerhet det barn som de håpet og trodde skulle bli Norges konge.»

Nå gikk ikke de to nevnte herrer den traseen vi går i dag, de befant seg antakelig lenger nord. Men traseen har så vidt jeg vet ligget bortimot uforandret siden starten i 1932, og når løpere med hoppski, eplenikkers og ullvotter klarte å gå denne traseen uten preparerte spor i flere tiår vil det være en gedigen falitterklæring å legge løypa ned i skogen nå som vi har tilgang på bedre utstyr, ski, smøring og løypepreparering enn noen gang.

Det er også grunn til å minne om at det ble arrangert hele 70 renn uten avlysning pga vær, jeg tror ikke det betyr at det ikke blåste på Raudfjellet noen av disse 70 gangene...

Reserve blir fort permanent
For det andre vil ikke en slik «reservetrase» forbli noen reserve særlig lenge. Om arrangøren bruker millioner på rydding og planering av en 10-12km lang og 10-12 meter bred trase og i tillegg grunnpreparerer denne vinteren igjennom – slik de må – skal det ikke blåse stort på Raudfjellet før denne tas i bruk. Og da er det snart så bekvemt å bare bruke denne at reservetraseen blir den permanente.

Det er mye bedre å bruke disse pengene på de etterlengtede bruene eller kulvertene ved kryssing av Nordseterveien og Sjøseterveien, så kunne man endelig få bukt med trafikkproblemene i Lillehammer sentrum arrangementsdagene.

Bevar særpreget!
Det genuine med Birkebeinerrerennet må ikke kompromitteres!

Det som gir rennet særpreget, selve varemerket er jo nettopp at det går over 3 fjell med de utfordringer det medfører i form av vær, smøringsutfordringer og fysisk påkjenning.

Å gjennomføre Birken skal koste litt, det skal ikke være «a walk in the park» og om det er både ubehagelig og slitsomt å slite seg fram i sterk vind og snøfokk gjør da ingenting, det er ikke nødvendigvis farlig for det!

Løsningen er derfor ikke å sy puter under armene på deltakerne, slik arrangøren er i ferd med å gjøre, men å stille strengere krav til dem.

Ønsker man et flatt renn som går i skogsterreng vet jeg de har et i Sverige man kan prøve seg på. Det er riktignok litt lenger enn Birken men det går heldigvis en vei rett ved siden av mesteparten av strekningen om man skulle bli for sliten.

Arne Nåtedal

Se også disse leserinnleggene
Åpent brev til Birkebeinerrennet
Birken avlyst igjen - Nå må arrangøren ta grep!


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus