Johan Kjølstad går inn til seier i Årefjällslopet 2016. Foto: Magnust Östh/ Visma Ski Classics.

Johan Kjølstad går inn til seier i Årefjällslopet 2016. Foto: Magnust Östh/ Visma Ski Classics.

Årefjällsloppet endrer løype og distanse - Slik blir den nye utgaven

Årefjällsloppets femte utgave gjennomføres 25. mars i en endret løypetrasé.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Årefjällsloppet laddar för en ny skidupplevelse!

Långloppsvärldscupen Visma Ski Classics är nästan halvvägs genom säsong VII.

Två tävlingar återstår i Mellaneuropa; Toblach-Cortina i Italien och Jizerska Padesatka i Tjeckien. Sen Vasaloppet, första söndagen i mars innan det är dags för Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet den 25e mars!

Årefjällsloppet genomförs i vinter för femte gången och den ursprungliga banan har ändrats och kortats från 75km till 55km. Arrangören ser en bättre anpassning till motionärerna där den gamla banan kanske var i det tuffaste och framför allt längsta laget.

”Jag tycker 55km är en perfekt distans och tror starkt att vi lockar fler deltagare när banan inte är lika lång och utmanande för vanliga motionärer”, säger Jenny Grip, tävlingschef.

”Deltagarna får fortfarande njuta av våra fjäll med vacker utsikt och det är tillräckligt med utmaning för alla”, fortsätter Jenny.

Snöläget är för tillfället okej där 25-30km av bansträckningen erbjuder riktigt bra förhållanden. Banan påminner om förra året men några av de tyngsta stigningarna är bortplockade.

Jenny hoppas att det här blir banan för de kommande åren, den enda utmaningen med spårdragningen är för tillfället Ottsjön.

”Ottsjön är för stor för att åka runt och där måste vi korsa. Vi arbetar med det just nu och hoppas även på mer natursnö den kommande tiden. Det har varit en utmaning med ändrad bansträckning varje år men med den här banan, som jag verkligen gillar, ska det vara löst.

Samtidigt ser jag med glädje hur regionen och byarnas arbete kring loppet blir allt bättre och proffsigare. Jag är övertygad om att vi kommer ha en bra tävling även i år!” fortsätter Jenny.

Starten har till i år flyttats tillbaka till Vallbo, där premiärloppet startade 2013. Banan passerar sen Vålådalen och Ottsjö innan det är dags för målgång i Edsåsdalen.

Den sista backen upp till målet i Edsåsdalen är kvar från förra året efter deltagarnas positiva kommentarer, även om arrangörerna var lite osäkra i början.

”Vi kommer definitivt behålla den sista backen. Vi trodde första att deltagarna skulle klaga över upploppet men det visade sig bli ett landmärke för loppet och deltagarna. Den är en bra målgång och ger deltagarna något att prata om,” fortsätter Jenny.

Fyra år i rad har Årefjällsloppet varit final i Ski Classics, nu Visma Ski Classics, med den avslutande galan på kvällen

I vinter blir finalen i Ylläs-Levi och Jenny känner ingen större besvikelse och är positiv till att touren växer där fler lopp kan vara med i långloppsfamiljen.

”Självklart har det varit fantastiskt med den avslutande galan i Åre och avslutningen av säsongen. Men det är också kul för andra deltagare och platser att uppleva samma sak. Levi och Ylläs får möjligheten att visa att april fortfarande bjuder på fantastiska snöförhållanden och att säsongen inte behöver sluta i mars.”

Som avslutning är det dags att fråga Jenny om hennes egna favoriter för segern i Årefjällsloppet 2017!

”Jag hoppas på Lina Korsgren. Hon bor i Åre och det skulle betyda mycket för längdskidåkningen i området om hon vann. Men det blir antagligen en hård kamp mot Britta Johansson Norgren.

Bland herrarna hoppas jag på Oscar Kardin som också kommer ifrån området och har tränat mycket längs Årefjällsloppets bansträckning. Självklart finns det många andra och de vanliga namnen som också kan åka fort, men vi får se vad som händer den 25e mars,” avslutar Jenny.

Välj mellan 55km, 30km eller 11km, samtliga med målgång i Edsåsdalen. Eller Stafetten där ni är tre deltagare som delar på de 55km mellan Vallbo och Edsådsalen!

För mer information och anmälan, besök www.arefjallsloppet.se


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse