www.langrenn.com

Resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4| Ep. 5|
Tre solide kort fra Gjøvik og Toten Langrenn (GTL) på deres samling ved Hafjell og Mosetertoppen høsten 2019. Fra venstre Torjus Slettvold Asak, Fredrik Fuglerud Flugstad og Marius Viken Vesterås. Foto: John Kvale.

Tre solide kort fra Gjøvik og Toten Langrenn (GTL) på deres samling ved Hafjell og Mosetertoppen høsten 2019. Fra venstre Torjus Slettvold Asak, Fredrik Fuglerud Flugstad og Marius Viken Vesterås. Foto: John Kvale.

HÅKON RAMSTAD PÅ HØSTSAMLING MED 23 LØPERE OG 3 TRENERE: – VI BODDE I EN AV STORHYTTENE PÅ MOSETERTOPPEN

Fyldig intervju med hovedtrener

Nå er vi midt i tiden for høstsamlinger. Som hovedtrener er den tidligere toppløperen Håkon Ramstad primus motor i en av Norges mange viktige satsningsgrupper innen langrenn.

Tips en venn  Skriv ut
08.10.2019 - Geir Nilsen
Annonse

Nå er vi midt i tiden for høstsamlinger. Som hovedtrener er den tidligere toppløperen Håkon Ramstad primus motor i en av Norges mange viktige satsningsgrupper innen langrenn.

Hvem er det du har hatt med deg på tur nå?

– Det er løpere fra klubbsamarbeidet Gjøvik Toten Langrenn, både juniorer og seniorer, svarer Håkon Ramstad.

Langrenn.com får vite at de var 23 løpere og 3 trenere, foruten at foreldregruppa deltok med verdifull matlaging underveis i samlingen.

Gjøvik og Toten er områder i Oppland, vest for Mjøsa. Høstsamlinga fra ultimo september og frem til starten av oktober hadde de plassert noen steinkast nord for Mjøsas øverste spiss.

– Hvorfor valgte dere Hafjell og Mosetertoppen?

– Etter å ha vært rundt på skisamlinger i snart 15 år som utøver og trener vet jeg hva som funker på slike samlinger. Storhyttene på Mosetertoppen er fantastisk godt utstyrt og ideelle for å huse en stor gruppe på treningssamling.

– Vi bodde i en av storhyttene på Mosetertoppen, i tillegg til et tilhørende anneks.

– Både logistikkmessig rundt organisering av økter og måltider samt miljømessig var dette en sukessfaktor for en vellykket samling. En viktig brikke her var foreldregruppa som bidro på matlagingsbiten og laget middag til oss hver dag, vi er avhengig av at alle er med og dra lasset og det er det kultur for i Gjøvik Toten Langrenn.

I Gjøvik Toten Langrenn er det totalt 4 trenere. Håkon Ramstad selv er hovedtrener, men han har i tillegg med seg Anne Marthe Brenden, Ole Henrik Evensen og sportslig leder Håkon Kvam som også er med på trenersiden inn i trenerkollegiet.

Som hovedtrener for hele teamet har Håkon ansvar for trenings- og konkurranseplanlegging, oppfølging og sportslige resultater for utøverne, samt oppfølging av trenerne.

Fortsetter nedenfor bildet
Torjus Slettvold Asak står på startstreken i prologen under en sprintøkt som Gjøvik og Toten Langrenn (GTL) hadde i forbindelse med sin samling ved Hafjell og Mosetertoppen høsten 2019. Foto: John Kvale.
Torjus Slettvold Asak står på startstreken i prologen under en sprintøkt som Gjøvik og Toten Langrenn (GTL) hadde i forbindelse med sin samling ved Hafjell og Mosetertoppen høsten 2019. Foto: John Kvale.

Mangler selv lange bakker
– Hva fokuserte dere på under Hafjell-samlinga?

– Fokus på samlingen var på intensive økter og trening i motbakker. Vi ønsket å utnytte området og de ypperlige mulighetene terrenget rundt Mosetertoppen gir på best mulig måte, forklarer hovedtreneren og fortsetter;

– Vi har meget gode barmarksforhold for langrennstreningen på Gjøvik og Toten, men mangler lange sammenhengende motbakker, dette ligger det god til rette for med Mosetertoppen som utgangspunkt. I tillegg legger vi vekt på å gjennomføre økter der vi får brukt de ulike styrkene som finnes i løpergruppa.

Konkrete økter
Ramstad forteller at en av nøkkeløktene var en tradisjonell elghufsøkt opp alpinbakken i Hafjell der løperne gjennomførte henholdsvis 6*5 minutter og 6* 4 minutter.

