Ruka: Program| Startlister| Sprint K: Kvinner| Menn| 10/15 km klassisk: Kvinner| Menn| Gålå: Program| Startlister| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Sprint fri prolog/finaler: Kvinner| Menn| Østersund: Program| Startlister| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Illustrasjonsbilde. Foto: Thibaut/NordicFocus

Illustrasjonsbilde. Foto: Thibaut/NordicFocus

Dette er stegene løperne må igjennom for å få godkjent helseattesten

Helseattesten ble formelt innført i langrenn sesongen 2015/16 og i kombinert sesongen 2020/21. I tillegg brukes helseattesten i skiskyting, friidrett og orientering. Men hva innebærer den egentlig? 

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Formålet med helseattesten er å avdekke og fange opp utøvere som har utfordringer rundt ernæring, vekt, trening, forstyrret spiseatferd eller andre forhold som er relevant for å vurdere om utøveren er helsemessig skikket til å representere sitt særforbund. Helseattesten er også et tiltak for å kunne hjelpe de som sliter med slike utfordringer, slik at de unngår å komme i en situasjon som kan være skadelig for helsa på lang sikt. 

Hvem må ha helseattest:
Alle utøvere som skal representere Norge internasjonalt i konkurranser i langrenn på ski og på rulleski, herunder: OL, VM, WC, Scandinavian Cup (også i Norge), Junior VM, U23 VM, Nordisk Juniorlandskamp, EYOF/YOG

Helseattesten består av to deler: En egenerklæring som fylles ut av utøveren og et skjema som fylles ut av legen som gjennomfører helsekontrollen. Opplysningene som etterspørres i skjemaet er basert på kriterier som særforbundets helseteam, Olympiatoppens spiseforstyrrelsesteam og Sunn Idrett anser som relevante for å vurdere om en utøver er skikket til å representere særforbundet.

Se fakta om helseattesten og Skiforbundets helseteam for langrenn og kombinert nederst i saken

Dette er stegene løperne må igjennom for å få godkjent helseattesten.

1. September: Informasjon om og distribusjon av helseattesten
Prosessen med helseattesten starter i september, altså lenge før konkurransesesongen. Da oppdateres informasjonen om helseattesten og skjemaet for helseattesten på Skiforbundets hjemmesider. Forbundet sender også ut eposter direkte til omlag 2000 utøvere. 

2. Oktober: Helsekontroller
Neste steg er at utøverne må til sin fastlege for å få gjennomført helsekontrollen. Det er utøvernes ansvar å bestille time til denne konsultasjonen. Utøverne tar med seg sin ferdig utfylte egenerklæring, samt skjemaet for helsekontrollen til konsultasjonen. Legen fører da inn opplysningene fra konsultasjonen i skjemaet. 

3. Innsending av skjemaer: Seneste fire uker før uttak
Senest fire uker før uttak må utøveren sende inn helseattestskjemaene. For langrennsløpere og kombinertløpere skal den sendes med posten til Torger Hansen, som er rådgiver for helseattesten i Skiforbundet. Hos Skiforbundet blir helseattesten registrert og arkivert i opp til ti år. Grunnen til at helseattestene lagres så lenger, er for å kunne følge utøvernes utvikling over tid, slik at helseattesten ikke bare blir et øyeblikksbilde. 

Fristen for å sende inn skjema for skisesongen er mellom 1. oktober og 1. november for utøvere som har ambisjoner om å representere i november og desember. For rulleskisesongen er fristen for innlevering mellom 1. april og 1. mai for de som har ambisjoner om å representere i mai og juni. 

4. Vurdering av helseattesten
Etter at Skiforbundet har mottatt, registrert og lagret helseattesten, blir den vurdert av Skiforbundets ernæringsfysiolog og Skiforbundets lege. For tida er det ernæringsfysiolog Helge Andreas Felberg og lege Ellen Moe som har denne oppgaven. Deretter vil de aller fleste utøvere få helseattesten godkjent, altså grønt lys, og er klarert for uttak. 

5. Tilbakemelding om merknader og videre oppfølging
Løpere som får merknader på sine helseattester etter at Skiforbundets ernæringsfysiolog og lege har vurdert attesten, blir kontaktet og henvist videre.

Avhengig av hvilke merknader og forhold som foreligger, kan det dreie seg om konsultasjon med ernæringsfysiolog, eller henvisning til videre undersøkelser slik som blodprøver og/eller beintetthetsmåling (DEXA-scan). Løperne blir da henvist til spesifikk behandler og får rekvisisjon til DEXA-scan og blodprøver.

Når svar på prøver og tilbakemeldinger fra aktuelle konsultasjoner foreligger, vil Skiforbundets ernæringsfysiolog og lege vurdere utøveren på nytt. Løperne får da enten godkjent eller ikke godkjent sin helseattest. 

6. Ikke godkjent attest «startnekt»
Ikke godkjent attest, såkalt «startnekt», betyr at utøveren ikke vurderes som skikket til å representere særforbundet. Helseproblemer som avdekkes skal følges opp av fastlege, eventuelt forbundslege, og utøveren henvises til hjelpeapparat. Avhengig av hva som avdekkes, kan det dreie seg om ernæringsfysiolog, lege eller psykolog. Utøveren vil så bli vurdert på nytt, og det avgjøres om løperen da får klarsignal eller om startnekten opprettholdes.

7. Anke på avgjørelse
Dersom en utøver får startnekt, kan avgjørelsen ankes. Slike anker behandles av Ola Rønsen, som er medisinsk ansvarlig i Skiforbundet. 

Les her om hvilke konkrete krav utøverne må oppfylle.

Les også Langrenn.coms omfattende temaserie «På innsiden av en startnekt» 
VM-kandidat om sjokkbeskjeden: – Jeg så ikke den komme 
Elitetrener: Startnekten ble en aha-opplevelse 
Utøverens startnekt tvang treneren til å tenke nytt 
Landslagslegen: – Vi trenger mer åpenhet 

FAKTA: HELSEATTEST/STARTNEKT

 • Helseattesten er et skjema som fylles ut av utøverne og utøvernes lege, og må godkjennes av helseteamet i utøvernes nasjonale forbund før utøverne får starte i konkurranser. I tillegg til måling og veiing og vanlige helseverdier inneholder skjemaet også spørsmål om kosthold og tanker rundt vekt og slanking. 
 • Utøvere som ikke oppfyller kravene til godkjent helseattest kan ikke konkurrere internasjonalt for sitt forbund. 
 • En ikke-godkjent helseattest er ikke et totalforbud mot å konkurrere, men en sterk fraråding mot det av hensyn til utøvernes egen helse. Utøverne kan selv bestemme om de vil konkurrere regionalt og nasjonalt.
 • Helseattesten ble innført for langrenn og skiskyting fra og med sesongen 2015/2016.
 • Når profilerte utøver får startnekt, blir det ny oppmerksomhet rundt temaet: Det skjedde blant annet da Ingvild Flugstad Østberg fikk startnekt i forkant av sesongåpningen på Beitostølen i november 2019, da svenske Frida Karlsson fikk startnekt like etter verdenscupåpningen bare et par uker senere, og igjen på slutten av sesongen 2019/20, da Jessie Diggins fra USA gikk åpent ut om sine problemer rundt vekt og næringsinntak. Diggins har for øvrig også skrevet en bok om sine problemer og utfordringer rundt temaet. 

FAKTA: Dette er helseteamet i Skiforbundet

 • Torger Hansen, rådgiver 
 • Helge Andreas Felberg, klinisk ernæringsfysiolog
 • Ellen Moe, lege
 • Brit Baldishol, administrative rutiner 
 • Øyvind Andersen, landslagslege langrenn
 • Anders Heen, landslagslege kombinert
 • Remi Andersen, landslagslege Junior og rekrutt 
 • Anke på avgjørelser rettes til Ola Rønsen, medisinsk ansvarlig i Skiforbundet 

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Skistad hadde komandoen fra start til slutt i dagens sprint på Gålå. Foto: Synnøve Bruland.

Endelig smiler Kristine Stavås Skistad

Etter to år med motgang står Kristine Stavås Skistad på toppen av pallen igjen.

Thomas Helland Larsen har store ambisjoner for sesongen, til tross for en seig start på Beitostølen sist helg. Foto: Emil Lier

Thomas Helland Larsen: – Det er Tour de Ski som er målet

Beitostølen ble en skuffelse, men på lørdag skal det gå styggfort på Gålå

Dagen før dagen på skistadion i Kuusamo/Ruka, der første runde i verdenscupen kjøres i morgen. Foto: Nordic Focus

Hvem vinner verdenscupåpningen i Ruka?

