Eksemplets makt

Oddvar begynte å drikke en blanding av kaffe og mjølk fra tiårsalderen.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Boken Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas. Bokas omslag.
Boka Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas.

* Utdrag av boka Oddvar Brå - Et skiløperliv, etter avtale med forfatter Thor Gotaas *

Eksemplets makt

Far Birger var den tause, innadvendte typen, som iblant tok en fest. Da ble han mer pratsom og løsnet mentalt slik mange mennesker gjør.

Da sønnen begynte å konkurrere i langrenn, sluttet Birger å nyte alkohol og ble bortimot avholdsmann. Sluttet å tygge skrå gjorde han også. Det hadde vært et ritual å skjære en bit av Langaards skrå og putte den i kjeften. Bestefar Ola hadde hatt et apparat til å lage hjemmebrent. Også det ble borte. Ingen pratet om hvorfor, det bare skjedde.

   Det dreide seg ikke om fanatisme eller strenge regler, ei heller askese. De valgte å leve slik og klare seg uten brennevin, tobakk og skråtobakk. Ofte var familier som unngikk den slags religiøse, men de var ikke det i Megarden. Bare fornuftige. Eller interessert i å gi den unge skiløperen best mulige vilkår og unger får gå langrenn gode forbilder. Et enebarn kunne lettere enn andre kopiere de voksne, i positiv eller negativ retning.

   Den eneste stimulansen familien inntok mye av, var kaffe. Oddvar begynte å drikke en blanding av kaffe og mjølk fra tiårsalderen. Unger på Hølonda gjorde ofte det i den tida, som en gradvis overgang til bare kaffe. Mange barn på landsbygda drakk kaffe tidlig og betraktet det som normalt. Kaffe var oppkvikker og kos, en sosial gest og skogsarbeidernes gode venn på en stubbe eller i ei koie i skogen når de hvilte. I godvær i slåtten ruslet kvinner ut på jordet i pauser med kaffekanne og en kurv med brødskiver.

---

Tilgang på boka
"Oddvar Brå - Et skiløperliv" hos Gyldendal Forlag.

Se også
* Anmeldelse av boka på Langrenn.com
Reiserute for bokturné med foredrag fra Thor Gotaas og Oddvar Brå


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus