Resultater: Hytteplanmila| Bygdøymila| Perseløpet| Ivar Formos Minneløp| Blodslitet| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4|
Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Debatten omkring helseattesten: - Det er en risiko for at det går utover helsen

Frykter taushetskulturen

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Siden kravet om helseattest ble innført i 2016 har en rekke utøvere fått såkalt startnekt fordi de ikke har innfridd kriteriene. 

Ingvild Flugstad Østberg og Karoline Simpson-Larsen er to av de norske som har fått startnekt de siste par åra, i Sverige har Frida Karlsson vært i samme båt. Se fakta om helseattest nederst i saken

Til det svenske nyhetsbyrået TT sier Sveriges landslagslege Per Andersson at han ser utøvere som blir utbrent fordi de over tid brenner lyset i begge ender. Han poengterer at det ikke utelukkende handler som matinntak eller trening, men en kombinasjon av faktorer og at idretten stiller harde krav, og Andersson mener det er en taushetskultur rundt hele temaområdet som gjør problematikken enda vanskeligere å få tak på. 

– Det handler ikke bare om medisiner, det handler om ernæringsfysiologi, trening, psykologi og atferdsbevissthet. Det handler om å ta tøffe samtaler med individer som er i risikosonen eller har gått over grensen, sier Andersson. 

Til det svarer Anders Byström, som er landslagssjef for det svenske langrennslandslaget, at landslaget har en gruppe der de tar opp temaer rundt hvordan utøverne har det. 

– I denne gruppa snakker vi om hvordan vi har det, også utenom treningene, hvordan de opplever totalbelastningen. Den dialogen vi har i denne gruppa opplever jeg som minst like viktig som de konkrete testene vi kjører, sa Byström under pressekonferansen med det svenske langrennslandslaget i Font Romeu torsdag.  

Han understreker samtidig at en slik gruppe ikke løser problemet, men kan bidra til at de løperne som trenger hjelp kan få det i tide. 

Den norske langrennslegen Øyvind Andersen sier at tilsvarende problemstillinger er et tema også i norsk langrenn. Han mener at grensene i toppidrett generelt tøyes langt, og tror det kan være store mørketall. 

– Alle idretter har sine særegenheter og spesielle krav. Det er en risiko for at det går utover helsen, sier han til Dagbladet

Ikke bare et jenteproblem
Oftest er det kvinnelige utøvere som får såkalt startnekt, blant annet fordi kvinner har noen kriterier i helseattesten som er lette å fange opp. Men problematikken rammer alle. 

Blant de norske utøverne har Karoline Simpson-Larsen tatt til orde for å være åpen rundt problematikken med å få i seg tilstrekkelig næring med de treningsmengdene som kreves i langrenn. 

Hun trekker også fram at det ikke alltid er slik at man føler seg sliten eller utbrent selv om man ligger i faresonen for å bikke over på feil side. For henne var det tvert imot: Alt gikk på skinner, energien var på topp og resultatene kom på løpende bånd

Da Simpson-Larsen fikk startnekt i fjor, ble ernæring et tema for hele laget hennes. Resultatet er at samtlige utøvere i Team Elon Vest, også herreløperne, har fått en prestasjonsøkning etter at de tok systematisk tak i ernæringsbiten. 

Startnekten fikk også regionlagtreneren i Team Elon Vest til å tenke nytt om hvordan han legger opp treninga for hele laget. 

FAKTA: HELSEATTEST/STARTNEKT

  • Helseattesten er et skjema som fylles ut av utøverne og utøvernes lege, og må godkjennes av helseteamet i utøvernes nasjonale forbund før utøverne får starte i konkurranser. I tillegg til måling og veiing og vanlige helseverdier inneholder skjemaet også spørsmål om kosthold og tanker rundt vekt og slanking. 
  • Utøvere som ikke oppfyller kravene til godkjent helseattest kan ikke konkurrere internasjonalt for sitt forbund. 
  • En ikke-godkjent helseattest er ikke et totalforbud mot å konkurrere, men en sterk fraråding mot det av hensyn til utøvernes egen helse. Utøverne kan selv bestemme om de vil konkurrere regionalt og nasjonalt.
  • Helseattesten ble innført for langrenn og skiskyting fra og med sesongen 2015/2016.
  • Når profilerte utøver får startnekt, blir det ny oppmerksomhet rundt temaet: Det skjedde blant annet da Ingvild Flugstad Østberg fikk startnekt i forkant av sesongåpningen på Beitostølen i november 2019, da svenske Frida Karlsson fikk startnekt like etter verdenscupåpningen bare et par uker senere, og igjen på slutten av sesongen 2019/20, da Jessie Diggins fra USA gikk åpent ut om sine problemer rundt vekt og næringsinntak. Diggins har for øvrig også skrevet en bok om sine problemer og utfordringer rundt temaet.

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Johannes Høsflot Klæbo og sprintlandslaget er på vei til sin andre høydesamling i disse dager. Her fra høydesamling i Lavaze tidligere i høst. Illustrasjonsfoto: NSF

Fallgruver og risikoer med høydeopphold

TEMA: På innsiden av en høydesamling

Helene Marie Fossesholm står over høydesamlingen i Italia. Foto: Madshus

Fossesholm står over landslagets høydesamling i Italia

Vil ikke risikere å spolere sesongoppkjøringen

Aleksandr Bolsjunov etter seieren i Tour de Ski i vinter. Nå spørs det hvordan OL-sesongen blir for den russiske skistjernen, som har slitt med helsa siden juni. Foto: Morten Sætha

Mer trøbbel for Bolsjunov

Ny operasjon for den russiske langrennsstjernen, har slitt med helsa siden juni.

Annonse