– I tillegg brukte vi bakkene opp mot Pellestova ved to anledninger der det ble kjørt intervaller som henholdsvis 5*5 minutter + 5*1 minutt og 6*7 minutter.  

Olympiatoppen stilte opp
På den ene hardøkta for seniorgruppa hadde vi hentet inn ekstern kompetanse fra Olympiatoppen Innlandet ved Mikko Kokslien som var med å bidro med innspill på teknikk, det ga nyttig kompetanseutveksling.

Høy fart i rulleskiløypa
Intensive økter var også en del av denne høstsamlinga i regi av Gjøvik Toten Langrenn. Det skulle ikke bare klatres i bakker.

Rulleskiløypa på Mosetertoppen innbyr i så henseende til høy fart og tekniske utfordringer.

– Dette fikk vi utnyttet til fulle med en meget vellykket og fartsfylt sprintøkt, der vi kjørte prolog + 3 heat.

– Med 24 løpere på start ble dette en solid økt der utøveren fikk trent på å gå i felt med høy fart i en krevende og morsom løype.

– Her er det også andre typer utøvere som kan vise seg frem og «dra lasset» enn de som tradisjonelt går fortest  i motbakkene, slik får vi utnyttet styrkene i løpergruppa på best mulig måte.

Utover dette gjennomførte Gjøvik Toten Langrenn et par rolige langturer med joggesko på beina.

– Vi løp i det fantastiske terrenget innover Øyerfjellet, her fikk vi også besøk av det hvite gullet, herlig! og rolige rulleskiøkter med blant annet hurtighet og styrkestak nede i Øyer var også på programmet.

Fortsetter nedenfor bildet
Kniving på en av øktene til Gjøvik og Toten Langrenn på samling ved Hafjell og Mosetertoppen i 2019. Fra venstre Lars Petter frydelund Fremstad, Arngirm Sørumshaugen, Markus Moen Riste (delvis skjult) og Marius Viken Vesterås. Foto: John Kvale.
Kniving på en av øktene til Gjøvik og Toten Langrenn på samling ved Hafjell og Mosetertoppen i 2019. Fra venstre Lars Petter frydelund Fremstad, Arngirm Sørumshaugen, Markus Moen Riste (delvis skjult) og Marius Viken Vesterås. Foto: John Kvale.

Lang historikk
Gjøvik Toten Langrenn er et klubbsamarbeid mellom klubber i Gjøvik, Vestre Toten og Østre Toten kommune. Innværende sesong er det løpere fra Gjøvik SK, Vind IL, Raufoss IL, Varde IL, Østre Toten Skilag, Kolbukameratene IL.

Teamet har en historie helt tilbake til 1995 og har gjennom snart 25 år vært en avgjørende kontinuitetsbærer for langrennsmiljøet i regionen.

– Gjøvik Toten Langrenn (GTL) har siden oppstarten vært en viktig forutsetning for mange gode skiløpere fra vårt området, understreker Håkon Ramstad.

Innværende sesongen teller teamet totalt 30 løpere.

Hovedtreneren for teamet vektlegger at GTL er med på å gi løpere i regionen trygge rammer og sikre et sportslig opplegg på høyt nivå.

– Det er ingen spørsmål, GTL fortsetter å eksistere, poengterer Håkon.

Favner både bredt og spisset
Gjøvik Toten Langrenn har som ambisjon å være et synlige langrennsteam som både utøvere og støtteapparat er stolt av å være en del av og det fortrukne alternativet for regionens langrennsløpere under landslagsnivå.

– GTL skal sikre et sportslig og miljømessig tilbud til langrennsløpere i regionen som gjør det mulig å hevde seg helt i norgestoppen på juniorsiden og vi jobber for å etablere en solid seniorgruppe med et sportslig tilbud som skal være et naturlig springbrett opp til dagens Veidekke-lag.

På veien mot disse ambisjonene brukte Gjøvik Toten Langrenn en knapp høstuke for innholdsrik og målrettet trening i Hafjell og Mosetertoppen.

Slik sett er Gjøvik Toten Langrenn etter fine og nyttige treningsøkter mye slit og svette nærmere sine målsetninger.

– Vårt mål er å få flere til å utvikle seg som langrennsløpere og utvikle kompetanse som fører til at vi får flere eliteløpere fra denne regionen, sier Håkon Ramstad før han overfor Langrenn.com avrunder;

– Dette er første året siden 2009/2010 (Petter S. Skinstad, Vetle Thyli, Inge Kristoffersen, Espen Østlien) at GTL har en aktiv seniorgruppe. Vi er per nå 3 seniorløpere (Dorthe B. Seierstad, Marius V. Vesterås og Fredrik F. Flugstad) som alle går inn i sin første sesong som senior.

