SNARVEIER mellom nyhet 2 og 3| NORGESCUP: LØRDAG: 10/15 km: Kvinner- Menn| FRE: Sprint: Kvinner- Menn| VM-RESULTATER: LØRDAG: 30 km: Kvinner| FRE: Stafett: Menn| TOR: Stafett: Kvinner| 800 GULLARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER
Petter Northug etter sin suverene seier på 30 km fri teknikk i Davos 2011. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Petter Northug etter sin suverene seier på 30 km fri teknikk i Davos 2011. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Derfor vinner Petter Northug

Ekspertene Carl Henning Gran, Odd-Bjørn Hjelmeset og Åge Skinstad "kaster terning" sammen med Langrenn.com. Hos samtlige får Petter Northug jr. flest øyne med tanke på totalseier i Tour de Ski.
Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Skal man tro ekspertene ser det ut til å gå mot den første norske sammenlagtseieren i Tour de Ski (TdS) noensinne.

Marit Bjørgen anses for å være en storfavoritt, og etter å ha tatt en prat med noen av Norges fremste langrennseksperter er det lite som tyder på at Petter Northug kommer til å være noe dårligere enn sin norske lagvennine.

Som i artikkelen “Derfor vinner Bjørgen Tour de Ski” har Langrenn.com snakket med tre langrennseksperter, samtidig som vi har gjort en egen vurdering av de ulike favorittene.

Ekspertene
Carl Henning Gran: Tidligere landslagstrener i langrenn, som for øyeblikket jobber som ekspertkommentator på NRK P1.

Odd-Bjørn Hjelmeset: Inntil nylig en av Norges beste klassiskløpere, med en rekke medaljer i OL og VM. For øyeblikket ansatt som ekspertkommentator i TV2.

Åge Skinstad: Tidligere sportssjef i Norges Skiforbund (NSF) og ekspertkommentator i NRK. For øyeblikket langrennssjef i NSF.

Egenskapene
For å vinne TdS er man avhengig av å være en komplett langrennsløper. Hver utøver har i denne artikkelen fått utdelt et terningkast mellom 1 og 6, der 6 gis til feltets beste utøver innenfor denne kategorien. Totalt kan utøverne få 60 poeng, og utøveren med høyest poengsum anses derfor som favoritt til å vinne touren sammenlagt.

Med unntak av monsterbakken på den siste etappen vektlegges alle kategoriene likt. I virkeligheten vil naturligvis noen punkter være mer utslagsgivende enn andre, men det er en annen diskusjon.

Egenskapene Langrenn.com har lagt vekt på i denne artikkelen er:

Klassisk: Utøvernes styrke i klassisk langrenn.
Skøyting: Løperens skøyteegenskaper.
Sprint: Evnen til å ta mange bonussekunder på sprintkonkurransene og/eller på de innlagte mellomspurtene.
Fellesstart: Hvor sannsynlig er det at denne utøveren vinner fellesstartrenn, og deretter tar med seg viktige bonussekunder?
Individuell start: Utøverens evne til å vinne individuelle konkurranser, der avstandene ofte blir større enn på fellesstart.
Utstyr og støtteapparat: En viktig, men ofte undervurdert kategori. På dette området kan touren avgjøres, ettersom en helbom på skifronten kan føre til et tidstap på mange minutter. Her har de norske utøverne i utgangspunktet en stor fordel sammenliknet med konkurrentene.
Mental styrke: Evnen til å takle press; fra konkurrenter, lagkamerater, media osv. I denne kategorien kan man også ta med erfaring fra tidligere TdS, samt evnen til å takle eventuell motgang underveis i touren.
Utholdenhet: Hvordan tåler utøverne 9 konkurranser på så kort tid? De siste årene har TdS i stor grad blitt avgjort på de siste etappene. Utøveren som viser seg å være i best form i Toblach og Val di Fiemme, kan på toppen av alpinbakken feire totalseieren i touren.
Alpe Cermis (maksimalt 12 poeng): I denne kategorien gis det doble poeng, da det er på etappen opp til Alpe Cermis TdS avgjøres. Særlig i kvinneklassen vektlegges dette spesielt, men også hos herrene har det vist seg at en god avslutning er avgjørende for sluttresultatet.

Favorittene
Det er mange utøvere som kan kjempe om en topplassering i TdS. I denne artikkelen har Langrenn.com valgt å legge vekt på fem utøvere. I herreklassen er det adskillig vanskeligere å velge ut fem utøvere, og derfor må det påpekes at det finnes en rekke andre utøvere som kan blande seg inn i topp 5.

Utøverne ekspertene har fått velge mellom er Petter Northug, Dario Cologna, Lukas Bauer, Marcus Hellner og Alexander Legkov.

Utøvere som Maxim Vylegzhanin, Daniel Rickardsson, Matti Heikinnen, Maurice Manificat, Alex Harvey, Devon Kershaw og Jean Marc Gaillard er heller ikke glemt, og man skal ikke se bort i fra at flere av disse er å finne nær pallen når konkurransen avsluttes opp Alpe Cermis.

Northug tar sin første sammenlagtseier

Petter Northug har aldri vunnet Tour de Ski, men skal vi tro ekspertene er det på tide at skikongen fra Mosvik tar turen opp på pallens øverste trinn. Innledningen på sesongen har vært fantastisk for trønderen, og ingen utøvere har tatt like mange poeng i verdenscupen før jul de siste ti årene.

Northug fremstår derfor som en klar favoritt til å ta sin første sammenlagtseier i touren, men får ifølge Gran, Hjelmeset og Skinstad adskillig tøffere konkurranse enn Bjørgen ventes å få i kvinneklassen.

Mens det blant ekspertene ble stilt en del spørsmål rundt Bjørgen, finner ikke ekspertene noen tydelig svakhetstegn hos Northug.

Det eneste de ser ut til å være uenige om er hvor sterk han er på den avsluttende etappen, og mye tyder på at det er der spenningen vil ligge før TdS avsluttes med monsterbakken i Val di Fiemme.

Ekspertene uenige
Etter å ha delt ut terningkast for de ulike egenskapene, har alle ekspertene tippet Petter Northug som sammenlagtvinner i TdS. Utover dette er de derimot uenige om det meste, med unntak av at alle har Dario Cologna på andreplass.

Mens Carl Henning Gran ser på Northug som en soleklar favoritt, tror både Hjelmeset og Skinstad at han vil få tøff konkurranse fra Dario Cologna. Sveitseren har to sammenlagtseire å se tilbake på, og ifølge ekspertene blir han Northugs tøffeste konkurrent også i år.

På tross av at han tidligere denne uken uttalte at Northug kommer til å havne i trøbbel, har altså TV2s langrennsekspert, Odd-Bjørn Hjelmeset, rangert trønderen som den sterkeste kandidaten til å vinne touren sammenlagt.

Samtidig ender Lukas Bauer helt nede på en femteplass, til tross for at både Hjelmeset og andre eksperter trekker frem tsjekkeren som en av Northugs hardeste konkurrenter.

Dette beviser to ting. Èn, en rangering som dette tar ikke gode nok hensyn til at visse kategorier betyr mer enn andre. To, nivåforskjellene mellom kvinne- og herrelangrenn gjør det langt vanskeligere å tippe det endelige utfallet av en så lang og krevende konkurranse.

Carl Henning Grans topp 5
1. Petter Northug – 57 poeng
2. Dario Cologna – 45 poeng
3. Lukas Bauer – 44 poeng
3. Marcus Hellner – 44 poeng
5. Alexander Legkov – 38 poeng

---

Odd-Bjørn Hjelmesets topp 5
1. Petter Northug – 47 poeng
2. Dario Cologna – 44 poeng
3. Alexander Legkov – 38 poeng
4. Marcus Hellner – 36 poeng
5. Lukas Bauer – 33 poeng

---

Åge Skinstads topp 5
1. Petter Northug – 56 poeng
2. Dario Cologna – 55 poeng
3. Lukas Bauer – 50 poeng
4. Alexander Legkov – 47 poeng
5. Marcus Hellner – 40 poeng

---

Langrenn.coms topp 5
1. Petter Northug – 55 poeng
2. Dario Cologna – 51 poeng
3. Lukas Bauer – 47 poeng
4. Marcus Hellner – 43 poeng
5. Alexander Legkov – 38 poeng

Dette er altså aspektene som er vurdert, med inntil 6 poeng per kategori, med unntak av det siste elementet som har inntil 12 poeng: Klassisk, skøyting, sprint, fellesstart, individuell start, utstyr og støtteapparat, mental styrke, utholdenhet, Alpe Cermis.

---

PS! Tirsdag kveld ble det kjent at Vibeke Skofterud og Martin Johnsrud Sundby må stå over TdS grunnet sykdom. I kvinneklassen mister Norge med dette en pallkandidat, mens Sundby sannsynlig mister muligheten til en plassering blant de 6-8 beste.

Se også
Derfor vinner Marit Bjørgen


SNARVEIER

* VM JUNIOR VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM U23 VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM POKLJUKA - SKISKYTING
Program| TV-tider| Norges Tropp| Medaljeoversikt| Startlister| Resultater
--- ---
* NORGESCUP FØRDE - SENIOR
Program| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus