Spurten i Årefjällsloppet 2016, der Johan Kjølstad (startnummer 5) gikk til topps. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

Spurten i Årefjällsloppet 2016, der Johan Kjølstad (startnummer 5) gikk til topps. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

Årefjällsloppet overtas av nye krefter

- Vi er glade for å overlevere nøklene til en lokal aktør som på lang sikt kan ta Årefjällsloppet til neste nivå, sier David Nilsson.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Årefjällsloppet AB tas över av Vålådalen, Ottsjö, Trillevallen och Edsåsdalen. Tävlingarna kommer att arrangeras tillsammans med lokala föreningar i närområdet.

 ”Det känns helt rätt att utvecklingen av arrangemanget sker lokalt. Tävlingen har även tidigare haft stor lokal förankring under tävlingsgenomförandet. Nu får vi även kontroll över den framtida utvecklingen av tävlingen.” - Ola Bergqvist, Projektledare.

“Vi grundade loppet i Vålåldalen 2012 då vi ansåg det saknades ett långlopp med skidupplevelsen i centrum i Sverige. Premiärutgåvan av Årefjällsloppet hölls 2013 med start i Vallbo och mål i Åre via den underbara naturen som Södra Årefjällen kan erbjuda.

Vi är nu väldigt glada att lämna vidare nycklarna till en lokal aktör som långsiktigt kan ta Årefjällsloppet till nästa nivå och förankra det i skidkalendern för en lång tid framöver. Och nu kanske man får tid över så man hinner med att åka det fantastiska loppet själv!” . - David Nilsson VD Wsportsmedia.

 

Tävlingen byter skepnad

I och med övertagandet kommer arrangörerna arbeta för att bredda målgruppen för loppet.

Målet är att skapa ett långlopp med stora fjällupplevelser för elit och motionär.

Loppet kommer ha preparering i världsklass, rejäla utmaningar och en skön stämning. Arrangörerna vill skapa en folkfest för alla som gillar längdskidor. 

Bansträckningarna för de olika distanserna går genom de fantastiska Årefjällen och är faktorn som skiljer Årefjällsloppet från andra långlopp.

Bansträckningen passerar högfjällsplatåer, vackra fjällskogsstråk och Årefjällens mysiga fjällbyar. 

Del av utvecklingen av Årefjällen

Årefjällsloppet är en del av den satsning som görs i Årefjällen. Genom evenemang som Årefjällsloppet och Fjällmaratonveckan skapas kännedom om området.

De satsningar som kommunen gjort via sitt stöd till Årefjällsloppet lever nu vidare genom ett väl uppbyggt varumärke och goda förutsättningar till vidare utveckling.

 

”Vi känner oss trygga med att de investeringar vi har gjort i Årefjällen, som stödet till Årefjällsloppet, kommer att leda till en positiv utveckling både för medborgare och besöksnäring.

Vi har haft enorm glädje och nytta med detta återkommande event som lockat skidåkare till vår region och med det öppnat dörrar för många framtida längdintresserade gäster.

En vanlig kommentar bland skidåkarna från hela Europa har varit att detta är det vackraste lopp man åkt!”. - Martin Söderström, Tillväxtchef, Åre kommun.

Parallellt med utvecklingen av Årefjällsloppet sker arbete med att förbättra spår- och ledsystem samt möjligheten till förbättrade transporter för områdets aktiva besökare.

Satsningen vintertid syftar till att skapa en spårdragning mellan byarna som kan vara öppen och preparerad under en längre tid. '

Ledutvecklingen under sommaren innebär att rusta de redan befintliga lederna och eventuellt komplettera med nya partier för att skapa ett bra flöde mellan fjällbyarna och boende i området. 

”Kan vi skapa förutsättningar att bygga ihop byarna från Undersåker-Vålådalen, och på sikt Åre, med bra transporter samt leder och spår i världsklass har vi en produkt som är svårslagen när det gäller aktiv fjällturism.”- Ola Bergqvist, Projektledare.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse