-->
Artikkelforfatteren Marthe Katrine Myhre er selv en dreven maratonløper. Her er hun etter å ha vunnet hele Birkebeinertrippelen i en tidligere sesong. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Artikkelforfatteren Marthe Katrine Myhre er selv en dreven maratonløper. Her er hun etter å ha vunnet hele Birkebeinertrippelen i en tidligere sesong. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Drømmen om å fullføre en maraton

Mange har et sterkt ønske om å strekke armene høyt over hodet i det de krysser målstreken i en maraton. Allerede på startstreken kan hver enkelt deltaker bestemme seg hvordan opplevelsen underveis vil bli.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

- Det er mange forhold man må ha i tankene i timene før start og på startstreken. Det varierer veldig fra person til person om hva som fungerer og ikke. Noe som allikevel gjelder for alle som ønsker å stille godt forberedt på startstreken er å være i god væskebalanse, understreker Erling Askeland.

Akkurat det med riktig væskebalanse er svært viktig for prestasjonen i alle idretter.

Kroppen består av cirka 60% vann, og for å prestere optimalt må væskebalansen være bra. Væske tappes kontinuerlig i løpet av dagen og spesielt ved fysisk aktivitet.

- De siste 2-3 dagene før løpet eller konkurransen er det viktig å drikke bra. Samtidig er det ikke nødvendig å overdrive. Hensikten er ikke å løpe på do i tide og utide, men urinen skal være blank eller lys, fortsetter maratontreneren.

Hva man tåler av drikke i timene før start er meget individuelt. Å løpe maraton med skvulpende mage er ikke gunstig.

Temperaturen under løpet er avgjørende for hvor mye en trenger og drikke, men start å drikke fra første drikkestasjon.

- På treningsøkter i forkant av konkurransen er det viktig å ha funnet ut hva som fungerer. Mange drikker kun vann den første mila og går over til sportsdrikk etter hvert. Rundt cirka 30 løpte kilometer kan det være fornuftig å innta ekstra næring, forklarer Askeland.

I et maratonløp er det viktig å være ærlig med seg selv. Ikke gjør deg bedre enn det du er.

- Legg opp et fornuftig skjema med jevn fart og den farten treningsarbeidet i forkant har gitt en pekepinn på hvilken slutt-tid konkurransen vil gi deg. Det er lett å la seg rive med av andre og løpe for raskt i den første halvdelen av løpet. Det er ikke noe problem å “ødelegge” løpet her. Alt føles lett, men problemene vil sannsynligvis gjøre seg gjeldene siste halvdelen av løpet, mener den erfarne treneren.

Den berømmelige maratonsmellen har de fleste hørt om og veldig mange også opplevd. Dette kan komme i løpet av få meter. Det er mye som kan forklares, men en slik type smell må oppleves for andre om de skal klare og skjønne hva det virkelig gjelder.

- Er åpningen fornuftig og realistisk, vil det heller være mulig å løpe raskere siste halvdel om kreftene er der. Det er diverse forhold som virker til at mange får det tøft etter cirka 30-35 kilometer. Muskulaturen begynner å bli utmattet og kroppens energilagre begynner å gå tomme. Har åpningsfarten også vært for rask i forhold til treningsgrunnlaget sitt kommer det en solid reaksjon av det negative slaget, utdyper Askeland.

Sammenfattet kan denne reaksjonen bli mindre ved å løpe i et realistisk tempo ut fra start, drikke jevnt på drikkestasjonene og tilføre ekstra næring ved cirka 30 kilometer.

Da er grunnlaget godt for å kunne gjennomføre den andre halvdelen av løpet like bra som den første. De beste maratonløperne i dag løper oftest raskere på andre halvdel av maratonløpet.

Se også
Jack Waitz gir råd foran Oslo Maraton.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Fra tysk fjernsyn der et program viste tidligere skiskytter (og langrennsløper) Kati Wilhelm demonstrerte et "langrennsteppe" på plenen i nærheten av sin restaurant Heimatlon ikke langt fra Oberhof. Foto: Tysk TV.

LANGRENN INN PÅ TEPPET?

Lufter tanken om å teppelegge en åtte kilometer lang løype

Ansatte ved Bull Ski og Kajakk i full gang med plukking og tilpasning av ski til sine kunder. Foto: Bull Ski og Kajakk AS.

STILLING LEDIG: Butikkselger / Racingansvarlig langrenn søkes til Bull Ski & Kajakk - Røa

– Vi søker butikkselger med hovedansvar for racing langrenn til vår nye butikk

Finn Hågen Krogh. Foto: Thibaut/NordicFocus.

KROGHS RENNSTRATEGI: – Å kjøre noen slike vekkere gjør meg pigg til neste dag når jeg skal konkurrere

Røper inngående suksessdetaljer til Langrenn Pluss om timene før rennstart