– For å utfylle denne gruppa har vi tatt med ytterligere 3 løpere (Annette Berntsen, Arngrim Sørsumshaugen, Kristoffer A. Karsrud) som alle er siste års juniorer i seniorgruppa. Det vil si at vi har en gruppe på 6 utøver som har et utvidet sportslig tilbud med blant annet 40 samlingsdøgn.

* Hafjell Mosetertoppen er profileringspartner av Langrenn.com


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus


Annonse


Langrenn.com
Clas Brede Bråthen. Foto: Roy Myrland

Løsning i Clas Brede Bråthen-konflikten

Skiforbundet tar halvparten av Bråthens advokatregning

Foto: Modica/NordicFocus

"Klassiske skirenn skal ikke vinnes av løpere på blanke ski"

Petter Northug under høydetrening i Livigno i Italia. Foto: Felgenhauer/Nordic Focus

Petter Northugs høyderegime forklart av en på innsiden

TEMA: På innsiden av en høydesamling

Alta-Ski-24-V5

Verdensrekordjakt i Alta i april

bild_skidnytt_fleten_800x533

Ski(d)nytt snakker om spiseforstyrrelser og får besøk av Emilie Fleten

Illustrasjonsfoto: Domanski/Nordic Focus

Omfattende mistillit - krever ekstraordinært skiting

Buskerud skikrets har ikke tillit til styret i Skiforbundet

Annonse
Valdres skimaraton arrangeres i samme omgivelser som det nå nedlagte Valdresmarsjen. Foto: Valdresmarsjen

Lanserer opplevelsesbasert skimaraton i Valdres

– Vi mener skirenn skal være mer enn bare en øvelse i å gå fra start til mål

Johannes Høsflot Klæbo og sprintlandslaget er på vei til sin andre høydesamling i disse dager. Her fra høydesamling i Lavaze tidligere i høst. Illustrasjonsfoto: NSF

Fallgruver og risikoer med høydeopphold

TEMA: På innsiden av en høydesamling

Inge Morten Smedås. Foto: Nils Kåre Nesvold

Inge Morten Smedås til minne

Helene Marie Fossesholm står over høydesamlingen i Italia. Foto: Madshus

Fossesholm står over landslagets høydesamling i Italia

Vil ikke risikere å spolere sesongoppkjøringen

Aleksandr Bolsjunov etter seieren i Tour de Ski i vinter. Nå spørs det hvordan OL-sesongen blir for den russiske skistjernen, som har slitt med helsa siden juni. Foto: Morten Sætha

Mer trøbbel for Bolsjunov

Ny operasjon for den russiske langrennsstjernen, har slitt med helsa siden juni.

Høydetrening: Mikael Gunnulfsen i Team Telemark (til høyre) har lang erfaring med høydetrening. Hva kan man forvente og hvordan legger man opp høydeopphold best mulig? Foto: Wikimedia/ Nordic Focus/ Ingeborg Scheve

Hvordan legger man opp en høydesamling for maksimalt utbytte?

TEMA: På innsiden av en høydesamling

Henrik Ingebrigtsen sammen de 3 raskeste damene på 6 kilometer. Foto: Morten Dybdahl.

Bygdøymila en løpsfest i strålende høstvær

Det svenske skiskytterlandslaget i Font Romeu tidligere i høst. Foto: Authamayou / NordicFocus

Kjærlighetsdrama i det svenske skiskytterlandslaget

Oppdal_800x600

Skipropaganda fra Oppdal

Påskeføre i oktober.

Årets ildsjeler 2021: Tove Nyborg, Jan Erik Reinås, Odd Martinsen, Øistein Formo og Erik Christoffersen. Foto: NSF

Disse er kåret til årets langrennsklubber og ildsjeler

Odd «Stafett-Martin» Martinsen en av ti prisvinnere hedret på NSFs høstmøte

Harald Østberg Amundsen gambler ikke med oppkjøringa til OL-sesongen. Foto: Modica/Nordic Focus

Allroundtalentet vil ikke gamble med OL-oppkjøringen

Lite snø i verdenscupløypene i Falun 2020. Foto: Modica/NordicFocus.

Status og tidspunkt for åpning av "tidlig-snø"-løyper på de forskjellige destinasjonene

Natrudstilen åpner allerede i morgen

Foto: Visma Ski Classics

Nytt challengersrenn i praktfulle omgivelser

Ivrige, unge løpere på vei til skogs i en tidligere utgave av Ivar Formos Minneløp. Foto: Annik Bjørndal.

Favorittseire i Hytteplanmila, fullt trøkk på Hovden og minneløp for Ivar Formo

Oppsummering av helgen

Se hele nyhetsarkivet