Ruka: Program| Startlister| Sprint K: Kvinner| Menn| 10/15 km klassisk: Kvinner| Menn| Gålå: Program| Startlister| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Sprint fri prolog/finaler: Kvinner| Menn| Østersund: Program| Startlister| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Skibakketrappa - Nydalsbakken. Foto: Sigmund Hov Moen.

Skibakketrappa - Nydalsbakken. Foto: Sigmund Hov Moen.

DEL 1: FORSLAG TIL SOMMERFERIEN 2021 FOR LANGRENN.COM’S LESERE

10-12 ULIKE STEDER SOM ALLE GIR GOD TRENING OG EVENTUELT OGSÅ KONKURRANSER

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

FORSLAG TIL SOMMERFERIEN 2021 FOR LANGRENN.COM’S LESERE

Årets sommerferie vil sannsynligvis bli spesiell. Kanskje vil ikke solstrendene ved Middelhavet, på Kanariøyene, Bali, Seychellene eller i Thailand bli like tilgjengelige? Kanskje vil innenlandske destinasjoner fremstå både som mer lettvindt tilgjengelige; og for noen kanskje minst like fristende?

Uansett er det en god ide å på forhånd kontakte kroppen og spørre den om reiseråd? I tilfellet svaret er noen aktive uker med mer mosjon har vi laget noen forslag som muligens vil virke tiltrekkende på noen?

TRAPPELØP

Trappeløping er en hyppig brukt treningsform innen mange idretter. Vebjørn Rodal, OL-vinneren på 800 meter i Atlanta i 1996, forteller for eksempel at en av de viktigste komponentene i hans treningsarbeid i starten av karrieren var nettopp trappeløping.

Trappeløping i tunnelene i den store kraftstasjonen Brattset i elva Orkla nær heimplassen hans, Berkåk i Trøndelag. Sjøl om dine ambisjoner er noe mindre enn Vebjørns så kan kanskje trappeløping på mosjonsplan være et alternativ også for deg?

KOLLENTRAPPA (OSLO)

Og om du ikke bor på Berkåk så fins det flust med andre trapper; noen lange og bratte, andre mindre krevende. Trappeløping er kort og godt blitt en populær  trenings- og konkurranseform både for aktive og mosjonister. De ivrigste trappeløperne har sågar organisert seg i en egen klubb de kaller «Trappefolket».

Vi dro opp til Holmenkollenbakken en lørdag ettermiddag midt i mai. Og tror du ikke at representanter for denne «stammen» var i sving også denne dagen. De trente i den 600 trinn lange trappa ved siden av unnarennet i bakken.

Kollentrappa - Holmenkollbakken. Foto: Sigmund Hov Moen.
Kollentrappa med 600 trinn. Du kan så vidt ane et par representanter for trappefolket midt i bakken. Foto: Sigmund Hov Moen.

Og de ivrigste konkurrerer på harde livet. Konkurransen «Kollentrappa» som består i å forsere de 600 trinnene fra sletta opp til toppen av tårnet, har vært arrangert årlig siden 2015. Årets mann/kvinne-jevning arrangeres forøvrig 6. september (med koronaforbehold).

Rekordene i løpet: Menn: Ferdinand Bohne 2.35-2017 (med forbehold). Kvinner: Malin Hoelsveen 3.13-2017 (med forbehold).

SKIBAKKETRAPPA - NYDALSBAKKEN (OSLO)

Og så fikk Oslo for et par år siden ei ny og utfordrende trapp. Park og Friluftsetaten  satte i gang arbeider for å bygge ei trapp opp unnarennet i den ærverdige Nydalsbakken. Hoppbakken var for lengst lagt ned som hoppbakke. Den ble fysisk revet i 1957.

For 100 år siden var den svært populær. Her skal eksempelvis kong Olav ha hoppet, og far hans kong Haakon ha vært tilskuer. I forbindelse med denne artikkelen kontrollgikk vi trappa forleden. Den hadde 226 trinn.

Da den sto ferdig arrangerte Bydel Nordre Aker en navnekonkurranse. Den resulterte i at trappa fikk det litt kjedelige navnet Skibakketrappa. De fleste i bydelen mente at den burde hete Mjølkesyra.

Skibakketrappa - Nydalsbakken. Foto: Sigmund Hov Moen.
Skibakketrappa (Mjølkesyra) i Nydalen i Oslos bydel Nordre Aker. Foto: Sigmund Hov Moen.

Skibakketrappa i Nydalen har ennå ikke fått sitt trappeløp. Men det drøyer nok ikke lenge. Den ligger innenfor circumferensen til både Lyn, Koll, Kjelsås og Nydalen.

BARCODE CHALLENGE (OSLO)

Om du syns Kollen- og Nydalstrappa er for tøff, og om du er allergisk for frisk luft, så kan du prøve deg på en innendørs trapp. Barcode Challenge arrangeres i Dronning Eufelias gt 24C i Bjørvika midt i Oslo sentrum.

