Resultater: SKIRENN (snø): Tjuvstarten| RULLESKI: KS Rulleskirenn| Øvrige ligger mellom nyhet nr. 4 og 5| SKIPLUKKER'N SVARER
Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

LESERBREV - Fluorjukset er en BLØFF: – Kastet bort 70.000 kroner på en test som ikke fungerer

Fikk rødt utslag i fluortesten: – Jeg så med mine egne øye at skiene ble glidet av vår meget erfarne smøresjef – og jeg bar egenhendig skiene til gutten fra smøreteltet til start.

Tips en venn  Skriv ut

Nei, halvparten jukset ikke i Hovedlandsrennet
Det er ingen ting som tyder på at det var mange som brukte ulovlig fluorsmøring i Hovedlandsrennet for 15- og 16-åringer. Det er svært mye som tyder på at Norges Skiforbund har kastet bort 70.000 kroner på en test som ikke fungerer.

De siste dagene har det vært flere medieoppslag i både VG og andre medier som kategorisk slår fast at halvparten av deltakerne brøt fluorforbudet.

Jeg var selv til stede på Gålå som leder for 210 flotte utøvere fra Oslo skikrets, og kan garantere at det ikke er sant at halvparten jukset med fluor. Det var 1000 deltakere i Hovedlandsrennet – 500 jukset ikke med fluor. Kanskje faktisk ingen.

En av utøverne fra min klubb ble testet og fikk rødt utslag. Denne gutten har aldri noensinne hatt fluorprodukter under skiene sine! Jeg så med mine egne øyne at skiene ble glidet av vår meget erfarne smøresjef – og jeg bar egenhendig skiene til gutten fra smøreteltet til start.

Når skulle dette «jukset» ha foregått? Det var jo ikke praktisk mulig!

For øvrig endte denne utøvere flere minutter bak vinneren i sin klasse. Tror dere virkelig at han har en «overambisiøs langrennspappa som gjør hva som helst for at ungen skal vinne»?

Den eneste forklaringen på at testen avdekket spor av fluor er at det ble brukt gamle børster i smørebua. Disse børstene er tidligere brukt til fluorprodukter for klubbens juniorutøvere. Fluor er lov å bruke for alle over 16 år.

Er det virkelig meningen at alle utøvere skal kjøpe nye ski som er «garantert fluorfrie» og at klubbene skal kaste alt sitt smøreutstyr for sikkerhets skyld? Er det å ta vare på miljøet? Er det gode holdninger?

Poenget med fluor-testen var å hindre unger bruker pulver til tusenvis av kroner, ikke å avdekke spor av fluor på grunn av gammelt utstyr og dårlig rengjorte ski.

Denne testen er mest sannsynlig alt for sensitiv til å brukes under de forutsetningene som råder på et barneskirenn. Funker sikkert bra i et laboratorium, men det er ikke der ungenes ski smøres.

Til dere langrennsledere, foreldre og andre som uttaler dere om at dere «synes det er trist at ungene ikke kan konkurrere på lik linje» og lignende påstander:

Hvis dere ikke har jukset, hvorfor tror dere at andre har gjort det? Hvorfor går dere automatisk ut fra at andre ledere og langrennsforeldre har dårligere moral enn dere selv har?

Jeg har vært i kontakt med ledere fra 13 av 16 skikretser fra hele Norge. Alle sier det samme: De brukte ikke fluor. De så heller ingen andre som gjorde det. De sto sammen og smurte i telt eller smørevogner på stadion.

Tror dere virkelig at alle disse menneskene lyver, samtidig?

Det er heller ikke sånn, som noen later til å tro, at fluor er en «vidunderkur» som gjør at en unge som ellers ville ha kommet sist, vinner rennet. Under de føreforholdene som var på Gålå, med minus 8 grader og omdannet snø, ville det kanskje vært noen få sekunder å spare.

Alle visste at fluor er forbudt. Alle visste at det kom til å bli testet. Tror dere at vi er dumme, alle sammen?

Min erfaring er at det er ikke noe galt med holdningene verken til våre flotte utøvere, smørerne eller foreldrene. Folk har fått med seg fluorforbudet, og respekterer det.

Likevel blir hele langrennsmiljøet hengt ut i medieoppslag etter medieoppslag som juksemakere. «Fluor-jukset» er blitt et begrep. Vi som vet at det ikke var sånn, slåss mot vindmøller.

Årsaken til at dette i det hele tatt ble en sak, er først og fremst katastrofalt dårlig kommunikasjonsarbeid fra Norges Skiforbunds side. Da de fikk testresultatene burde de ha forstått at de måtte være feil – ikke automatisk gå ut fra at 50 prosent av langrenns-Norge er villige til å jukse i et barneskirenn.

At noen jukser, er sikkert sant. Men det er snakk om noen veldig få.

Jeg er også svært skuffet over mine journalistkolleger i VG, NRK og Langrenn.com som utviser ekstremt dårlig kildekritikk. 

Hadde dere satt på trykk en «undersøkelse» som viste at «Halvparten av foreldrene kjørte i fylla til Hovedlandsrennet», uten å sjekke fakta nærmere?

Fordi det er unger, er det lov å tro hva som helst?

Skrevet av
Bjørnhild Fjeld
Langrennsleder i Oslo Skikrets og Rustad IL, langrennsmamma, journalist og skimosjonist

Se også
* Oppslag på Langrenn.com: Halvparten jukset i Hovedlandsrennet, også fusk i UngdomsBirken

---

* Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus