---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Marit Bjørgen under pressekonferansen til Norges Skiforbund på Beitostølen i forbindelse med den norske sesongåpningen Beitosprinten 2013. Foto: Erik Borg.

Marit Bjørgen under pressekonferansen til Norges Skiforbund på Beitostølen i forbindelse med den norske sesongåpningen Beitosprinten 2013. Foto: Erik Borg.

Bjørgen til angrep mot privatisering

Marit Bjørgen føler fellesskapet faller i skyggen ved privatisering av norsk idrett. – Jeg kunne aldri gått til et privatlag og stått alene og utenfor fellesskapet, sier hun til avisen.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

I et debattinnlegg i Aftenposten tirsdag går duoen til angrep på privatiseringen i idretten.

Samtidig advarer de mot å la egoismen ta overhånd.

Hangeland og Bjørgen er spesielt bekymret for idrettens frivillighet, fellesskap og samhold.

«Idretten er Norges største massebevegelse, og all norsk toppidrett og alle norske toppidrettsutøvere står på skuldrene til denne massebevegelsen.

Likevel er mediene og norsk idrettsdebatt i stadig sterkere grad opptatt av og rettet inn mot elitenivåer og dyrking av enkeltindivider, ikke minst innen våre to største idrettsgrener, langrenn og fotball», skriver Hangeland og Bjørgen i innlegget.

Egenfokusering
De mener toppidretten får altfor mye oppmerksomhet i mediene. Sammen hyller de breddeidrettens hverdagshelter:

«I mediene har man et overdrevet fokus på utøverne i toppen, og man glemmer lett både hvor toppidrettsutøverne kommer fra og hvilken betydning grunnfjellet har. Dette leder til en voldsom egenfokusering blant toppidrettsutøverne som forplanter seg til yngre utøvere. Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to imot», skriver Hangeland og Bjørgen.

– Kan ikke gå alene
Til Aftenposten utdyper Hangeland hvorfor det er viktig å huske på betydningen breddeidretten har.

– Tenk så mange som på små og store måter har bidratt til at vi er der vi er i dag. Vi er produkt av en enorm innsats fra mange. Den veien kan man umulig gå på egen hånd.

For Bjørgen har det aldri vært aktuelt å gå ut av landslaget for et privatlag, slik Petter Northug gjorde i fjor vår.

– Jeg kunne aldri gått til et privatlag og stått alene og utenfor fellesskapet. Den betydningen det har hatt for meg å ha et lag rundt meg, både som ung og voksen, har betydd så mye for meg og mine resultater, at det ville jeg ikke vært foruten, sier hun til avisen.

Se også
* Aukland reagerer på Bjørgens utspill.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus