Dramaturgien blir avgjørende

langrenn.com har tatt en prat med Tour de France-ekspert Dag-Otto Lauritzen om nyvinningen Tour de Ski, som begynner nyttårsaften.
Tips en venn  Skriv ut

 

Tidlig proklamerte FIS at nyvinningen Tour de Ski er myntet på elementer fra velkjente Tour de France. Hva er vel da mer naturlig enn å ta en prat med en av Norges beste syklister gjennom tidene, Dag-Otto Lauritzen.

 

Lauritzen har snart 20 Tour de France bak seg. Han har ni som profesjonell syklist, og snart ti som journalist og reporter.

 

Etappeseier i klassikeren har han også – den kom på den 13. etappen den 14. juli i 1987.

 

- Det var en av de hardeste etappene det året, en klatreetappe. Det var på den franske nasjonaldagen, minnes Lauritzen.

 

Ser klare paralleller

Langrenn er han også meget opptatt av.

 

- Jeg elsker å gå på ski. Da jeg var aktiv så trente jeg endel på ski sammen med Eirik Kvalfoss og Inger Helene Nybråten. Interessen for langrenn og ski har ikke blitt noe mindre etter at jeg la opp.

 

- Hvordan var dere til å dra veksler av hverandre på tvers av idretter på din tid?

 

- Vi var nok ikke flinke nok. For det er helt tydelig at dette er verdifullt. Dette var noe som kom når Olympiatoppen ble etablert, og det var etter min tid, sier Lauritzen.

 

Og likehetene mellom Tour de Ski og Tour de France ser han helt klart.

 

- Jeg ser tydlig at langrenn har fulgt litt etter sykling – spesielt etter at skøyteteknikken kom. Det er mange paralleller her. Jeg tror langrennsløperne kunne dratt stor nytte av syklistene på enkelte plan.

 

Gir sporten en ny dimensjon

Nå er han spent på hva Tour de Ski vil bringe skisporten. Løpene skal han følge fra hytte på Hovden, sammen med Thor hushovd.

 

- Jeg er sikker på at et slikt etappeløp vil bringe sporten en helt ny dimensjon og gi den et nytt løft. Jeg synes det er bra at langrennsporten fornyer seg, det er slik de kan holde interessen ved like og kanskje øke den, mener han.

 

Spesielt facinert er han av tanket på at et løp som Tour de Ski igjen vil framheve de gode gamle allrounderne, som de senere år har blitt en mangelvare.

 

Dramaturgien i tv-produksjonen blir avgjørende

Grunnen til at Tour de France har fått et så vanvittig løft de siste årene tror Laurtizen skyldes gode dramaturgiske tv-produksjoner.

 

- Tour de France er fortsatt hot, på tross av alt som har skjedd i sporten de siste årene. Det kan vi takke for at tv-sendingene blir gjort interessante. Man trenger det for at folk skal sitte å se på dette i 4-5 timer. Det blir også alfa omega for Tour de Ski.

 

For de fantastiske bildene som hvert år kommer fra Frankriket har kneblet mange til tv-stolen mens solen skinner ute.

 

Må være nøyaktig med restitusjon

- Hva tror du venter langrennsløperne i Tour de Ski?

 

- Jeg tror nok mange vil få seg en aha-opplevelse når dette nå setter igang. Dette har ikke vært gjort før, og de vet ikke hva som møter dem. Åtte konkurranser på ti dager er tøft, mener Dag-Otto Lauritzen.

 

Han påpeker at løperne må være enda mer nøyaktig på hva de gjør i mellom hver etappe og hvert løp. De må ha full fokus på restitusjon.

 

- Slurver du med dette første dagen, så vil du måtte betale for det den siste. Og det vil slå stort ut, mener han.

 

Bygging av lag

Lauritzen tror også at etappeløp som dette vil komme til å bety en dreining i langrennsporten. Han tror at de kommer til å ta enda mer etter sykkelsporten, slik at bygging av et komplett lag blir veldig viktig for å kjøre fram en ener.

 

- Taktikken vil etter hvert legges opp etter hvem som leder og kjemper om de forskjellige trøyene. Og man trenger forskjellige typer på et slikt lag, sier han.

 

- Min mening er at nettopp dette var en av Lance Armstrongs største styrker. Det vil vi se i langrenns-touren etter hvert også, spår den tidligere toppsyklisten.

 

For på nyttårsaften braker det altså løs i Nove Mesto – det alle har snakket om det siste året.

Gjør klar for Tour de Ski....


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut