Ruka: Program| Startlister| Sprint K: Kvinner| Menn| 10/15 km klassisk: Kvinner| Menn| Gålå: Program| Startlister| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Sprint fri prolog/finaler: Kvinner| Menn| Østersund: Program| Startlister| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Illustrasjonsbilde. Foto: Thibaut/NordicFocus

Illustrasjonsbilde. Foto: Thibaut/NordicFocus

Dette er stegene løperne må igjennom for å få godkjent helseattesten

Helseattesten ble formelt innført i langrenn sesongen 2015/16 og i kombinert sesongen 2020/21. I tillegg brukes helseattesten i skiskyting, friidrett og orientering. Men hva innebærer den egentlig? 

Tips en venn  Skriv ut

Formålet med helseattesten er å avdekke og fange opp utøvere som har utfordringer rundt ernæring, vekt, trening, forstyrret spiseatferd eller andre forhold som er relevant for å vurdere om utøveren er helsemessig skikket til å representere sitt særforbund. Helseattesten er også et tiltak for å kunne hjelpe de som sliter med slike utfordringer, slik at de unngår å komme i en situasjon som kan være skadelig for helsa på lang sikt. 

Hvem må ha helseattest:
Alle utøvere som skal representere Norge internasjonalt i konkurranser i langrenn på ski og på rulleski, herunder: OL, VM, WC, Scandinavian Cup (også i Norge), Junior VM, U23 VM, Nordisk Juniorlandskamp, EYOF/YOG

Helseattesten består av to deler: En egenerklæring som fylles ut av utøveren og et skjema som fylles ut av legen som gjennomfører helsekontrollen. Opplysningene som etterspørres i skjemaet er basert på kriterier som særforbundets helseteam, Olympiatoppens spiseforstyrrelsesteam og Sunn Idrett anser som relevante for å vurdere om en utøver er skikket til å representere særforbundet.

Se fakta om helseattesten og Skiforbundets helseteam for langrenn og kombinert nederst i saken

Dette er stegene løperne må igjennom for å få godkjent helseattesten.

1. September: Informasjon om og distribusjon av helseattesten
Prosessen med helseattesten starter i september, altså lenge før konkurransesesongen. Da oppdateres informasjonen om helseattesten og skjemaet for helseattesten på Skiforbundets hjemmesider. Forbundet sender også ut eposter direkte til omlag 2000 utøvere. 

2. Oktober: Helsekontroller
Neste steg er at utøverne må til sin fastlege for å få gjennomført helsekontrollen. Det er utøvernes ansvar å bestille time til denne konsultasjonen. Utøverne tar med seg sin ferdig utfylte egenerklæring, samt skjemaet for helsekontrollen til konsultasjonen. Legen fører da inn opplysningene fra konsultasjonen i skjemaet. 

3. Innsending av skjemaer: Seneste fire uker før uttak
Senest fire uker før uttak må utøveren sende inn helseattestskjemaene. For langrennsløpere og kombinertløpere skal den sendes med posten til Torger Hansen, som er rådgiver for helseattesten i Skiforbundet. Hos Skiforbundet blir helseattesten registrert og arkivert i opp til ti år. Grunnen til at helseattestene lagres så lenger, er for å kunne følge utøvernes utvikling over tid, slik at helseattesten ikke bare blir et øyeblikksbilde. 

Fristen for å sende inn skjema for skisesongen er mellom 1. oktober og 1. november for utøvere som har ambisjoner om å representere i november og desember. For rulleskisesongen er fristen for innlevering mellom 1. april og 1. mai for de som har ambisjoner om å representere i mai og juni. 

4. Vurdering av helseattesten
Etter at Skiforbundet har mottatt, registrert og lagret helseattesten, blir den vurdert av Skiforbundets ernæringsfysiolog og Skiforbundets lege. For tida er det ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg og lege Ellen Moe som har denne oppgaven. Deretter vil de aller fleste utøvere få helseattesten godkjent, altså grønt lys, og er klarert for uttak. 

5. Tilbakemelding om merknader og videre oppfølging
Løpere som får merknader på sine helseattester etter at Skiforbundets ernæringsfysiolog og lege har vurdert attesten, blir kontaktet og henvist videre.

Avhengig av hvilke merknader og forhold som foreligger, kan det dreie seg om konsultasjon med ernæringsfysiolog, eller henvisning til videre undersøkelser slik som blodprøver og/eller beintetthetsmåling (DEXA-scan). Løperne blir da henvist til spesifikk behandler og får rekvisisjon til DEXA-scan og blodprøver.

Når svar på prøver og tilbakemeldinger fra aktuelle konsultasjoner foreligger, vil Skiforbundets ernæringsfysiolog og lege vurdere utøveren på nytt. Løperne får da enten godkjent eller ikke godkjent sin helseattest. 

6. Ikke godkjent attest «startnekt»
Ikke godkjent attest, såkalt «startnekt», betyr at utøveren ikke vurderes som skikket til å representere særforbundet. Helseproblemer som avdekkes skal følges opp av fastlege, eventuelt forbundslege, og utøveren henvises til hjelpeapparat. Avhengig av hva som avdekkes, kan det dreie seg om ernæringsfysiolog, lege eller psykolog. Utøveren vil så bli vurdert på nytt, og det avgjøres om løperen da får klarsignal eller om startnekten opprettholdes.

7. Anke på avgjørelse
Dersom en utøver får startnekt, kan avgjørelsen ankes. Slike anker behandles av Ola Rønsen, som er medisinsk ansvarlig i Skiforbundet. 

Les her om hvilke konkrete krav utøverne må oppfylle.

Les også Langrenn.coms omfattende temaserie «På innsiden av en startnekt» 
VM-kandidat om sjokkbeskjeden: – Jeg så ikke den komme 
Elitetrener: Startnekten ble en aha-opplevelse 
Utøverens startnekt tvang treneren til å tenke nytt 
Landslagslegen: – Vi trenger mer åpenhet 

FAKTA: HELSEATTEST/STARTNEKT

 • Helseattesten er et skjema som fylles ut av utøverne og utøvernes lege, og må godkjennes av helseteamet i utøvernes nasjonale forbund før utøverne får starte i konkurranser. I tillegg til måling og veiing og vanlige helseverdier inneholder skjemaet også spørsmål om kosthold og tanker rundt vekt og slanking. 
 • Utøvere som ikke oppfyller kravene til godkjent helseattest kan ikke konkurrere internasjonalt for sitt forbund. 
 • En ikke-godkjent helseattest er ikke et totalforbud mot å konkurrere, men en sterk fraråding mot det av hensyn til utøvernes egen helse. Utøverne kan selv bestemme om de vil konkurrere regionalt og nasjonalt.
 • Helseattesten ble innført for langrenn og skiskyting fra og med sesongen 2015/2016.
 • Når profilerte utøver får startnekt, blir det ny oppmerksomhet rundt temaet: Det skjedde blant annet da Ingvild Flugstad Østberg fikk startnekt i forkant av sesongåpningen på Beitostølen i november 2019, da svenske Frida Karlsson fikk startnekt like etter verdenscupåpningen bare et par uker senere, og igjen på slutten av sesongen 2019/20, da Jessie Diggins fra USA gikk åpent ut om sine problemer rundt vekt og næringsinntak. Diggins har for øvrig også skrevet en bok om sine problemer og utfordringer rundt temaet. 

FAKTA: Dette er helseteamet i Skiforbundet

 • Torger Hansen, rådgiver 
 • Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog
 • Ellen Moe, lege
 • Brit Baldishol, administrative rutiner 
 • Øyvind Andersen, landslagslege langrenn
 • Anders Heen, landslagslege kombinert
 • Remi Andersen, landslagslege Junior og rekrutt 
 • Anke på avgjørelser rettes til Ola Rønsen, medisinsk ansvarlig i Skiforbundet 

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Emil Iversen og Hans Christer Holund under vinterens VM i Oberstdorf. Foto: Modica/NordicFocus

Iversen og Holund åpner opp om sitt forhold til mat og ernæring

Stjernene med tanker rundt mat og toppidrett

Foto: Brav

Swix flytter hovedkontoret til Lørenskog

Brav åpnet 4-etasjes hovedkontor med fabrikk og godtebutikk vegg-i-vegg med SNØ

Katja Smith Ødegaard (til venstre) og Kristin Lundanes Jonvik, rådgivere i Sunn idrett, er to av foredragsholderne på foreldrewebinaret 8. november. Foto: Pernille Ingebrigtsen

Rekordinteresse for foreldrewebinar om mat kropp og vekt

Over 3000 har meldt seg på Sunn Idretts webinar om mat, kropp og vekt på mandag

Når bør man hvile, når er det OK å trene, og hva er konsekvensen av å trene med sjukdom i kroppen? Illustrasjonsfoto: Creative Commons

Når bør man hvile, når er det OK å trene, og hva er konsekvensen av å trene med sjukdom i kroppen?

Landslagslegen om infeksjoner og treningsråd i forbindelse med sykdom