RESULTATER: Ski-NM: Mandag: 5/10 km: Kvinner- Menn| Søndag: 15/30 km: Kvinner- Menn| Lørdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| SKI CLASSICS - La Diagonela: Kvinner| Menn| Øvrige mellom nyhet 4 og 5| Snarvei begivenheter mellom nyhet 2 og 3| 800 FAGARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| TOPPTRENT SVARER: SVAR 1| SVAR 2| SVAR 3
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

TIOMILA MÅ OGSÅ AVLYSE IDRE FJÄLL-ALTERNATIVET

Kun den 2. avlysningen siden 1945

Tips en venn  Skriv ut

Sedan Tiomila i Upplands-Bro ställdes in på grund av coronapandemin har målet varit ett arrangemang på Idre Fjäll i slutet av september. Nu blåses även de planerna av. För andra gången sedan starten 1945 ställs orienteringsklassikern in.

Coronasmittan har satt stopp för alla stora orienteringstävlingar i år. Länge levde hoppet om att restriktionerna skulle lättas före hösten så att det skulle bli möjligt att arrangera ett Tiomila på Idre Fjäll den 26-27 september. På ett möte i går fattades dock beslutet att lägga ner projektet, eller att åtminstone skjuta det på framtiden. Tiomilaföreningen, Svenska Orienteringsförbundet och arrangören Idrefjällens OK var helt eniga.

- Ända sedan maj har det jobbats hårt för att få till ett Tiomila i Idre Fjäll, för att vara redo om pandemin skulle tillåta. Tyvärr gör den inte det och vi tvingas därför fatta ett riktigt tungt beslut: att inte gå vidare och därmed ställa in Tiomila i Idre Fjäll, säger tävlingsledaren Per Forsberg, som fortsätter:

- Som arrangör av Tiomila 2020 i Idre Fjäll hade vi redan från början ambitionen och utgångspunkten att erbjuda ett högkvalitativt arrangemang i de svenska fjällen. När inbjudan publicerades i maj var bedömningen att det skulle finnas möjligheter att genomföra ett fullvärdigt Tiomila senare under hösten.

- Vår planering har sedan dess varit fokuserad och intensiv med nyritning av kartområden, banläggning, provlöpning av banor, planering av webbproduktion, tillstånd med mera. Vi har tillsammans med Idre Fjäll också planerat arena, boende och matservering för arrangemanget.

Idrefjällens OK, Tiomilaföreningen och Svenska Orienteringsförbundet har noga följt utvecklingen av coronapandemin och restriktionerna. Tyvärr måste det konstateras, att även om läget är bättre nu än i maj så är det långt kvar tills ett normalt Tiomila kan genomföras, vilket hela tiden har varit målsättningen.

Regeln som tillåter max 50 personer samtidigt på tävlingsområdet gör det – liksom reserestriktioner för utländska lag – omöjligt att skapa den folkfest och upplevelse som Tiomila ska vara.

- Från dag ett i våras har det i alla lägen varit fullt fokus och genuint engagemang från Idrefjällens OK. Det är ett otroligt jobb som de lagt ner – trots de tuffa förutsättningarna och osäkerheten kring pandemin. Vi vet att många klubbar och deltagare hade hoppats på att få uppleva ett Tiomila i fjällmiljö och vi är säkra på att det skulle ha blivit en succé och upplevelse utöver det vanliga.

- Vi och Idrefjällens OK är mycket positiva till att försöka arrangera ett Tiomila i Idre Fjäll någon gång i framtiden, säger Christer Nordström, ordförande i Tiomilaföreningen.

Sedan 1945, då tävlingen såg dagens ljus, har Tiomila bara ställts in en gång. Året var 1962 och då var anledningen en gulsotsepidemi. Inte heller 1993 kunde tävlingen genomföras som planerat, men då lyckades man flytta arrangemanget till hösten.

Christer Nordström igen:

- Att det inte blir något Tiomila i år känns såklart väldigt tråkigt, men det är något vi bara måste acceptera. Vi får istället blicka fram emot 2021 och Valdemarsvik där vi verkligen hoppas kunna genomföra ett fullvärdigt Tiomila igen.

- Arrangörerna ligger mycket bra till i förberedelserna och det kommer att bli ett jättefint arrangemang med grym orienteringsterräng. Håll utkik senare i höst då inbjudan presenteras.

De lag som är anmälda till Tiomila Idre Fjäll kommer att få tillbaka full anmälningsavgift.


* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com og Langrenn.com. Fotomontasje: Langrenn.com.

DEL 1: OVERTRENT ELLER FEILTRENT? Hva er forskjellen, og er det ene verre enn det andre? Hvem er mest utsatt?

Mangeårig landslagstrener: – Færre ungdommer som klager over «pakka lår»

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

TRENING: TAR DU MARTHE KRISTOFFERSENS UTFORDRING?

– Det er jo en ganske intensiv økt og så snakker vi mye syre

Emit Time Station ETS2 4G.

TIDTAKING: EMIT FRA NORGE MED VERDENS MEST NØYAKTIGE OG DRIFTSSIKRE TIDTAKERSTASJON

Intervju med Emits Tommy Jauhojärvi: – Et trangt nåløye for å få godkjenning