Langrenn.com har tittet i krystallkula i forkant av sesongens første verdenscup

Kari Øyre Slind etter målgang på 10km fristil på Beitostølen søndag. Foto: Roy Myrland/Langsveien.no

Kari Øyre Slind overrasket seg selv og alle andre på Beitostølen

Juli: Brakk begge beina. 21.november: 15.plass på Beitostølen. Neste: Verdenscup

Tor Olav Nesheim Hægeland (til venstre) med trener Morten Tomter utenfor smøretraileren til Rustad IL under helgas sesgonåpning på Beitostølen. Foto: Privat

Beitostølens overraskelse: Tor Olav Nesheim Hægeland

Slik har 23-åringen hevet seg fra listefyll i fjor til topp 10 nasjonalt i år

Annonse
Helene Marie Fossesholm skulle gjerne gått verdenscupåpningen i Ruka, sier hennes nye trener Geir Endre Rogn. Foto: Nordic Focus/NSF

Fossesholm får ikke gå i Ruka selv om hun selv mener hun er klar

Fossesholms trener:– Helene ser absolutt ut til å bli klar for skirenn til helga

Didrik Tønseth under verdenscupåpningenen i Ruka i 2020. Foto: Thibaut/NordicFocus

Landslagstreneren om Didrik Tønseth: – Vinner han 15-kilometeren på lørdag, ligger han veldig godt an

Eirik Myhr Nossum tror landslagsvrakede Didrik Tønseth kommer til OL

Sindre Bjørnestad Skar tror vinterlekene i Kina i februar er hans største sjanse til å ta OL-medalje. Foto: Thibaut/NordicFocus

Sindre Bjørnestad Skar: – Dette er min største mulighet til å ta en OL-medalje

Forteller om flyttingen til Trondheim og kampen om en plass til OL

Russlands hovedtrener Markus Cramer under den finske sesongåpningen i Muonio i helga. Foto: Tomi Mäkipää

Tett på Russlands hovedtrener Markus Cramer

Forteller om den russiske treningskulturen, rivaliseringen og uttakssystemet

Nå er Kari Øyre Slind klar for comeback etter den dramatiske klatreulykka i sommer. Foto: Modica/Nordic Focus

Etter ti minutter på ski ble Kari Øyre Slind så sliten at hun ble kvalm

Men det var for en uke siden. Nå er hun klar for sesongåpningen på Beitostølen

Mikael Gunnulfsen er spent på hvordan det skadde beinet vil fungere i skirenn, snart et år etter at han sist gikk skirenn. Foto: Nordic Focus

Outsiderne til sesongåpningen på Beitostølen: Mikael Gunnulfsen

– Det er stas at landslaget ser meg som en utfordrer til OL-plassene

Karoline Simpson-Larsen er klar for å kline til på Beitostølen til helga. Foto: Ole Martin Storlien

Outsiderne til sesongåpningen på Beitostølen: Karoline Simpson-Larsen

– Det er ingenting som tilsier at jeg skal gå noe saktere enn i fjor

Magni Smedås under verdenscuprunden i Ulricehamn i februar. Foto: Nordic Focus

Outsiderne til sesongåpningen på Beitostølen: Magni Smedås

Mistet faren i oktober: – Det en stor seier å stå på startstreken i år

Jon Rolf Skamo Hope, her fra verdenscupdebuten i Engadin i Sveits i vinter. Foto: Modica/Nordic Focus

Outsiderne til sesongåpningen på Beitostølen: Jon Rolf Skamo Hope

Fjorårskanonen om forventningene og rennoppkjøringen som ga gjennombrudd

Karoline Simpson-Larsen. Foto: Privat

– Det blir voldsomt mye fokus på det som gjøres feil

VM-kandidaten om debatten rundt mat, kropp, vekt og spiseforstyrrelser

Ragnhild Haga sikter mot OL 2022. Foto: Thibaut/Nordic Focus

Ragnhild Haga: – Jeg grugleder meg alltid til sesongåpningen på Beitostølen

I år står og faller hele sesongen på åpningshelga og de neste fire ukene