---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Rennleder Audun Skattebo sammen med Simen Østensen (t.v.) og Tord Asle Gjerdalen som ble henholdsvis nummer en og to i distanserennet på BUL-sprinten 2013. Foto: Arne Sandvold.

Rennleder Audun Skattebo sammen med Simen Østensen (t.v.) og Tord Asle Gjerdalen som ble henholdsvis nummer en og to i distanserennet på BUL-sprinten 2013. Foto: Arne Sandvold.

BUL-sprinten fra juryens perspektiv

Kommentar

Alt i alt, en krevende, men likevel lærerik helg for både arrangør og jury, konkluderer Arne Sandvold, som var teknisk delegert på Gålå under BUL-sprinten, i dette leserinnlegget. Han reflekterer over begivenhetene med utgangspunkt i egen rolle, og håper at det kan virke klargjørende i forhold til hvordan mange opplevde arrangementet.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Kommentar

En dårlig snøvinter og ikke altfor bra produksjonsforhold for snø (kalde grader) gjør det ikke så enkelt for tidlig-arrangører av skirenn.

Men jeg synes arrangøren på Gålå var godt forberedt, 2 uker før var man enige om at minimum sprintløype og 2,5 km måtte snølegges. Ny 2,5 km er også FIS-sertifisert, med tilfredsstillende stigning og profil. Man fikk heldigvis to veldig kalde døgn halvannen uke før rennet, og produserte nær 6000 m3 snø, som de fikk kjørt ut på en lang fredag uka før, egentlig fantastisk bra. Da skjønte man at det ble skirenn.

Deretter var det ikke mye egna forhold for produksjon, bl.a mye vind, men de kunne produsert mer sist torsdag og fredag, men utfordringen var at smøretelt og –boder tok for mye av strømtilgangen, man greide ikke begge deler.

Det blir selvfølgelig noe stein og grus på såpass lite snø, men man plukka og plukka, egentlig hver eneste dag til og med søndag. Men alt greier man ikke å få opp, og man hadde ikke mer snø å legge oppå. Man fikk også til noe separat for skitesting og oppvarming, ikke optimalt, men dog bedre enn ingenting.

Vi prøvde også å justere de to siste svingene, utvide/dosere, men hadde for lite snø til å få det til optimalt, men gjorde så godt vi kunne. Disse vil imidlertid bli mye bedre til NM del 2, da er det nok av snø til å justere.

Vi tok også med oss unge Sindre Wiig Nordby i juryen. Han har nå 3 praksisuker i NSF, og hadde en bratt lærekurve på Gålå. Men Sindre bidro selv meget sterkt sett fra utøversynspunkt, både på løypeprepp, svinger, sporsetting og teknikk-kontroll. Et virkelig positivt bidrag, gutten er et særs godt TD-emne, og er virkelig interessert i dette, så han får vi nok se mer til i slike roller framover.

Lørdagen starta jo egentlig flott. Flotte forhold og vær, med svært god prepping, fast og fint, i en etter mitt skjønn en flott løype for sprint fri. Rennet for damene gikk også knirkefritt teknisk, helt uten problemer, og med verdige vinnere, gratulerer til de.

Men så starta problemene, litt ut i herreprologen så stoppa faktisk startklokka, fortsatt uvisst av hvilken grunn. Og man var egentlig ikke forberedt på at det kunne skje. Så vidt jeg vet er det ikke blitt rapportert tidligere at en slik startklokke plutselig har stoppet, ingenting var borti klokka, batteriet var fortsatt på 80%, likevel stoppet den helt av seg selv. Konsekvensen var at det tok halvannet minutt før man likevel bare kjørte videre, men da gikk jo alle deretter ut på feil starttid, mens de første hadde gått ut riktig.

Gode råd var dyre, men tidtakerne mente de likevel hadde kontroll, men at det kom til å ta noe ekstra tid, de måtte sannsynligvis gå over på et mer manuelt system nr. 2. Vi utsatte derfor finalene med 15 minutter. Problemet var da at startpinnetiden ikke ble helt riktig, hvor jo løperen kan velge å gå ut +/- 3 sek, samt at det ble manuell tidtaking i mål. Ikke optimalt i en tett sprintprolog.

Vi lurte derfor på om det likevel gikk an å korrigere til riktige startpinnetider i det elektroniske systemet. Og det kunne gå, men måtte ta enda mer tid, med mye manuell tasting. Likevel beslutta vi dette, for at ting skulle bli riktig, og utsatte kvartfinalene med ytterligere 15 minutter.

Da prologlistene kom ut inneholdt de likevel noen feil, f.eks hadde noen brikker vært «døde», andre hadde gått med feil brikke osv. Da var gode råd enda dyrere, men vi beslutta at vi ikke hadde tid til å vente lengre. Det ble snart mørkt, og valget sto mellom finaler for noen eller ingen finaler for herrene.

Vi beslutta å kjøre finaler, men fanga samtidig opp via det manuelle systemet, og noen innspill på prologlistene, at noe fortsatt var feil. Kjapt beslutta vi, at fant vi noen løpere «utafor» som egentlig var kvalifiserte, så skulle vi ta de med som ekstra i kvartfinalene. Men ikke ta ut 30.mann, selv om de da egentlig var ute. Og vi fant 2 slike, en junior og en senior, og tilbød begge disse en ekstra plass i siste kvartfinale (så de skulle få litt ekstra tid til forberedelse), noe de begge aksepterte og var glade for.

Tidtakerne så også noen få andre feil, men disse var utafor finaleplass, og vi beslutta raskt at vi glemte disse der og da, vi kjørte finaler, så fikk man heller rette resten senere på kvelden. Og finalene gikk, med alle de som skulle være der, pluss 2 ekstra. Sportslig ble det meget bra, og med verdige vinnere, gratulerer. Så får man heller beklage litt ekstra venting.

Men det ble jo ganske mørkt på slutten. Dette ble forsøkt kompensert med å plassere biler, traktorer og preppemaskiner med lys utenom lysløypa. En utrolig kreativ og rask løsning fra arrangøren, som etter vårt skjønn fungerte bra, vi hørte heller ingen utøvere eller ledere som klagde på akkurat det.

Selvfølgelig ingen optimal ettermiddag, det var strevsomt for mange, men arrangøren hadde i alle fall mer kontroll enn det mange trodde, og negative rykter spres fort. Hele kvelden ble deretter brukt til å dobbeltsjekke mot backup-system og det manuelle, med korrigering av evt. feil. Men heldigvis avdekket vi ingen flere feil enn de vi visste om fra før, resultatlistene fra prolog ble tilslutt også korrekte, og FIS-punkter vil etter hvert bli korrekte for løperne.

Så kom søndagen, med mye vind og snøbyger. Men forberedelsene hadde igjen vært bra, stadion og løyper var i svært god forfatning vinden tatt i betraktning. Og det ble et veldig bra skirenn, selv om noen fikk litt sterkere vindkuler enn andre. De beste var best, nær sagt som vanlig. Heller ingen tekniske problemer for arrangøren. 45 sek. startintervall på 15km (6 runder i 2,5km) fungerte også bra, det ble fin flyt i løypa, og de sist startende med lavest FIS-punkter (de beste) hadde også like og gode forhold.

Vi «frykta» litt at mange kun ville stake, og satte spor og løypeskillere bevisst ift. å redusere potensialet for dette. I tillegg hadde vi en god plan for regelkontroll, med fire i juryen. Men ingen av de veldig få som starta på blanke ski utfordra reglene særlig med skøyting. En av de fikk likevel litt tilsnakk underveis, som «vær forsiktig», men disse var egentlig flinke. De fleste og beste gikk ordentlig klassisk, og løypa fungerte utmerket, det ble et skikkelig bra klassisk skirenn, som også skilte mye.

Til tross for dette fikk vi brukt regelboka flittig, og satte vel nær norgesrekord i sanksjoner på skirenn med 8 sanksjoner totalt for helga. Men vi mener vi gjorde ting korrekt og rettferdig etter både regler og sanksjonsprosedyrer (ICR-13). En god pekepinn på at vi faktisk gjorde det var at alle de direkte berørte, med ett unntak, bekreftet selv de faktiske forholdene og var i stor grad enige i sanksjonen de fikk.

En junior fikk bot for oppvarming i rennløypa i motsatt retning under renn, og uten å bry seg om tilsnakk fra juryen, han bare fortsatte - stakk av. Det ønsket vi ikke å tolerere. Tre andre juniorer (herav en jente) fikk skriftlig advarsel for noe skøyting med «pushing» der hvor spor var satt. En senior dame fikk det samme for staking utenfor løypa / løypeskillere.

En annen senior dame fikk DSQ for obstruksjon, med konsekvens at en annen utøver falt, ble skadet og måtte bryte løpet. Ingen senior herrer ble observert med regelbrudd, disse kan tydeligvis reglene godt. Men under lørdagens sprintfinaler for menn senior ga vi en muntlig advarsel for lett obstruksjon (i grenseland), samt en skriftlig advarsel inkl. deplassering i heat (Competition Suspension), for obstruksjon inne i målkorridorene.

Juryen håndterte etter mitt skjønn alle disse sakene helt riktig ift. reglene, vi diskuterte internt - vurderte, men var internt helt enige i alle «caser». Men noen engasjerte foreldre og trenere var svært misfornøyde i kampens hete, men slik er det gjerne.

Avslutningsvis hadde juryen et meget godt oppsummeringsmøte med arrangøren, også ift. forbedringspunkter mot NM del 2 i mars. Bedre varme, ventilasjon og strømtilgang i smøretelt, utbedring av de 2 siste løypesvinger, samt ytterligere kvalitetssikring av tidtakersystem, med gode backup rutiner, var de viktigste punktene.

Alt i alt, en krevende, men likevel lærerik helg for både arrangør og jury. Og forhåpentligvis ble det både gode og rettferdige skirenn for utøvere med tilhørende støtteapparat forholdene tatt i betraktning.

Vi får alle glede oss til nye flotte skidager på Gålå i mars, da skal vi også få brukt den nye flotte 7,5 km løypa der oppe.

Vel blåst - i dobbelt forstand - denne gang!

Arne Sandvold, TD på Gålå under BUL-Sprinten 2013


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus