-->
50 min. med Petter Eliassen
Anders Byström. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Anders Byström. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

SVERIGES LANDSLAG PRESENTERES AV ANDERS BYSTRÖM

22 løpere og trenere med bakgrunn fra Norge

22 løpere er tatt ut til å utgjøre det svenske A- og B-landslaget i langrenn fra nå og frem til neste vår. Damene er klart i overvekt hva antallet gjelder.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Svenska skidförbundet presenterar i dag nästa säsongs A-landslag och Team Bauhaus.

Totalt har 22 åkare tagits ut i de två olika lagen.

– Vi har en riktigt stark landslagstrupp och ett resursteam med stor kompetens, säger landslagschef Anders Byström.

Efter en framgångsrik vinter med bland annat dubbelt svenskt i den totala sprintcupen blickar nu Svenska Skidförbundet framåt mot en ny spännande säsong, med VM i Oberstdorf som den stora höjdpunkten.

Idag presenteras säsongens åkare och tränare för A-landslaget och Team Bauhaus, samt tränarna för Team Svenska Spel.

Totalt är nio damer och fem herrar uttagna till A-landslaget. Efter säsongens stora genombrott tar sprintdrottningen Linn Svahn steget från Team Svenska Spel rakt upp i A-landslaget. Samma kliv tar också Emma Ribom och Moa Lundgren.

Johanna Hagström, Moa Olsson, Fredrik Andersson och William Poromaa tar även de steget från Team Svenska Spel till Team Bauhaus.

– Det är verkligen kul att se vilka kliv de har tagit den här vintern och kul att se att det hårda jobb vi gjort har gett resultat, säger Ida Ingemarsdotter, som varit tränare för Team Svenska spel den gångna säsongen.

Två gamla, två nya tränare
Stefan Thomson och Magnus Ingesson fortsätter som tränare efter de två succé-år som de haft med de svenska damerna.

Nya tränare för A-landslaget och Team Bauhaus blir Anders Högberg och Lars Ljung.

Anders Högberg har under flera år jobbat som tränare i Norge och kommer nu senast från det kinesiska landslaget. Lars Ljung har länge jobbat med teknikträning med landslaget men får nu ett mer övergripande ansvar för att jobba med en röd tråd i teknikutvecklingen för landslagen.

– Jag har mest jobbat med andra nationer så det ska bli kul att äntligen få jobba mer på hemmaplan, säger Anders Högberg.

Nytt för i år är också att det kommer blir mer samarbete mellan dam- och herrlandslag än tidigare år.

– Vi har ett tränarteam med fyra tränare på A-landslag och TeamBauhaus, då är det naturligt att vi tillsammans jobbar för att både dam- och herrlandslaget ska arbeta utifrån en liknande filosofi. Vi kan på så sätt även nyttja hela kompetensen i tränarstaben och åkargruppen, berättar Anders Byström.

Team Svenska Spel
Gällande Team Svenska Spel blir även där upplägget nytt. Satsningen är inte längre begränsad åldersmässigt på samma sätt som tidigare.

I Umeå, Östersund och Falun stärker vi upp med tränare för teamet. Ida Ingemarsdotter och Martina Höök fortsätter med laget i Östersund. Mattias Nilsson, som senast kommer från det svenska herrlandslaget, blir ansvarig tränare i Falun medan den tidigare elitåkaren Andreas Domeij blir ansvarig för Umeå. Under de närmaste veckorna kommer strukturen formas i dessa tre elitmiljöer med stöd av Svenska Spel.

Efter hårt och intensivt rekryteringsarbete de senaste veckorna är de sista pusselbitarna på plats och Anders Byström ser fram emot att få starta jobbet på allvar.

– Vi har fått ihop en stark och spännande tränargrupp. Dels med kompetens som redan fanns inom förbundet men även genom nya personersom kan bidra med nya synvinklar. Nu gäller det svetsa samman gruppen och blicka framåt för att ge våra åkare de bästa förutsättningar vi bara kan, säger landslagschefen.

Oklart med läger
I och med rådande situation gällande Covid-19 är det ännu oklart när första samlingen med laget kan ske.

– Så länge situationen är som den är just nu kan vi inte ha regelrätta läger. Däremot kommer vi att försöka samla aktiva på de platser där de bor, utifrån de regler och riktlinjer som finns, avslutar Byström.

SE ALLE SVERIGES UTTAK
* Kvinner B-lag (5 stk)
* Menn B-lag (3 stk)
* Kvinner Elite (9 stk)
* Menn Elite (5 stk)

SE ALLE ØVRIGE UTTAK FRA ULIKE LAND
* Landslag, lag og team 2020/2021


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus