Resultater: Hytteplanmila| Bygdøymila| Perseløpet| Ivar Formos Minneløp| Blodslitet| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4|
Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

Debatten omkring helseattesten: - Det er en risiko for at det går utover helsen

Frykter taushetskulturen

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Siden kravet om helseattest ble innført i 2016 har en rekke utøvere fått såkalt startnekt fordi de ikke har innfridd kriteriene. 

Ingvild Flugstad Østberg og Karoline Simpson-Larsen er to av de norske som har fått startnekt de siste par åra, i Sverige har Frida Karlsson vært i samme båt. Se fakta om helseattest nederst i saken

Til det svenske nyhetsbyrået TT sier Sveriges landslagslege Per Andersson at han ser utøvere som blir utbrent fordi de over tid brenner lyset i begge ender. Han poengterer at det ikke utelukkende handler som matinntak eller trening, men en kombinasjon av faktorer og at idretten stiller harde krav, og Andersson mener det er en taushetskultur rundt hele temaområdet som gjør problematikken enda vanskeligere å få tak på. 

– Det handler ikke bare om medisiner, det handler om ernæringsfysiologi, trening, psykologi og atferdsbevissthet. Det handler om å ta tøffe samtaler med individer som er i risikosonen eller har gått over grensen, sier Andersson. 

Til det svarer Anders Byström, som er landslagssjef for det svenske langrennslandslaget, at landslaget har en gruppe der de tar opp temaer rundt hvordan utøverne har det. 

– I denne gruppa snakker vi om hvordan vi har det, også utenom treningene, hvordan de opplever totalbelastningen. Den dialogen vi har i denne gruppa opplever jeg som minst like viktig som de konkrete testene vi kjører, sa Byström under pressekonferansen med det svenske langrennslandslaget i Font Romeu torsdag.  

Han understreker samtidig at en slik gruppe ikke løser problemet, men kan bidra til at de løperne som trenger hjelp kan få det i tide. 

Den norske langrennslegen Øyvind Andersen sier at tilsvarende problemstillinger er et tema også i norsk langrenn. Han mener at grensene i toppidrett generelt tøyes langt, og tror det kan være store mørketall. 

– Alle idretter har sine særegenheter og spesielle krav. Det er en risiko for at det går utover helsen, sier han til Dagbladet

Ikke bare et jenteproblem
Oftest er det kvinnelige utøvere som får såkalt startnekt, blant annet fordi kvinner har noen kriterier i helseattesten som er lette å fange opp. Men problematikken rammer alle. 

Blant de norske utøverne har Karoline Simpson-Larsen tatt til orde for å være åpen rundt problematikken med å få i seg tilstrekkelig næring med de treningsmengdene som kreves i langrenn. 

Hun trekker også fram at det ikke alltid er slik at man føler seg sliten eller utbrent selv om man ligger i faresonen for å bikke over på feil side. For henne var det tvert imot: Alt gikk på skinner, energien var på topp og resultatene kom på løpende bånd

Da Simpson-Larsen fikk startnekt i fjor, ble ernæring et tema for hele laget hennes. Resultatet er at samtlige utøvere i Team Elon Vest, også herreløperne, har fått en prestasjonsøkning etter at de tok systematisk tak i ernæringsbiten. 

Startnekten fikk også regionlagtreneren i Team Elon Vest til å tenke nytt om hvordan han legger opp treninga for hele laget. 

FAKTA: HELSEATTEST/STARTNEKT

  • Helseattesten er et skjema som fylles ut av utøverne og utøvernes lege, og må godkjennes av helseteamet i utøvernes nasjonale forbund før utøverne får starte i konkurranser. I tillegg til måling og veiing og vanlige helseverdier inneholder skjemaet også spørsmål om kosthold og tanker rundt vekt og slanking. 
  • Utøvere som ikke oppfyller kravene til godkjent helseattest kan ikke konkurrere internasjonalt for sitt forbund. 
  • En ikke-godkjent helseattest er ikke et totalforbud mot å konkurrere, men en sterk fraråding mot det av hensyn til utøvernes egen helse. Utøverne kan selv bestemme om de vil konkurrere regionalt og nasjonalt.
  • Helseattesten ble innført for langrenn og skiskyting fra og med sesongen 2015/2016.
  • Når profilerte utøver får startnekt, blir det ny oppmerksomhet rundt temaet: Det skjedde blant annet da Ingvild Flugstad Østberg fikk startnekt i forkant av sesongåpningen på Beitostølen i november 2019, da svenske Frida Karlsson fikk startnekt like etter verdenscupåpningen bare et par uker senere, og igjen på slutten av sesongen 2019/20, da Jessie Diggins fra USA gikk åpent ut om sine problemer rundt vekt og næringsinntak. Diggins har for øvrig også skrevet en bok om sine problemer og utfordringer rundt temaet.

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus
Annonse
Foto: Manzoni/NordicFocus

Landslagslegen: - Vi trenger mer åpenhet

TEMA: På innsiden av en startnekt

Britta Johansson Norgren skal tilbake i den gule sammenluagttrøya i Visma Ski Classics. Foto: Modica/NordicFocus

Slik skal Britta Johansson Norgren ta tilbake langløpstronen

Dessuten vil den svenske langløpsdronninga vinne Birken til vinteren

Gullinvestering: Aron Åkre Rysstad har egen stormølle på låven. Det er han overbevist om at har gitt resultater, bokstavelig talt. Foto: Privat

Aron Åkre Rysstad har egen stormølle på låven

Er ikke i tvil: har bidratt til sjumilssteg på resultatlistene

Marte Skaanes har gått utvilklingstrappa steg for steg. I år ble hun tatt opp på rekruttlandslaget. Foto: Modica/Nordic Focus

Marte Skaanes går for seier i Hommelvik GP og verdenscup

Første statussjekk på vei mot verdenscupen

Maja Dahlqvist stortrives i høyden, her fra treningssamling i Font Romeu i september. Foto: Privat

Maja Dahlqvist: – Jeg synes det er kjempebra at OL går i høyden

Den svenske sprintstjernen er en «høydeplusser»

Britta Johansson Norgren (foran) har stått på meldepliktlista siden 2004. Foto: Visma Ski Classics /Magnus Östh/NordicFocus

Britta Johansson Norgren om livet på meldepliktlista

Langløpsdronninga har stått på lista over utøvere som har meldeplikt siden 2004

Illustrasjonsbilde. Foto: Casanova/NordicFocus.

Hva er ADAMS og hvem skal bruke det?

Dette er systemet som kan knuse Northugs comeback-ambisjoner

Petter Northug rett etter målgang i Alliansloppet 2021. Foto: Johan Trygg/Längd.se

Uaktuelt for Birken og Vasaloppet og la Northug stille opp uten gyldig FIS-lisens.

Hvem får FIS-status «Not Allowed» når de legger opp?

Oskar Svensson. Foto: Thibaut/NordicFocus

Didrik Tønseths lagkollega går for OL-gull i sprint og suksess i langløp til vinteren

Møt svensken som sikter skyhøyt i begge ytterpunktene av langrennssporten