WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km F: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Petter Northug stiller til start i det 9-mil lange Klarälvsloppet på søndag. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Petter Northug stiller til start i det 9-mil lange Klarälvsloppet på søndag. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Forhåndsomtale Klarälvsloppet: Kan Northug henge med til spurten?

Klarälvsloppet i morgen

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Renn: Klarälvsloppet
Distanse: 90 km
Stilart: Klassisk
Startidspunkt: Søndag 19. september kl 0900 (kvinner kl 09.05)
På TV: Live streames her på Langrenn.com

Startlister: Kvinner | Menn

I morgen er det klart for Klarälvsloppet, 90 km fra Hagfors til Karlstad. På en smal sykkelvei langs et nedlagt jernbanespor følger løypa breddene til Klarälven fra Hagfors til Karlstad. Rennet er et Visma Ski Classics challengerrenn og det siste av de store rulleskikonkurransene i sommer og høst.

Løypa
Rennet følger en gang og sykkelvei stort sett hele veien. Unntaket er de første 2-3 kilometerne som går på en bred bilvei og de siste kilometerne når de nærmer seg sentrum av Karlstad. På de 85 kilometerne i midten går rennet i relativt slakt terreng på en smal sykkelvei. Det er stort sett lange rette strekninger og få svinger og tekniske partier som ikke er så unaturlig når man tenker på at veien er bygd for tog. Monotoniteten blir brutt når man med jevne mellomrom passerer gjennom flere byer og tettsteder. I Munkfors (27 kilometer) og Forshaga (65 kilometer) er det spurtpriser på henholdsvis 5-, 3- og 2 000 til de tre første over streken.

De siste kilometerne av rennet er de mest tekniske. Det er en del svinger og underganger som må passeres og det er ikke uvanlig at noen har et uhell her. Ca 200 meter før mål går løperne inn på en 50 meter lang gangbro. Her er plassering essensielt, man bør ikke være for langt bak inn på broen. 

2021-09-17 (2)_670x785.png

Været
Det er meldt fint høstvær med en tempratur på 6-12 grader og lettskyet. Vinden kommer fra østlig retning, men er relativt svak. Løypa går i tillegg mye inne i skogen og er godt beskyttet mot vinden. Det er dog noen lengre strekk, spesielt mot slutten av rennet som er åpne og utsatt for vind. Her kan kantvinden kanskje gjøre det litt lettere for de som ønsker å prøve å stikke avgårde.

Utfordrerne
I kvinneklassen er det to navn som peker seg ut. Fjorårets vinner av Visma Ski Classics, Lina Korsgren og den tidligere sprinteren Hanna Falk som nå har skiftet til langløp. Hanna Falk har nok den beste spurten så da blir det opp til Lina om hun klarer å bli kvitt jenta fra Ulricehamn før vi kommer til Karlstad. Jentene starter fem minutter etter gutta og vil derfor gå sitt eget renn uten innblanding fra herrene.  Jeg har vanskelig for å se hvem av de andre jentene som kan true Lina og Hanna. Kampen om tredjeplassen er derimot ganske åpen. Her er norske Marie Renee Gangsø, Team Parkettpartner Sjusjøen ett hett tips sammen med Julia Angelsiöö, Team Næringsbanken, 

Topp 3 tips kvinner
1. Hanna Falk
2. Lina Korsgren
3. Marie Renee Gangsø

Så til herrene. Her er det mange som har en sjanse. De siste utgavene av rennet har vist at det er svært sannsynlig at det hele ender i en spurt. Skulle vi få det mest sannsynlige scenarioet kan det bli en veldig spennende finale. Vi har vinneren fra forrige utgave i 2019, Stian Berg, Team kaffebryggeriet, sommerens langløpskonge Max Novak, Team Ramudden og Andreas Nygaard, Team Ragde Charge som alle er meget gode spurtere. Legger du til Stian Hoelgaard, Team Curira og Kasper Stadaas, Team Ragde Charge i den gjengen, er det mange som har et oppriktig håp om å kunne vinne rennet og 50 000 kr i førstepremie.

Så hva er sannsynligheten for at noen klarer å stikke i fra og holde unna? Ikke stor, men aldri si aldri. Stian Hoelgaard var bare noen kilometer fra å holde unna for feltet i 2019, det har også tidligere vært utbrudd som har vært med på å prege rennet. Det er smalt og med mange løpere i feltet kan det til tider være litt uoversiktelig. Faktisk er det mulig for to løpere å legge seg ved siden av hverandre og sperre slik at ingen kommer forbi. Dette er noe som er vanlig i sykkel, men skjer sjeldent i langrenn. Så spørs det om noen er så kyniske at de vil benytte seg av en slik taktikk.

Max Novak var så sterk i Alliansloppet at han bare trengte en liten bakke for å få en stor nok luke til å holde unna til mål. Alle er nok klar over at han vil prøve, så gjenstår det å se om noen er sterke nok til å henge på. I følge han selv er formen enda bedre nå enn tidligere i sommer... Dere er herved advart Andreas, Stian x2 og Kasper. Lagarbeid kan bli en viktig faktor i morgen. Det er ikke så mange lag som har mange løpere på start. Curira og Kaffebryggeriet vil ha en liten fordel. Det blir spennende å se om det er Nygaard eller Stadaas som må opp i teten på feltet for å tette en luke hvis de har havnet litt bakpå.

Petter Northug viste framgang i Kanalrennet. Siden da har han vært en tur i Italia og kan han bygge videre på prestasjonen i Telemark har han en god sjanse til å henge med feltet lenge. Spørsmålet er om han har det som skal til når de beste skrur opp farten mot slutten. Skulle han klare å bite seg fast hele veien inn til finalen vet vi hva han er i stand til, men 9 mil blir nok for langt for armene til den gamle skikongen.

Topp 3 tips herrer
1. Andreas Nygaard
2. Max Novak
3. Stian Hoelgaard

---

Hør intervjuer med mange av favorittene:

Andreas Nygaard: Hanna Falk:

Max Novak: Lina Korsgren: Stian Berg:


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse