Bokanmeldelse: Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas

Mange kan ha noe å lære av det Oddvar Brå forteller gjennom penna til Thor Gotaas.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Boken Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas. Bokas omslag.
Boka Mitt liv som middels langrennsløper av Thor Gotaas på Gyldendal. Omslag: Gyldendal Norsk Forlag.

ANMELDELSE AV THOR GOTAAS:  ODDVAR BRÅ – ET SKILØPERLIV

«Kulturkanon» Arne Hjeltnes var helt sikkert ikke klar over at verset som han skrev i 1993 også godt kan fungere som en anmeldelse av Thor Gotaas bok om Oddvar Brå som skulle komme ut 25 år senere:

Holmenkollen åttito
Været bra og snoen god
Langrennsess på høgt nivå
Like bak kom Oddvar Brå

Savjalov, den digre slamp,
Drog av garde, det vart kamp.
Mange trudde det skulle gå.
Like bak kom Oddvar Brå.

Seig som lim frå IL Leik,
Aleks vart nok litt for veik.
Dei gamle gutta spytta skrå.
Like bak kom Oddvar Brå.

Ut frå skogen i attakk
Kom ein fryktlaus, sterk kosakk.
Men var det han dei heia på?
Like bak kom Oddvar Brå.

Oddvar kom og seig forbi,
Med gode ski, heilt virusfri.
I mål var Aleks kvit og blå.
Like bak kom Oddvar Brå.

Men endeleg var Oddvar best,
i Holmenkollen var det fest.
Kongen kom og ville sjå.
Like bak kom Oddvar Brå.

Folkeminnegranskeren Thor Gotaas har skrevet mer enn 30 bøker om ulike emner. Vi husker at vi har hatt ham som «omviser» i skibygdene Alvdal, Morgedal, Dalsbygda og Trysil. Vi har fulgt ham på løpeturer sørover langs Nilen sammen med mesterløperen Mensen Ernst, vi har overnatta på Opland Folkeasyl der eneboeren Josef Elvebakken bodde, og han har tatt oss med til Brooklyns lugubre havnekvarterer.

De fleste av bøkene har unngått å få særlig oppmerksomhet fra de såkalt seriøse bokanmelderne, sjøl om mange er kommet ut på bra velrennomerte forlag. Denne gangen gikk det ikke slik. Til og med NRK P2’s «Tid for bok» ofra forleden mesteparten av sin time på historien om Oddvar Brå. Anmelderkorpset var sågar forsterka med kulturtungvekterne Arne Hjeltnes og Thomas Hylland Eriksen. Rosen var samstemmig. Denne boka er lesverdig og vel så det. Både for de som er genuint interessert i langrenn, men også for de som er interessert i å «ta pulsen» på det samfunnet vi alle lever i.

Turen starter i bygda Hølonda i Sør-Trøndelag.  Oddvar vokste opp på gården Megarden. Og følger tradisjonen. Gutten hjelper far sin med gårdsarbeidet. Faren er aktiv langrennsløper og det er naturlig at også Oddvar arver denne interessen. Og gårdsarbeid er med på å utvikle muskler og kondisjon, forstår han.

Boka om Oddvar Brå blir dermed ei bok om bygdegutten som etter hvert skjønner at hans talent for langrenn kan være et alternativ til «skoleveien» i bygdesamfunnet. Og Oddvar skal årene bli en av dem som er med på å utvikle langrennssporten i Norge. Et av kapitlene i boka heter noe så mystisk som «Skirennets anatomi». Her kan vi lese om at en langrennsløper bruker hele 600 muskler når han går for fullt, mens en fotløper ikke bruker mer enn 300; om skivalg, løypememorering i forkant av rennet, rytme, flyt, kosthold, restitusjon.

Men det er og ei bok som forteller leseren at livet ikke er bare langrenn. Vi får høre om en familie som har sine tabuer og sine stengte dører; det hjelper ikke at du tilhører verdenseliten i din idrett.  Vi satt med tårer i øynene når vi leste om Oddvars bestemor som han aldri fikk møte. Og vi satt med tårer i øynene i kapitlet «Ivar, kjære Ivar». Kameraten Ivar Formo gikk gjennom isen og drukna i Nordmarka i jula i 2006.

Alt i alt tror vi at mange kan ha noe å lære av det Oddvar forteller gjennom penna til Thor Gotaas. Er det formastelig å avslutte med å vri litt på det Paven sa da han åpna fotball-VM i Mexico i 1986: Blant de tingene som ikke betyr noe som helst i verden er langrenn noe av det viktigste?

Under juletreet? Ja!

Skrevet av
Sigmund Hov Moen


---

Se også
Oddvar Brå og Thor Gotaas besøker over 40 steder før jul - Dette er hele reiselista


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv utblog comments powered by Disqus