Trappa  går opp til toppen i DNB’s hovedkvarter i et av de såkalte Barcode-husene i Bjørvika som har grodd opp i løpet av de siste årene. Trappene opp til toppen har 303 trinn med en samla stigning på 110 meter. Løpet har vært arrangert siden 2015 med koronaunntak i 2020.

Barcode Challenge går i DNB sitt hovedkvarter. Foto: Sigmund Hov Moen.
I dette huset i Dronning Eufelias gate arrangeres Barcode Challenge. Foto: Sigmund Hov Moen.

STOLTZEN (BERGEN)
Så langt er det blitt mye Oslo. Folk på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge ler seg kanskje skakk. Som om ikke de har motbakker?

Så langt har bergenserne brukt Stoltzekleiven for å kåre den raskeste «geita» i motbakke. Trappa (som for øvrig ikke er helt sammenhengende) er 910 meter lang og har en vertikal stigning på 301.44 meter. Noen hevder at Stoltzen som den heter på folkemunne, har 801 trinn. Men nitide «trappetrinnsrevisorer» har kommet til at den ikke har mer enn 669 helt sikre. Trappa ligger ikke langt fra Norges Handelshøgskole der det blant annet også utdannes spesielt tallkyndige folk med yrkestittel revisor.

Vi avventer derfor et omforent og pålitelig tall når det gjelder Stoltzen, gjerne underskrevet av NHH’s rektor.

Løpet ble for øvrig første gang arrangert i 1979. Rekorden i herreklassen innehas av Stian Øvergaard Aarvik og lyder på 7.46. Raskeste kvinne per i dag Kristin Størmer Steira med 9.35.

ULRIKEN (BERGEN)
Men Stolzekleiven ble plutselig detronisert som Bergens motbakke nr 1. i 2016. Vi besøkte byen den sommeren og ble anbefalt å ta en fottur til toppen av Ulriken, sjefen blant byens berømte 7 fjell.

Det skal for øvrig ha vært under en tur til toppen av dette fjellet at teaterinstruktør Henrik Ibsen i 1853 ble inspirert til å skrive «Vi vandrer med freidig mot». Så hvorfor ikke, tenkte vi? Været kunne ikke ha vært bedre, og 643 meter over oss viste telekommunikasjonsmasta på toppen tommel opp! Kom an!

De første metrene var bratte og kronglete. Men rimelig raskt kom vi, helt overraskende, inn i en bred, svært forseggjort og ganske nylaga steintrapp. Og her dreide det seg om fagarbeid av ypperste klasse. Byggelementene ble utgjort av bra store steinheller, som lå fast og ruglet ikke på seg når vi tok oss oppover.

Sherpatrappa til Ulriken. Foto: Sigmund Hov Moen.
Sherpatrappa til Ulriken. Foto: Sigmund Hov Moen.

Et øyeblikk lurte vi på om vi har gått ut av vår tid og plutselig befant oss blant pyramidebyggere ved Nilens bredder for 5000 år siden. Kanskje Stephen Hawking hadde rett når han snakka om parallelle universer?

Men så får vi forklaringen. På en av steinhellene leser vi «SHERPA 2016». Og husker en artikkel i Bergens Tidende. Et arbeidslag med sherpaer fra Tibet var hyra inn for å bygge ei steintrapp til toppen av fjellet. Resten av turen blir en fest for oss, og for de utallige andre som på denne flotte sommerdagen koste seg med utsikten og med mjølkesyra.

Rett før toppen traff vi også sherpa-arbeidslaget. De hadde bare 60-70 meter igjen før de var ferdig, ferdig med trappa på nesten 1800 trinn. Om en uke eller to skulle det bli arrangert «mønsåskanne» (trøndersk for kranselag), forsto vi.

Ulriken. Foto: Sigmund Hov Moen.
Ulriken, dens taubane og mast rager høyt. Til høyre to representanter for arbeidslaget fra Nepal som i 2016 bygde trappa. Foto: Sigmund Hov Moen.

SKÅLA OPP (LOEN)
Sett fra Hotell Aleksandria i Loen blir Ulriken i Bergen med sine 643 meter liten og uanseelig. Skålatårnets topp rett opp for hotellet er 1848 meter. Arrangøren hevder at strekningen fra starten ved fjellets fot til toppen er Norges lengst sammen-hengende motbakke.

Løpet har vært arrangert siden 2002. Løyperekorden i herreklassen innehas av Ahmet Arslan (1.07.06) i den nye løypa. Legendariske Jon Tvedt var raskest langs den opprinnelige stien (1.08.39). I kvinneklassen har Anita Håkenstad Evertsen rekorden (1.20.06).

STORSYLEN (TYDAL)

Løpet Storsylen Opp ble arrangert første gang i 2009. Det er ca. 11 km med start fra Nedalshytta (780 moh) og innkomst på toppen av Storsylen (1762 moh).

Løyperekorder: Kvinner: Kirsten Marathon Melkevik - 1:22:50 (2014). Menn: Torstein Tengsareid - 1:10:10 (2014).

