SNARVEIER mellom nyhet 2 og 3| RESULTATER: VASALOPPET: Kvinner- Menn| NORGESCUP: SØNDAG: 20/30 km: Kvinner- Menn| LØR: 10/15 km: Kvinner- Menn| FRE: Sprint: Kvinner- Menn| VM OBERSTDORF: SØNDAG: 50 km: Menn| LØR: 30 km: Kvinner| 800 GULLARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| MEDALJEOVERSIKT VM
Marit Bjørgen vinner team-sprinten i verdenscupen i Liberec 2011 sammen med Maiken Caspersen Falla. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Marit Bjørgen vinner team-sprinten i verdenscupen i Liberec 2011 sammen med Maiken Caspersen Falla. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Derfor vinner Marit Bjørgen

Carl Henning Gran, Odd-Bjørn Hjelmeset og Åge Skinstad har det til felles at de på spørsmål fra Langrenn.com rangerer Marit Bjørgen øverst hva gjelder viktige Tour de Ski-kvaliteter. Men det er faktisk et par utøvere som puster henne i nakken.
Tips en venn  Skriv ut
Annonse

For å stikke av med sammenlagtseieren i Tour de Ski (TdS) må man være en komplett langrennsløper. I et forsøk på å spå sluttresultatet har Langrenn.com, i samarbeid med flere av landets fremste langrennseksperter, satt opp en liste med egenskapene som kreves for å klatre til topps i TdS.

Ekspertene
Carl Henning Gran: Tidligere landslagstrener i langrenn, som for øyeblikket jobber som ekspertkommentator på NRK P1.

Odd-Bjørn Hjelmeset: Inntil nylig en av Norges beste klassiskløpere, med en rekke medaljer i OL og VM. For øyeblikket ansatt som ekspertkommentator i TV2.

Åge Skinstad: Tidligere sportssjef i Norges Skiforbund (NSF) og ekspertkommentator i NRK. For øyeblikket langrennssjef i NSF.

I tillegg har Langrenn.com gjort en egen vurdering av de ulike favorittene.

Egenskapene
For å vinne TdS er man, som nevnt, avhengig av å være en komplett langrennsløper. Hver utøver har i denne artikkelen fått utdelt en score mellom 1 og 6, der 6 gis til feltets beste utøver innenfor denne kategorien. Totalt kan utøverne få 60 poeng, og utøveren med høyest poengsum anses derfor som favoritt til å vinne touren sammenlagt.

Egenskapene Langrenn.com har lagt vekt på i denne artikkelen er:

Klassisk: Utøvernes styrke i klassisk langrenn.
Skøyting: Løperens skøyteegenskaper.
Sprint: Evnen til å ta mange bonussekunder på sprintkonkurransene og/eller på de innlagte mellomspurtene.
Fellesstart
: Hvor sannsynlig er det at denne utøveren vinner fellesstartrenn, og deretter tar med seg viktige bonussekunder?
Individuell start: Utøverens evne til å vinne individuelle konkurranser, der avstandene ofte blir større enn på fellesstart.
Utstyr og støtteapparat: En viktig, men ofte undervurdert kategori. På dette området kan touren avgjøres, ettersom en helbom på skifronten kan føre til et tidstap på mange minutter. Her har de norske utøverne i utgangspunktet en stor fordel sammenliknet med konkurrentene.
Mental styrke: Evnen til å takle press; fra konkurrenter, lagkamerater, media osv. I denne kategorien kan man også ta med erfaring fra tidligere TdS, samt evnen til å takle eventuell motgang underveis i touren.
Utholdenhet: Hvordan tåler utøverne 9 konkurranser på så kort tid?
Alpe Cermis (maksimalt 12 poeng): I denne kategorien gis det doble poeng, da det er på etappen opp til Alpe Cermis TdS avgjøres. Særlig i kvinneklassen vektlegges dette spesielt.

Favorittene
Det er mange utøvere som kan kjempe om en topplassering i TdS. I denne artikkelen har Langrenn.com valgt å legge vekt på fem utøvere, og da var det forholdsvis greit å velge fem favoritter på kvinnesiden.

Utøverne ekspertene har fått velge mellom er Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk, Therese Johaug, Charlotte Kalla og Vibeke Skofterud.

Utøvere som Kikkan Randall, Aino-Kaisa Saarinen, Marthe Kristoffersen og Heidi Weng er heller ikke glemt, men etter å ha sett på resultatene så langt denne sesongen må disse sies å være gode utfordrere, fremfor favoritter.

Derfor vinner Bjørgen
Marit Bjørgen har vært fullstendig overlegen de siste sesongene, og årets sesong har startet på samme måte som den forrige ble avsluttet. I forkant av årets TdS har hun vært plaget av sykdom, noe som førte til at langrennsdronningen stod over i slovenske Rogla. Det meldes om at jenta fra Rognes er tilbake i trening, og forhåpentligvis har ikke sykdommen satt den norske storfavoritten nevneverdig tilbake.

Ekspertene er enige om at Bjørgen fremstår som den store favoritten, noe poengene også avspeiler.

Det stilles derimot spørsmål til et par punkter. Hvordan vil hun takle eventuell motgang underveis, muligens som et resultat av sykdomsperioden? Hvor mye taper hun til konkurrentene opp monsterbakken i Val di Fiemme, og viktigst av alt; hvordan vil den muskuløse kroppen reagere på hardkjøret?

- Jeg synes vi så konturene av at Bjørgen slet litt på den tredje etappen av minitouren i Kuusamo, men forhåpentligvis var det noe jeg innbilte meg, sier NRK P1s Carl Henning Gran.

For ordens skyld kan det nevnes at Marit Bjørgen av alle ekspertene får terningkast 6 i de fleste kategoriene, med unntak av Alpe Cermis.

Kamp om andre- og fjerdeplassen
Skal man tro ekspertene stikker altså Marit Bjørgen av med sammenlagtseieren. Den eneste av langrennsekspertene som gir konkurrentene en sjanse er Odd-Bjørn Hjelmeset, som tror at Justyna Kowalczyk kommer til å være på skuddhold før den avgjørende klatreetappen. Utover dette ser det ut til at Bjørgen kommer til å vinne TdS for første gang.

Bak henne blir det, ifølge ekspertene, langt mer spennende. Hos tre av fire oppnår Therese Johaug og Justyna Kowalczyk nærmest lik poengsum, mye på grunn av klatregenskapene til fjellgeita fra Dalsbygda. Da gjenstår det bare å se om den norske langrennsprinsessen kan imponere en hel langrennsverden med eksepsjonelle klatreferdigheter også i år.

Bak pallen ser det ut til å gå mot en spennende duell mellom Charlotte Kalla og Vibeke Skofterud. I skrivende stund er det fortsatt usikkert om Kalla må stå over grunnet sykdom. Skulle hun derimot være tilbake i god form, er sjansene for et oppgjør med Skofterud absolutt til stede. Mens det hos Kalla stilles spørsmål ved helsen og klassiskformen, er ekspertene mest spente på om Skofterud tåler 9 konkurranser på så kort tid.

Tallenes tale er riktignok klare, og skal vi tro ekspertenes vurdering blir det en god Tour de Ski, sett med norske øyne:

Carl Henning Grans topp 5
1. Marit Bjørgen – 54 poeng
2. Therese Johaug – 51 poeng
3. Justyna Kowalczyk – 50 poeng
4. Charlotte Kalla – 41 poeng
5. Vibeke Skofterud – 38 poeng

---

Odd-Bjørn Hjelmesets topp 5
1. Marit Bjørgen – 51 poeng
2. Justyna Kowalczyk – 50 poeng
3. Therese Johaug – 41 poeng
4. Charlotte Kalla – 34 poeng
5. Vibeke Skofterud – 28 poeng

---

Åge Skinstads topp 5
1. Marit Bjørgen – 55 poeng
2. Therese Johaug – 52 poeng
3. Justyna Kowalczyk – 50 poeng
4. Charlotte Kalla – 43 poeng
5. Vibeke Skofterud – 42 poeng

---

Langrenn.coms topp 5
1. Marit Bjørgen – 56 poeng
2. Therese Johaug – 51 poeng
3. Justyna Kowalczyk – 50 poeng
4. Charlotte Kalla – 41 poeng
5. Vibeke Skofterud – 39 poeng

Dette er altså aspektene som er vurdert, med inntil 6 poeng per kategori, med unntak av det siste elementet som har inntil 12 poeng: Klassisk, skøyting, sprint, fellesstart, individuell start, utstyr og støtteapparat, mental styrke, utholdenhet, Alpe Cermis.

---

Se også
Derfor vinner Petter Northug


SNARVEIER

* VM JUNIOR VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM U23 VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM POKLJUKA - SKISKYTING
Program| TV-tider| Norges Tropp| Medaljeoversikt| Startlister| Resultater
--- ---
* NORGESCUP FØRDE - SENIOR
Program| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus