Luke Jager flankert av Erling og Håvard hos Mosebys i Kjelsåsveien i Oslo. Foto: Sigmund Hov Moen.

Luke Jager flankert av Erling og Håvard hos Mosebys i Kjelsåsveien i Oslo. Foto: Sigmund Hov Moen.

Petit av Hov Moen etter Norgescup Åsen: MOSEBYS HAR LANGRENNSBESØK

– Vi blir nysgjerrig og bestemmer oss for å slå av en prat.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Vi er nettopp kommet heim etter en fin dag på delvis «gjengrodde stier» i Åsen. Dagboka forteller at vi i perioden fra 2000-2014 var en hyppig gjest her,  på jakt etter snø og vintervær.

Alltid ble vi møtt av entusiastiske arrangører, velpreparerte løyper og omgivelser som fikk oss til å glemme snøknipa. I dag er vi her for å konstatere at langrennsmiljøet fortsatt har bevart entusiasmen.

Og etter dagens besøk slår vi fast; langrenn er fortsatt landets nasjonalidrett. Med god margin.  Smørebodene fra år 2000 er blitt enda flere. Og i lange telt fylt hundrevis av skipar og smurningskister, iler bakkemannskapene til og fra iført forkle og maske.

Da vi spør en av smurningselgerne om prisen på hans dyreste remedier er svaret; denne «toppingen» koster 2000,-

LUKE JAGER
Men dagen skulle by på flere overraskelser. På resultatlista i klassen G19/20 oppdager vi at Luke Jager fra klubben Alaska Pacific Nordic Ski Center har gått inn til en imponerende 15. plass blant 200 deltagere i klassiskøvelsen.

Luke er bare 84 sekunder bak vinneren, sølvmedaljøren i junior-VM, Kjelsåsgutten Håvard Moseby.

Fortsetter nedenfor bildet
Luke Jager i Norgescup Junior Åsen 2019. Foto: Runar Moseby.
Luke Jager i Norgescup Junior Åsen 2019. Foto: Runar Moseby.

Vi blir nysgjerrig og bestemmer oss for å slå av en prat med karen fra det nordvestlige USA. Vi finner ham som gjest hos familien Moseby på Kjelsås.

Fortsetter nedenfor bildet
Luke Jager flankert av Erling og Håvard hos Mosebys i Kjelsåsveien i Oslo. Foto: Sigmund Hov Moen.
Luke flankert av Erling og Håvard hos Mosebys i Kjelsåsveien i Oslo. Foto: Sigmund Hov Moen.

Luke har nettopp fylt 19, og er på besøk i Nord-Europa for å se hvordan langrenn praktiseres i trening og konkurranser her. Han forteller at den norske langrennsfilosofien er blitt «copy-peista» også i USA. 

Lukes heimby er Anchorage i Alaska. Den ligger på 60. nordlig bredde og så langt vest som det er mulig å komme. Værforholdende der er ikke svært forskjellig fra det vi opplever. Også i Alaska har en begynt å merke at ting ikke er som de var før når det gjelder klimaet.

Luke trener om lag som norske løpere sommersdag. Rulleski, padling, sykling og fisking. Han har sett bjørn på sine treningsturer og han føler at naturen slik sett setter visse begrensninger. Foreldrene hans kommer fra den skandinaviske delen av USA, i Midt-Vesten der vintrene kan være både kalde og snørike.

Hensikten med Lukes besøk her i landet er å måle seg mot våre beste. Det langsiktige målet er pallplass i VM om et par år. At han han er på god vei vitner resultatene i årets junior-VM i Lahti. På 30-kilometer ble han eksempelvis nr. 13; bare 15 sekunder bak vinneren, Luca del Fabbro. I juniorenes-VM-stafett gikk han åpningsetappen for vinnerlaget fra USA.

 

LIVET I ALASKA. IDITAROD OG NENANA ICE CLASSIC
Han kommer også litt inn på livet i Alaska. Anchorage ligger 3 timer med fly nord for Seattle.   

Folk her skiller seg litt fra amerikanere i statene lenger sør. De har blitt vant til et liv mer i pakt med naturen. Hundekjøring og jakt er populære hobbier.

Det om lag 160 mil lange løpet Iditarod er legendarisk.

Da vi spør Luke om han har hørt om Nenana Ice Classics nikker han bekreftende. Of course!

Det har seg slik at folk som bor langs Nenanaelva, en av de største bielvene til storelva Yukon, hver vår arrangerer et stort veddemål. Mens de venter på sommer og varme, inviterer de folk over hele USA til å tippe tidspunktet for isgangen i elva.

Arrangementet har fått navnet Nenana Ice Classic. Det koster 10 dollar å delta. Prispengene går uavkortet til den som kommer nærmest. Nenana Ice Classic arrangeres i år for 102 gang! Våren 2018 fikk vinneren ca 400.000$

Statistikken nedenfor forteller kanskje litt om utviklingen av klimaet. Kurven viser at isgangen kommer tidligere og tidligere for hvert år (med noen unntak).

Når går isen, det er hva det handler om i Nenana Ice Classic.

Vi sier lykke til til Luke.
Vi ser ikke bort fra at Anchorage og han har noe stort på gang?


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus