-->

ANMELDELSE AV «NORSKE UTEDOER» AV GOTAAS / VINGELSGAARD

Som regel gjør Thor Gotaas det enkelt for en anmelder, men denne gangen var det på annet vis.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Norske utedoer, bok fra Thor Gotaas og Roar Vingelsgaard. Omslag: Gyldendal.
Norske utedoer, bok fra Thor Gotaas og Roar Vingelsgaard. Omslag: Gyldendal.

ANMELDELSE AV «NORSKE UTEDOER» AV GOTAAS / VINGELSGAARD

Som regel gjør Thor Gotaas det enkelt for en anmelder.

Tryslinger, alvdøler, finnmarkinger, birkebeinere, brumunddøler, dalsbygdinger, langrennsløpere, kulestøtere, løpere, uteliggere, originaler….. alltid interessant beskrevet.

Etterhvert har han opparbeidet seg et slikt rykte at han oftere og oftere blir beskrevet som en nasjonal skald i særklasse innenfor denne sjangeren. Men hvem skulle tru at han oppe i alt dette skulle bruke tid og krefter på deg og meg; vi som aldri har stått på pallen i en idrettskonkurranse, som aldri har overnattet i fyllearresten? Vi som har levd et A4-liv uten særlig originalitet og krav på medial oppmerksomhet.

For det er oss Thor Gotaas har gjort til hovedpersoner i boka «Norske Utedoer».

Og så har han alliert seg med tryslingen Roar Vingelsgaard, en lokalhistoriker og ikke minst historieformidler av ypperste klasse.

For sjøl om vi ikke har et eneste birkebeinermerke, ikke har levd på loffen i det indre Østlandet, eller dyrka opp jord i Nord-Østerdal, så har vi vært på utedo. I de første åra av vårt liv var utedo synonymt med do.

«Ich bin ein berliner» sa president Kennedy i en tale i Berlin 26. juni i 1963, for å markere at han følte at han i ånden var en av de 3-4 millionene som levde i denne byen midt mellom øst og vest. Jeg påstår på samme måte at «vi alle er utedoere» i en eller annen forstand, enten vi har levd de første åra av livet med utedo, eller at vi i dag besøker hytter eller setrer som har utedoer som eneste alternativ.

Og det er dette faktum som tydeligvis har besjelet forfatterduoen under arbeidet med denne uhyre interessante og spektakulære boka.

Og det er ikke småtterier de tar oss med på. Her får vi vite alt – fra størrelsen på hullet for kvinner, menn og barn i de forskjellige landsdelene. Vi får for eksempel høre at størrelsen på utsparingen foran på manne-hullet rimer med den observerte forskjellen i sjølbilde mellom storbonden og småbrukeren. Kaksene innbiller seg beviselig at de har grøvre utstyr enn folk i de lavere klasser.

Det skulle forresten ha vært interessant å studere om dette også gjelder for de mannlige hovedpersonene i NRKs populære serie Exit.  Kanskje Kringkastingen kunne bidra med litt forskning? Hva om de satte sin vitenskapsjournalist Wahl på saken?

For noen år siden rangerte et populært reiselivsmagasin de mest spektakulære gatene i hele verden. Veien langs Akerselva i Oslo kom utrulig nok på top-10-lista. Hva ville skje om Norske Utedoer ble oversatt til engelsk og markedsført i utlandet. Vi kan godt forestille oss at det ville virke positivt på turiststrømmen hit.

Hvem vet om ikke verdens høyeste såkalte klaske-do, 200 meter rimelig lodrett over Geirangerfjorden, ville blitt en internasjonal attraksjon. Vel og merke dersom doen ble flyttet en halv meter ut på stupet, og forsynt med et skilt som fortalte at her har flere europeiske kongelige gjort sitt fornødne.

Og for de enda mer frivole; hva med å utplassere utstyr for basehopping og dermed muligheter for å studere sitt eget mageinnhold ferdigklaska?

Like spektakulær er «gulldoen» som boka beskriver. Den ligger i Ersvåg på Senja. Her har Statens Vegvesen «skjønt tegninga» og laget en implementasjon av utedobegrepet som sannsynligvis vil gå inn i historien, sammen med stupetårnet på Hamar og andre like originale konstruksjoner.

Boka har sjølsagt et kapittel om do-skriblerier. Om Thor og Roar hadde spurt oss underveis så skulle vi saktens ha bidratt med et innslag fra Gotaas egen hjemmebane i Brumunddal. Fra den såkalte skandalefestivalen ved Høsbjør sommeren 1981. Da gikk det meste galt. Vi observerte ved den anledning følgende inskripsjon på en av de druknede utedoene: «Freedom is not a state of democracy; it is a state of mind»!

Summa summarum – med denne boka har forfatterne levert et praktstykke som tegner et bilde av norsk kultur som lever opp til det norske idealet – vi er alle like. Vi skulle likt å sitte ved siden av 1800-tallets store norske folkelivsgransker Eilert Sundt mens han bladde i boka. Vi syns tydelig at vi hører humringa fra nestoren.

Å for noen bilder boka er utstyrt med. Vi tar av oss hatten.

Løp og kjøp!

Anmeldt av Sigmund Hov Moen


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus