Illustrasjonsbilde. Foto: Hemmersbach/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde. Foto: Hemmersbach/NordicFocus.

BUL-sprinten og kuldeavlysning

Arne Sandvold var teknisk delegert, eller TD som det heter i dagligtalen, i tilknytning til BUL-sprinten på Gålå sist helg. Der ble søndagens renn avlyst. Sandvold deler med oss litt informasjon om slike prosesser.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
Det er oppnevnt en Jury, dvs TD, ass.TD og Rennleder som tar alle beslutninger med konsekvens for utøverne i slike renn, hverken arrangør eller andre gjør dette.

BUL-Sprinten var et FIS-renn og da er det Internasjonalt langrennsreglement som gjelder, ICR-12 (revidert i september 2012). Kuldegrensa er der -20,0 C på kaldeste punkt i løypa. Dette ligger i ICR på FIS-web.

Konkret gjorde Juryen følgende vurderinger ift. kulda på Gålå. På langtidsvarslet tidligere i uka (Yr.no stemmer best der oppe) var det meldt kaldere utover i helga. Vi vurderte derfor å bytte om på renndager, dersom det kunne bli kun en renndag som var varmere enn kuldegrensa.

Mente i utgangspunktet det var bedre at mange fikk gå en flott Skiathlon, enn bare en kort Sprint Prolog.

Prognosene endra seg imidlertid til mildere vær, og de stemte godt med faktisk målt der oppe når vi fredag besluttet å kjøre som planlagt. Da så også søndagen grei ut med prognoser på -15/-18. Vi besluttet imidlertid å utarbeide en plan B, slik at 30 km for Menn Senior kunne reduseres til 20 km. Denne ønsket vi å gjennomføre dersom det ble kaldere enn -18, men kanskje helt fra -15 dersom det også ble vind/fuktig.

Dette ble godt kommunisert på lagledermøte om kvelden. Grunnen til plan B kun for senior var at disse ville ha konkurransetid nær 80-90 minutter, de andre alle langt under en time.

Vi hadde også tabeller som viser "opplevd temperatur" i forholdet mellom målt temperatur, vindpåvirkning og fuktighet. Vi var med andre ord godt forberedt for å kunne ta gode beslutninger med fokus på løperne.

Lørdagen gikk jo flott, og det ble etter mitt skjønn en super Sprint for alle, værprognosene fra Yr stemte godt, det lå mellom -13/-17. Mot kvelden ble det imidlertid noe kaldere, -18/-21. Prognosen for søndag var fortsatt stabil, Yr meldte ca. -18 hele søndag, altså noe kaldere. Vi gikk gjennom dette på lagledermøtet, og sa at dersom det ble slik, gikk vi over på plan B. Laglederne støttet dette.

Søndag morgen kom, og vi hadde første jurymøte på stadion kl. 09.00. Vi målte da -24 på stadion og besluttet raskt å utsette startene med en time (antok det uansett ble "varmest" mellom kl. 11-14), samt å iverksette plan B for Menn Senior.

Løypesjefen meldte at kaldeste punkt var på toppen av løypa, ikke nede ved vannet ytterst, men skiløpere i løypa følte det kanskje slik, da man hadde blitt avkjølt etter en god utforkjøring.

Nytt jury-møte kl.10, fortsatt målte vi -22/-23 på stadion, ingen vind, og sola på vei opp. Fortsatt er det kaldere punkter ute i løypa. Beslutter at vi opprettholder planen, men tar endelig beslutning om rennstart eller ikke kl. 10.30.

Kl. 10.30 måler vi fortsatt -22 på stadion, og hva det er ute i løypa er egentlig uinteressant, vi trenger ikke å få inn målinger engang. Kuldegrensa ift. reglene er brutt, vi kan ikke kjøre noe skirenn, og annonserer dette.

Selvfølgelig veldig synd, for det var virkelig flott der oppe på søndag. Godt forberedt arrangør, godt preppa løyper, fyldige gode startlister, det kunne kanskje blitt "vinterens skirenn" her hjemme.

Mange som har egne kuldegrenser langt unna -20 hadde allerede reist, noen ville gått uansett temperatur, og ganske mange fikk seg en fin rolig treningstur. Noen få kjørte også eget test-renn, men det så ikke ut som noen gikk mange runder.

Det med temperaturmålinger er også krevende i slike tilfeller. Mange smørere og andre måler med egne målere, og vi oppfatter nesten like mange tall som det er målere. Det er nok også stor kvalitetsforskjell på målerne, alt fra type "Clas Ohlson" til dyre kalibrerte instrumenter i 10-tusen kroners klassen. Ved tidspunkt for endelig beslutning viste slike mellom -17/-24 C.

Det var også stor forskjell i ulike høyder, speakertårnet 4-5 meter opp viste -17 der vi en meter over bakken målte -22. Vi valgte å stole på 2 uavhengige målere av den kostbare og formelt kalibrerte typen, begge målte -22 omtrent på målstreken, men med et par tiendeler i forskjell.

Noen hevdet at vi burde tatt beslutningen tidligere, men det er jo heller ikke enkelt, selv om det alltid er lett å være etterpåklok.

Hva om det da hadde blitt betydelig mildere, da hadde vi trolig dumma oss ut? Vi kan ikke beslutte på en værprognose, men prøver å forholde oss til fakta, i alle fall når vi er nær grensene.

En time før start er det normalt jurymøte, da beslutter man om alt er klart for skirenn, om man kan kjøre. Vi utsatte endelig beslutning ytterligere en halvtime, og det bør de fleste kunne leve med.

Til syvende og sist tror jeg vår beslutning var en investering i norsk langrenn.

Arne Sandvold, TD på BUL-Sprinten 2012

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus