Odd-Bjørn Hjelmeset

Odd-Bjørn Hjelmeset Foto: Geir Olsen

De norske herrene må samordne seg

Odd-Bjørn Hjelmeset kommenterer Tour de Ski for langrenn.com:

Tips en venn  Skriv ut

Det er mange norske som kan hevde seg i herreklassen på morgendagens fellesstart. Martin Johnsrud Sundby er en hard nøtt i klassisk stil. Han er nok også innstilt på å vise seg frem. Ideelt sett bør han ofre seg, eller forsøke å gå for hver eneste spurt hvor det deles ut bonussekunder. En kan alternativt håpe at Lukas Bauer setter høy fart fra start. For han er ikke å regne med i sammendraget. På denne måten hindrer en at bonussekundene tilfaller sammenlagtkonkurrentene til nordmennene.

Litt av dilemmaet til det norske laget på herresiden er imidlertid hvem de skal satse på, og gå for i morgen. Eldar Rønning vil ha høy fart fra start og strekk i feltet, mens Petter Northug vil ha så liten fart som mulig. De bør uansett samordne seg og bestemme seg for taktikk etter hvordan løpet utvikler seg. Dette er en diskusjon eller vurdering som må gjøres underveis.

Om det settes høy fart er det sannsynlig å tenke seg at Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og John Kristian Dahl, om han er i salg, kan være med på kjøret. De kan også ta ansvar for at det blir strekk i feltet. Axel Teichmann, Dario Cologna og Nikolay Chebotko er løpere det uansett blir vanskelig å kvitte seg med.

Tor Arne Hetland bør satse på å få med seg noen bonussekunder om han er i slag i morgen. Selv om han var litt heldig på sprinten i går, viste han at han er en type som aldri gir opp. Petter Northug var rå i går, men i morgen er nok han best tjent med lav fart og mye taktikkeri.

I dameklassen kommer det til å gå styggfort i starten. Aino-Kaisa Saarinen kommer aldri til å slippe Virpi Kuitunen. Saarinen kommer til å gå til hun ”stryker med” for å holde ryggen til Kuitunen.

De to finnene vil imidlertid gjøre alt de kan for å kvitte seg med Marit Bjørgen. Marit Bjørgen kan være tjent med å gå sitt eget løp. De 7-8 første minuttene i konkurransen er veldig kritisk for henne. Går hun på seg mye melkesyre tidlig, kan det bli store differanser til slutt.

I Oberhof var det litt lettere for Marit Bjørgen. Da kom Kuitunen bakfra og hadde ”rast” litt fra seg da hun tok igjen Marit Bjørgen. Samtidig viste det rennet at Marit Bjørgen kan følge Kuitunen.

Når det arrangeres fellesstart skulle jeg imidlertid gjerne sett at det var i en annen løype hvor stigningen er jevnere fordelt. Løypen i Val di Fiemme er helt håpløs. En kan gå i fra i motbakkene, men i utforkjøringene er det mulig å kjøre inn opp til 20 sekunder per runde. 

Dario Cologna har imponert hele veien og blir vanskelig å gjøre noe med både i morgen og til slutt. Slik det ser ut nå tror jeg han vinner sammenlagt, om han ikke går på en ”supersprekk”.  

I dameklassen har jeg fortsatt håp om at Marit Bjørgen kan vinne, men det blir tøft mot finnene.

 

Odd-Bjørn Hjelmeset fortalt til Ivar Haugen

 


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse