Skifamilie. (Venstre). I 1907 ble den da 20 år gamle Marius Eriksen (senior) fra Skien tilkalt av legenden Fritz Huitfeldt i Kristiania for å være modell til fotografiene i Huitfeldts lærebok om skiløping. Her demonstrerer de ploging. Eriksen ble senere far til alpinistene Marius og Stein.

Skifamilie. (Venstre). I 1907 ble den da 20 år gamle Marius Eriksen (senior) fra Skien tilkalt av legenden Fritz Huitfeldt i Kristiania for å være modell til fotografiene i Huitfeldts lærebok om skiløping. Her demonstrerer de ploging. Eriksen ble senere far til alpinistene Marius og Stein.

Bokanmeldelse av Thor Gotaas siste bok om brødrene Marius og Stein Eriksen

Hva har Sylvester Stallone, Juan Peron og Håkon Willoch tilfelles?

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Jeg har lest en del bøker skrevet av Thor Gotaas. Og blitt presentert for folk av mange slag. Som regel har han holdt seg i Norge, men for noen år siden overtalte han meg til å bli med over dammen til den norske uteliggerkolonien i Brooklyn befolka av akterutseilte sjøfolk. Og forleden lokka han meg sågar med på do. Og det skulle vise seg at det ikke dreide seg om et fasjonabelt toalett av Hotell Bristol-typen. Gotaas hadde skrevet boka Norske Utedoer.
Denne høsten presenterer Gotaas alpinstjernene  Marius og Stein Eriksen for oss. Og han er som vanlig raus med informasjon. For 100 år siden var det få norske skiløpere som drev med alpinsport. Her til lands var skisport stort sett synonymt med langrenn og hopp.  Og det er kanskje ikke så rart? Våre nasjonalikoner, Nansen og Amundsen,  hadde utført sine bedrifter i Arktis og Antarktis på «bortoverski». Og heltene for de følgende generasjonene ble dermed Torleif Haug, Johan Grøttumsbråten, Lars Bergendal og deres langrennskollegaer. Og så hadde sjølsagt hoppsporten sine fans. Det første rennet i Holmenkollbakken ble arrangert allerede i 1892. Og hvem har ikke hørt om Ruud-kara på Kongsberg?
Heller ikke i Mellom-Europa var alpinsport spesielt vanlig. Vi får riktignok høre at våghalsen Franz Reisch sto ned Kitzbuhl-bakken allerede i 1893. Og «Ski Club des Alpes» ble stifta i Grenoble i 1895. Et av de første alpine skirennene ble arrangert i 1905 på fjellet Muckenkogel i Østerrike. 23 mann deltok. Forteller Gotaas. Etter hvert økte interessen og skisentra som f.eks St. Anton vokser frem. Vi får og høre at en pioner i startfasen var engelskmannen med det norskklingende navnet Arnold Lunn. Han stiftet «Alpine Ski Club» i 1908. FIS begynte med internasjonale konkurranser i 1931, og i 1936 ble utfor en del av det olympiske programmet.
Det er slik verden er når Eriksen-brødrene vokser til. Guttene bor opp i Holmenkollåsen og har uteliv og turn som hobbier. De bestemmer seg etter hvert for å gjøre mellomeuropeerne rangen stridig når det gjelder alpin skisport.
Men før vi kommer så langt har folkeminnegranskeren Gotaas naturligvis øst av sitt overflødighetshorn. Om alskens av interesse.
Visste dere at Norge i 1855 hadde 87000 husmenn og 91000 sjøleiende bønder? Og at den engelske dronningen Victoria foretrakk norsk is til avkjøling av matvarer. Isen var så klar at hun kunne lese The Times gjennom den, hevdet hun.
Ikke visste vi at Marius var en høyt dekorert krigsflyger med 10 tyske fly på samvittigheten under «The Battle of  Britain» i 1940. Og at han satt halvannet år i tysk fangeleir etter å ha blitt skutt ned over Nederland.
Litt lenger ute i boka får vi høre hvordan den kjente «Marius-genseren» oppsto. Og om Annichen Sibbern, en bekjent av Bitten, mora til Marius. Annichen hadde i 1929 skrevet boka «Norske Strikkemønstre». Boka solgte i svimlende 55000 eksemplarer og bidrog til å gjenreise strikking som husflid.
I samme veiva; Bitten var svært kreativ og solgte også strikkemønstre til Dale Fabrikker som ligger langs jernbanen midtveis mellom Bergen og Voss. Dere ser fabrikken fra toget. I dag eies fabrikken for øvrig av utstyrsprodusenten Rossignol.
Så forteller Gotaas om Steins fenomenale renn under OL i Oslo i 1952. Og naturligvis om gullmedaljen.
I den forbindelse; vi lurer på hvor Gotaas har fått denne historien fra? Rett før Stein skal i ilden på Norefjell roper han til mora si, som har blitt med opp til starten: «du har vel ikke en sikkerhetsnål, mor»? En knapp i buksa hans hadde løsna og han var redd for å miste den. Og det hadde hun.
Og om flyttinga til USA. Vi blir tatt med på en fantastisk rundreise i Steins fotspor.

I dag yrer det av unge og gamle alpinister i bakkene i Trysil, på Geilo, i Narvik, på Oppdal, på Sjusjøen og mange andre steder her i landet. Kanskje skal vi gi pionerene, brødrene Marius og Stein Eriksen noe av æren for «nedoverskias» popularitet.
Eller hva sier dere; Arnesen, Buraas, Eger, Fjeldstad, Furuseth, Hamre, Holm, Jansrud, Kjus, Kristoffersen, Lødemel, Mjøen, Mowinckel, Sandvik, Skårdal, Stiansen, Svindal, Sørli, Aamodt? For å nevne noen.

Thor Gotaas har i alle fall gjort sitt.

Tilslutt; boka er stappfull av fine bilder. Dette er årets julegave.

Helt tilslutt; hva har Sylvester Stallone, Juan Peron og Håkon Willoch tilfelles?
Svar: De var alle bekjente av Stein Eriksen

Les også:
Gotaas med ny bok


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Svenskenes store OL-håp William Poromaa må reise hjem fra høydesamling i Val Senales bare noen dager etter at svenskene startet sin landslagssamling i den populære italienske alpedestinasjonen. Her fra Blink-festivalen i sommer, der Poromaa var på pallen i Lysebotn Opp. Foto: Blink/Atle Mork

William Pooroma må reise hjem fra høydesamling

Svenskenes store håp for OL stoppes av sjukdom nok en gang.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Østberg og Charlotte Kalla under verdenscupen i Oslo og Holmenkollen. Foto: Thibaut/NordicFocus.

Hva kreves for å bli en god langrennsløper?

Kommentar til debatten omkring spiseforstyrrelser

Christoffer Callesen under et langt brudd med Kjetil Hagtvedt Dammen i Vasaloppet 2016. Foto: Rauschendorfer / NordicFocus

NRK vil sende ut Callesen som reporter midt i tetgruppa

Satser stort på langløp i vinter

Tidligsnøen er klar flere steder i landet, men hvordan får du mest ut av den? Foto: Destinasjon Trysil

Trening på tidligsnø: Hvem, hva og hvordan

Slik får du mest ut av tida i tidligsnøløypene.

Annonse