Resultater: Valencia Half Marathon| Gråkallen Opp| Djupadalten| Fredrikstad Maraton| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Status "tidlig-snø"-løyper| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4| Ep. 5|
Deltakere i FredagsBirken 2014 på vei mellom Rena og Lillehammer. Foto: Geir Olsen/Birken.

Deltakere i FredagsBirken 2014 på vei mellom Rena og Lillehammer. Foto: Geir Olsen/Birken.

Birken avlyst igjen – Nå må arrangøren ta grep!

Leserinnlegg

Overskriften tilhører Espen Almlids penn. Han har selv gått Birkebeinerrennet 10 ganger i klasse Menn Elite. Her lanserer Almlid 5 alternative løsninger for å unngå det som skjedde sist lørdag - Et avlyst Birken.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


Birken avlyst igjen – nå må arrangøren ta grep!
Birkebeinerrennet har igjen blitt avlyst. Ca 17 000 skiløpere reiste lørdag bomtur til Rena, selv om flere tusen riktignok hadde en strålende tur over fjellet på eget ansvar. På vinterens kanskje fineste dag var enten vindkastene betraktelig sterkere i 6-tida om morgenen enn i 10-tida, eller, terskel for avlysning av Birkebeinerrennet har blitt forholdsvis lav. Sannsynligvis en kombinasjon med overvekt på det siste.

Nåværende enorme deltagerantall og spilleregler kan se ut til å påvirke terskel for avlysning, og to avlysninger på syv år indikerer en helt reell risiko for dette.

Avlysning, primært av hensyn til et svært lite mindretall på bekostning av de svært mange med en velforberedt og kostbar ferd til start, kan under tvil ha vært riktig med nåværende spilleregler og størrelse på rennet.

Mitt poeng er at arrangør Birken AS nå må ta aktivt grep for å redusere avlysningsrisikoen til et minimum. Alternativer løsninger må etableres så man unngår fullstendig avlysning.

Størrelsen på Birkebeinerrennet har vokst formidabelt fra 11 000 til 17 000 det siste tiåret, organisasjonens inntekter og bunnlinje tilsvarende. Samlet overskudd 2011-2013 er 34 millioner kroner, og et uttalt mål fra Birken AS er at lønnsomhet i eksiterende arrangementer skal ha prioritet framover.

Avlysninger i 2007 og i 2014 er kritisk for interessen for Birkebeinerarrangementene, og for å bevare interessen for dette flotte skirennet, og for å bote på skuffelsen til tusenvis av skientusiaster må noe gjøres, og det er fullt mulig.

Slike grep burde vært effektuert for flere år siden etter avlysningen i 2007, slik at vi hadde unngått identisk scenario igjen i 2014.

Alle som ferdes i fjellet generelt og på Raufjellet spesielt vet at sterk vind og gjenblåste skiløyper er en del av hverdagen i slike områder. Jeg har selv hytte på Raufjellet og sterk vind, kulde og føyke i Birkebenerløypa er mer hovedregel enn unntak. Fjellrennet Birken går gjennom disse fjellområdene. Dette er ett av rennets gitte rammebetingelser, og for å beskytte seg mot sterk vind, kulde og gjenblåste løyper må deltagerne bære sekk med krav om tørre og vindtette klær, og ikke 3,5 kg stein og kattesand.

For å redusere avlysningsrisiko kan en tenke seg flere mulige løsninger. Ett alternativ kan være å ha et kvalifikasjonskrav til selve Birkebeinerrennet, eksempelvis forventet sluttid ca 5-6 timer.

Kvalifiserte vil da være godt rustet til å komme seg over fjellet. Kvalifisering kan beregnes med dagens seedingsystem.

Øvrige kan delta på Fredagsbirken, som kan gjøres om til Søndagsbirken for å unngå arbeidstiden. Dette gjør at de som presumptivt er aller mest sårbare for dårlig vær og tøffe forhold ikke ødelegger for det store flertallet.

Da får alle oppleve denne flotte turen, og for brorparten av dem som vil henvises til Fredagsbirken/Søndagsbirken vil det antagelig heller ikke spille noen rolle; det viktigste er å mestre den 54 km lange turen.

Et annet alternativ kan være at ved dårlig vær startes puljene med deltagere kvalifisert tilsvarende som i forrige alternativ. Dersom dette er et kjent kriterium før påmelding vil løperne innfinne seg med dette.

Jeg gikk selv over fjellet til Lillehammer både i 2007 og i år og hadde begge år to fantastiske skiturer i påskevær, med unntak av 2-3 km med vindkuler over Dølfjellet og Raufjellet. Vanlig vær i dette området, men det absolutte flertall av påmeldte ville kunne ha gjennomført med rette innhold i sekken.

Et tredje alternativ kan være å rydde en alternativ trasé i lavereliggende områder. Eksempelvis til Bringebu fra Skramstadsetra og videre lavereliggende områder på sørsiden av fjellene, og eventuelt innpå hovedtrasé på Kvarstad eller mot slutten. Synd for handelsstanden i Håkonshall, men 17 000 får gått skirenn. Jeg vil imidlertid advare sterkt mot permanent endring i trasé. Hovedtrasé har dype tradisjoner, og det faktum at man skal over tre fjell med sekk under uforutsigbare værforutsetninger er det som ”gjør Birken”, det er dette som er sjarmen med rennet, som gjør det til en naturopplevelse. Det skal være litt hardt, og det vil etter min oppfatning være bedre heller å støtte seg mer på Fredagsbirken kombinert med kvalifikasjonskrav til hovedrennet.

Et fjerde alternativ – det enkleste å gjennomføre – kan være mer fleksibel starttid, mer enn den ene timen som nå ser ut til å være maks forskyvning. For eksempel kan det holdes åpent for start helt fram til kl 12:00. Da har man syv timer å få deltagere i mål på før mørket ca kl 19:00, de to-tre tusen som ikke klarer sperretider i henhold til dette transporteres til mål. Et motargument er oppbevaring av løpere, men dette er fullt mulig ved at mange allerede har tilholdsbusser, deltagere i bakre puljer reiser ikke fra basen sin før beslutning fattes likevel, flere varmetelt, mange har egne biler, varme klær osv.

Et femte alternativ kan være å definere en backup-dag for rennet. Ved påmelding angis at renn gjennomføres etterfølgende lørdag ved avlysning. Kostbart, og mange langveisfarende vil ikke ha mulighet, men ti-tolv tusen vil få gjennomført Birken, i motsetning til nå – ingenting.

Poenget er at noe må gjøres. Arrangøren må ta grep og konsekvensene av at Birken AS har valgt å vokse Birkebeinerrennet til verdens største (og svært lønnsomme) skirenn på ti år.

Flere avlysninger vil være svært alvorlig for omdømmet og interessen for Birken.

Flere av alternativene vil innebære betydelige merkostnader, men gitt overnevnte lønnsomhetsfokus og den robuste økonomi Birken AS har opparbeidet forventes nå at løsninger tilbakeføres de påmeldte slik at risiko for fullstendig avlysning blir absolutt lavest mulig.

Mitt råd er at arrangørene forholdsvis raskt må komme på banen med vilje til nytenkning. Årets avlysning illustrerer med all tydelighet at arrangørene har stilt seg i en sårbar situasjon hvor risikoen i all hovedsak er veltet over på kundene (deltakerne).

Espen Almlid
Alder: 35 år
Yrke: Leder internkontrolltjenester, KPMG
10 Birkebeinerdeltagelser, klasse ME (Menn Elite)


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: HAR IDRETTEN OFRET BARN OG UNGE PÅ LOJALITETENS ALTER?

– Når de likevel blindt følger meningsløse smittevernregler

Herrenes seierspall på 30 km skiathlon under verdenscupen i Lahti 2021. FV: Sjur Røthe (2. plass), Emil Iversen (1) og Pål Golberg (3). Foto: Modica/NordicFocus.

LESERINNLEGG: HVA SKJEDDE MED INTERNASJONAL BREDDE?

– HEIA ALLE DE ANDRE – måtte den beste utlending ta gull!

Audun Laugaland. Foto: Erik Borg.

AUDUN LAUGALAND: – JEG HÅPER DETTE ER EN FEIL FRA MYNDIGHETENES SIDE

– Siste innstrammingene gir lite mening, det totale bildet av tiltak blir vridd

Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: – HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

– Nå er vi usikre på om denne grenseløse lojaliteten er riktig strategi