SVOLVÆRGEITA (NORDLAND)

Svolværgeita er et svært spektakulært fjell beliggende i nærheten av tettstedet Svolvær i Lofoten. Det er 356 moh og beliggende på sørvestsiden av Fløyfjellet på Austvågøy. Den ultimate testen for en bestiger består i å hoppe fra det ene hornet til det andre.

«MOTBAKKER» I UTLANDET

For de som har tenkt seg til utlandet i sommer står også utfordringene i kø. Vi tar kun for oss de skikkelige godbitene i vår liste.

LA VERTICALE TOUR EIFFEL (PARIS)

Om du skulle passere Paris denne sommeren; trappa til topps i Eiffeltårnet har 1665 trinn. Det første La Verticale Tour Eiffel ble arrangert i 2015.

Polakken Piotr Lobodzinski har vunnet alle 4 årene løpet har blitt arrangert. Rekorden er på 7.48 fra 2016. I dameklassen har Suzy Walsham den beste tida (9.34 fra 2017). Årets utgave av løpet er planlagt til 30. juni dersom smittesituasjonen tillater det.

ESBRU (NEW YORK)

På den andre sida av Atlanteren, i New York, ligger skyskraperen Empire State Building. Løpet ESBRU (Empire State Building Run) er legendarisk. Det ble arrangert for første gang i 1978. Trappa opp til utkikksplattformen på toppen har 1576 trinn.

Rekorden i dag er på 9.33 og ble satt i 2003 av Paul Crake. Raskeste dame til nå er Andrea Mayr. Hun løp på 11.23 i 2006. Kan du motstå fristelsen til å delta, om du skulle befinne deg i New York?.

Pga. Koronaepidemien er den eksakte datoen for den 43. utgaven av løpet ennå ikke bestemt, men det er antydet at arrangementsdatoen vil være en gang i løpet av november 2021.

KLATRETURER UTENDØRS
Den katalanske fjell-løperen Killian Jornet Burgada har satt standarden i den idrettsgrenen som ligger i grenselandet mellom fjell-løping og klatring. Han har rekorden på flere av de tøffeste fjellene som egner seg for den slags. Blant mange andre imponerende prestasjoner satte han for noen år siden ny rekord opp og ned Mont Blanc fra franske Chamonix med 4t 57min. Og han har rekorden t/r Matterhorn på den italienske sida fra Breuil-Cervinia  (2t 52min).

Nå ryktes det at han sammen med den profesjonelle fjellklatreren David Goettler denne våren planlegger et forsøk på det som blir betegnet som «den hellige gral» når det gjelder klatring i Himalaya; den til nå ikke klatrede Everest (8848)-Lhotse (8516) – traversen.


 
Goettler er også kjent som en som ofte «ser på klokka» mens han klatrer. Han har dessuten gjort seg bemerket også en vintersdag, opp Eiger Northwand, Matterhorn og Grand Jorasses. Det blir spennende å følge med duoen på den ekstremt krevende Hornbeinruta mellom Everest og Lhotse de neste ukene.

De som har lest om de første ulykkene på Everest denne våren; to klatrere omkom 13. mai, en hadde nådd toppen og var på veg ned, den andre døde av utmattelse ikke langt fra toppen, vil skjønne at dette er en lek med livet.

For de som syns disse rutene blir for tøffe kan jeg anbefale sofakroken i selskap med filmen Free Solo. Den handler om tøffingen  Alex Honnolds tur opp det berømte fjellet El Capitan i nasjonaparken Yosemite på den amerikanske vestkysten. Uten sikring av noe slag. Mens kjæresten fulgte med i kikkert fra basisleiren ved foten av fjellet.

GOD SOMMER OG GOD TUR!

* SE OGSÅ: DEL 2: FORSLAG TIL SOMMERFERIEN 2021 FOR DE SPREKE

* SE OGSÅ: ARTIKKELEN "TRIP TRAP ...."


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse
Emil Iversen og Hans Christer Holund under vinterens VM i Oberstdorf. Foto: Modica/NordicFocus

Iversen og Holund åpner opp om sitt forhold til mat og ernæring

Stjernene med tanker rundt mat og toppidrett

Foto: Brav

Swix flytter hovedkontoret til Lørenskog

Brav åpnet 4-etasjes hovedkontor med fabrikk og godtebutikk vegg-i-vegg med SNØ

Katja Smith Ødegaard (til venstre) og Kristin Lundanes Jonvik, rådgivere i Sunn idrett, er to av foredragsholderne på foreldrewebinaret 8. november. Foto: Pernille Ingebrigtsen

Rekordinteresse for foreldrewebinar om mat kropp og vekt

Over 3000 har meldt seg på Sunn Idretts webinar om mat, kropp og vekt på mandag

Når bør man hvile, når er det OK å trene, og hva er konsekvensen av å trene med sjukdom i kroppen? Illustrasjonsfoto: Creative Commons

Når bør man hvile, når er det OK å trene, og hva er konsekvensen av å trene med sjukdom i kroppen?

Landslagslegen om infeksjoner og treningsråd i forbindelse med sykdom