-->
Klart for start i UVK-Rullen 2019 ved Uppsala. Arrangørfoto.

Klart for start i UVK-Rullen 2019 ved Uppsala. Arrangørfoto.

SNITTFART ETTER 48 KM LANGT RENN: 22 KM PÅ DAMER - 26 KM FOR HERRER

– De økte bare farten, ..., og økte avstanden til feltet.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Tom Fahlen och Elin McCallen vann UVK-RULLEN 2019

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen.

Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland (If Sippo Vargarna och Vitava Fund Ski Team) samt Jonathan Hedbys Nusnäs IF, kunde efter 8 km åka ifrån en stor, samlad klunga i en lång slakmota.

De ökade bara  farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med ca 1 minut vid varvningen efter 24 km.

För att vinna Spurtpriset på 1000 kr vid varvningen blev det en hård kamp mellan Tom och Isac. Tom knep spurtpriset skidlängden före Isac med Jonathan Hedbys 10 meter efter.

Här gjorde Tom Fahlén en skicklig taktisk manöver genom att fortsätta att trycka på och med två toppåkare som går på för fullt så var Jonathan Hedbys chanslös.

Vi som följde loppet via mellantider trodde i det här läget på en spurtstrid om segern men Tom var så stark att han bara kunde öka farten och åka ifrån sina motståndare. I den långa slakmotan, efter drickakontrollen med ca 10 km kvar, så ökade Tom farten och åkte sedan ensam resten av loppet. Isac försökte i motvinden in mot mål, att komma tillbaka till Tom, men Tom var alldeles för stark. Bakom dessa två så gjorde Jonathan Hedbys ett av sina bästa rullskidlopp och höll undan för en jagande klunga på sex man som försökte komma ikapp den ensamåkande Jonathan.

Fredrik Wallström Naprapat Walles SK tog spurten i den klungan före Ronny Wedin Pumpens SK.

I damernas tävling blev det mycket spännande.

Olivia Hansson Karlsunds IF startade mycket bra och ledde med sju sekunder vid första mellantiden efter 2,5 km men där fick Olivia problem med en rullskida och var tvungen att byta skidor.

Imponerande att lyckas med det men här försvann Olivias chans till seger. Istället blev damloppet en spännande kamp mellan två åkare som, i princip, följdes åt hela loppet. Under det första varvets Spurtpriset (vid 24 km) så lyckades Elin McCallen Stockholms RK i en stenhård spurtstrid ta priset med en skidlängd före Julia Angelsiöö Storvreta IK (Team Serneke).

Både damerna följdes sedan åt ända tills Julia fick en lucka och vid sista mellantiden, 2,5 km före mål så ledde Julia med 13 sekunder.

Vi trodde då av damtävlingen var avgjord men på något övermänskligt sätt så lyckades Elin komma ikapp Julia i den starka motvinden in mot mål och vid förvarningen vid starten av målbacken var det helt jämt. För andra gången så lyckades Elin slå Julia i en spurt i målbacken och en mycket glad Elin vann UVK-RULLEN 2019.

Fortsetter nedenfor bildet
Teten blant damene i UVK-Rullen ved Uppsala i Sverige. Arrangørfoto.
Teten i damenes felt. Arrangørfoto.

Trea i damernas tävling blev ensamåkande Olivia Hansson och fyra Emma Hållström Naprapat Walles SK.

I år kördes UVK-RULLEN på en ny bana med en helt fantastisk startplats. 178 åkare kom till start och både banan och tävlingsarenan vid Wik Slott fick toppbetyg av alla åkare.

Den långa banan var 48 km och loppet var seedningsgrundande för Vasaloppet.

Damvinnaren åkte loppet med en snittfart på 22 km/h och herrarnas vinnare hade 26 km/h. Imponerande, speciellt med tanke på att dagen bjöd på mycket motvind på några av de öppna avsnitten på banan.

I ungdomsklasserna var det ganska få startande men vi såg ändå väldigt fina prestationer. H17-20 vanns av Elliot Angesslsiöö Storvreta. D15-16 vanns av Wilma Rune Valbo AIF, H15-16 vanns av Oskar Jäderblom Fjärdhundra.

För de som åkte 5 km så segrade för D13-14 Moa Söderkvist Storvreta IK och i H11-12 Julius Eklund IK Rex.

* Komplette resultater alle løpere


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus