---
VC Kuusamo/Ruka
Totalt etter 1. av 3 etp:: Kvinner- Menn| Sprint Finale: Kvinner- Menn| Sprint Prolog: Kvinner- Menn
---
NC Gålå/Gålåsprinten
10/15 fri: Kvinner- Menn
---
LIVE-TV fra NC Gålå
Se sending fredag, lørdag og søndag
---
Smøretips
VC Kuusamo/Ruka | NC Senior Gålå
---
Stadig nye toppsaker i PLUSS - 400 totalt
Tirsdag morgen faller natursnøen ned på den lagrede snøen og skaper flotte skiforhold på Sjusjøen Natrudstilen. Foto: Johannes Haukåssveen.

Tirsdag morgen faller natursnøen ned på den lagrede snøen og skaper flotte skiforhold på Sjusjøen Natrudstilen. Foto: Johannes Haukåssveen.

Det snør på Sjusjøen - Silkeføre i vente: – Dette lover godt

Tirsdag morgen laver snøen ned på Sjusjøen, og med 30 cm nysnø i vente denne uka er løypesjef Johannes Haukåssveen i perlehumør.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Velkommen til Pluss-seksjonen!


Tegne abonnement
4 alternativer for abonnement; Uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles enkelt via denne linken!

* Enda bedre og fyldigere innhold finner du i vår Pluss-seksjon. Fremhever spesielt biblioteket av fagartikler om trening, styrke, utstyr, smøring, teknikk etc.

Tegne abonnement Langrenn.com Pluss

Om du har abonnement logger du deg inn via vinduet nedenfor.

Uleselig tekst

Det er meldt snø på Sjusjøen fra tirsdag morgen og fram til onsdag kveld, og minusgrader i hele langtidsvarselet til yr.no. 

I påvente av natursnøen som er meldt denne uka satte Johannes Haukåssveen i gang med å kjøre ut mer lagret snø fra snøfabrikken på mandag ettermiddag, og han fyrte opp en av de ordinære snøkanonene for å supplere etter mye trafikk, regn og mildvær i det siste. 

– Det kommer til å bli veldig bra utover i uka nå, sier den erfarne løypesjefen, som har ansvar for tidligsnøanlegget i Natrudstilen. 

Men skulle natursnøen likevel la vente på seg, har Haukåssveen flere triks i ermet for å sikre gode skiforhold, også om det slår om til mildvær og regn.

Haukåssveen forklarer at alle de ulike snøvariantene har sine egenskaper og fordeler. 

– Den lagrede snøen er veldig slitesterk og tåler mye mildvær og regn. Kunstsnøen fra snøkanonene er også veldig fin, men den blir fortere slitt og da blir det mye sukkersnø, særlig når det er sju-åtte varmegrader og regn. Da blir det løst. Derfor salter vi kunstsnøen. Da holder den mye bedre.

– Men det blir veldig fint å få natursnø oppå dette nå, så jeg er veldig spent på hvor mye som faktisk kommer, sier han. 

Red. anm: Tirsdag morgen slo spådommene til og snøen lavet ned, noe dette Facebook-innlegget fra Johannes Haukåssveen forteller om:

Pangstart på sesongen

Natrudstilen åpnet 1,5 km langrennsløyper og halve skiskytterstadion allerede 3. oktober, som den første av de tradisjonelle tidligsnødestinasjonene, og det har vært mye trafikk i anlegget helt siden åpningsdagen. 

– Det har vært veldig bra besøk. Der er mye unger og ungdom, og mye eldre birkebeinere som kommer.

– Noen eliteløpere har vi også, men de har foreløpig mye barmarkstrening på programmet. Men fra månedsskiftet kommer det nok flere av dem også, sier Haukåssveen.  

Innfører treningstider fra neste uke 

Det er fjerde sesongen med tidligsnø fra begynnelsen av oktober, og Natrudstilen er blitt populær blant løpere i alle aldre.

Så langt i høst har det imidlertid gått greit med trafikken, men når landslag, eliteløpere og store mengder team og klubber begynner å strømme til anlegget fra neste uke, må løperne organiseres slik at alle får best mulig treningsforhold.

Det har Haukåssveen gode erfaringer med, og det er få klager på ordningen. 

– Blir det for mye folk i løypa samtidig, blir det for mange som går i ulik hastighet og bruker løypene på forskjellige måter, og da er det ingen som får trent skikkelig.

– Det er spesielt på standplass og kapasiteten der det handler om skiskytterne når de kommer, men også selve løypa, sier Haukåssveen.  

Fordelingen av treningstider blir slik den har vært de foregående sesongene:

Landslagene får første økt på formiddagen, som går fra klokka 8 til 10. Så kommer klubber og lag til andre økt fra klokka 10 til 12, mens det er åpent for alle mellom 12 og 14.

Deretter blir løypene stengt igjen, slik at landslag, klubber og lag kan få trent sin ettermiddagsøkt fram til klokka 16. 


Gå raskere på ski
* 400 artikler: Trening, utstyr, teknikk, smøring, styrke med mere
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut