Tommy Jauhojärvi fra bedriften Emit som jobber med tidtakerutstyr. Foto: Lotte Jauhojärvi Markussen.

Tommy Jauhojärvi fra bedriften Emit som jobber med tidtakerutstyr. Foto: Lotte Jauhojärvi Markussen.

EMIT SELFTIMING – LØSNING FOR TA-TIDEN-SELV-KONKURRANSER

Tanker om utvikling har pågått i lang tid, men med koronanedstengingen ble det for alvor fart i utviklingen.

Tips en venn  Skriv ut

Emit har lansert nye løsninger for selftiming events, eller det som på norsk må bli noe sånt som "ta tiden selv-konkurranser"

SelfTiming.com gjør tidtakingen i åpne konkurranser med fleksible formater like nøyaktig og rettferdig som brikketiming i tradisjonelle konkurranser.

Selv om konkurranser og arrangementer basert på at deltakerne selv ordner tidtakingen hadde begynt å dukke opp allerede før koronapandemien slo til, var formelle selvtimingsløsninger fortsatt bare i startgropa.

Men med koronanedstengingen ble det for alvor fart i utviklingen.

Smittevernregler, restriksjoner rundt antall deltakere på arrangementer og andre tiltak og begrensninger i forbindelse med pandemien har gjort at arrangørene må tenke alternativt rundt konkurransekonsepter og formater for gjennomføring.

Blant annet har krav om færre deltakere gjort at flere arrangører har satt opp konkurranser der deltakerne selv kan velge når de vil gjennomføre konkurransen innenfor et gitt tidsvindu.

På den måten spres det totale deltakerantallet slik at man reduserer risikoen for smittespredning.

Det har også Emit, det norske firmaet som leverer tidtakerutstyr til en stor andel av det som arrangeres innen langrenn, skiskyting, orientering og utholdenhetsidretter i Norge og Norden, tatt tak i.

– Vi har gått med planer om å utvikle en selvtimings-løsning i flere år, men da koronapandemien brått stengte ned store deler av konkurransetilbudene, ble det plutselig veldig aktuelt, sier Tommy Jauhojärvi, som er daglig leder i Emit. 

GPS HOLDER IKKE

Så langt har mange av disse selvtimede arrangementene vært gjennomført med GPS-baserte løsninger for tidtaking og registrering.

Med disse tjenestene er det lett å sammenlikne sin egen innsats med andre som har brukt samme trasé.

Ulempen med GPS-baserte eventer er at GPS-sporing har en vesentlig feilmargin, ulike GPS-enheter måler ikke nødvendigvis helt likt, og det blir mange variabler som kan påvirke resultatet.

Derfor kan ikke GPS-tjenester være eneste form for tidtaking i formelle konkurranser.

– Strava og GPS-selskaper har skapt mye aktivitet, og det konkurreres på mange måter der ute. Men hvis du skal ha formell tidtaking og offisielle resultater, må du ha løsninger som er mer nøyaktige enn det man får ved å bruke GPS-enheter, forklarer Tommy Jauhojärvi til Langrenn.com.

HEV SEG RUNDT OG LANSERTE I MARS

Åpne arrangementskonsepter og formater stiller andre krav til tidtakingen enn tradisjonelle konkurranseformer.

Det kreves for eksempel påmelding- og resultatløsninger som tar hensyn til fleksible starttider, og praktiske løsninger som gjør at fysisk tidtakerutstyr som kan stå opprigget gjennom hele konkurranseperioden.

I mars hadde EMIT et system klart for selvtiming i orientering i Sverige. Løsningen heter SelfTiming.com, og har blitt populær i løpet av våren og sommeren. Nå er SelfTiming.com også tilgjengelig for norske arrangører.

Det nye systemet gir stor fleksibilitet til arrangørene i form av konkurranseformater, konkurranseperioder og rapporteringsmuligheter. Og deltakerne får tryggheten med at tidtakingen og resultatene er like nøyaktige som ved andre arrangementer med brikketidtaking.

Med SelfTiming.com kan utøverne bruke de vanlige tidtakerbrikkene sine eller engangstranspondere som normalt. Dermed blir tidtakingen like nøyaktig, etterrettelig og rettferdig som ved vanlig brikketiming i tradisjonelle konkurranser.

SLIK FUNGERER EN SELV-TIMINGS-KONKURRANSE

Arrangøren oppretter sin konkurranse i nettløsningen SelfTiming.com. Utøveren går inn og melder seg på i rett klasse/løype med sin brikke-ID.

Løperen går så til start på henvist starttid, enten det er tildelt tidspunkt eller i løpet av et tidsvindu der arrangementet er åpent for start.

Starten blir registrert i det løperen passerer startklokka, eventuelle mellomtider registreres underveis, og totaltid registreres i det løperen passerer målklokka.

Resultatlister og mellomtider for deltakere blir publisert automatisk på SelfTiming.com ved avlesing av brikke etter målgang. 

Det er opp til arrangøren om de vil tilby live-timing der løperne kan følges underveis, eller om de velger en løsning der resultatet bare leses av i etterkant.

Hvordan unngår man at folk jukser i selvtiming-konkurranser?

– Vi har hatt veldig lite tilbakemeldinger på at folk prøver å jukse. I orientering er det uansett nesten umulig, siden du må innom alle postene for å få godkjent tid.

– I langrenn kan man jo forestille seg at folk kunne ta en snarvei, men det løser man ved å legge inn mellomtider som må registreres for å få godkjent tid i mål, sier Tommy Jauhojärvi til Langrenn.com.

SELVTIMING VIL ØKE

Ettersom koronapandemien ikke ser ut til å gå over i nærmeste framtid, forventer Jauhojärvi at det vil bli stadig større etterspørsel etter slike fleksible selvtimings-løsninger også fra norske arrangører.

– Når det ikke vil være mulig å kjøre store arrangementer med mange hundre deltakere, så må arrangørene tenke alternativt, og vi vet at flere av de store arrangørene jobber med hvordan de kan gjennomføre innenfor smittevernreglene, sier Jauhojärvi.

– Det kan være ting som at man kjører opp og merker rennløypa på annonserte helger eller kvelder, at man holder traséen åpen over et annonsert tidsrom eller finner andre måter som gjør at mange kan være med uten at det blir for mange personer samlet, sier han. 

Åpner for flere typer deltakere
Tommy Jauhojärvi tror selvtimingskonseptene er kommet for å bli, også etter at koronapandemien er over.

Ved å åpne for deltakelse over et større tidsrom, kan arrangøren både inkludere flere og treffe målgrupper man ellers ikke ville nådd.

Det kan være personer som ikke har anledning til å delta på en spesifikk dag eller helg, men som får muligheten med fleksible opplegg som står åpne gjennom en lengre periode.

Det kan også være personer som ikke er tiltrukket av tradisjonelle konkurranseformater eller store arrangementer med hundre- eller tusenvis av deltakere, men som likevel ønsker å konkurrere.

– At flere får sjansen til å være med, er både bra for idretten og rekrutteringen, og for folkehelsa, mener Tommy Jauhojärvi.

SE OGSÅ
* TIDTAKING: EMIT FRA NORGE MED VERDENS MEST NØYAKTIGE OG DRIFTSSIKRE TIDTAKERSTASJON

---

* Emit, som leverer tidtakerutstyr og også står bak nyvinningen SelfTiming.com, er profileringspartner av Langrenn.com.

* Første gang publisert senhøsten 2020.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Anders Aukland. Foto: Børre E. Helgerud / Team Ragde Eiendom.

ANDERS AUKLAND OM MOTGANG

– DET VIKTIGSTE SKJER I DITT EGET HODE

Anders Aukland. Foto: Børre E. Helgerud / Team Ragde Eiendom.

70-MILS MANNEN ANDERS AUKLAND: – DET ER IKKE FARLIG Å GÅ TOM

– Før var det sånn at mange trodde de måtte «spise seg opp» til en femmil

Erik Wickström og Niklas Bergh som driver podcasten Lagom Kondition har etablert begrepet STIFA som faktor for å vise stigning i konkurranser og løyper.

STIFA – NYTT BEGREP SOM VISER KUPERING I KONKURRANSER OG ANDRE LØYPER

– SKILØPERE, LØPERE OG SYKLISTER HAR UTEN TVIL SAVNET ET MÅL SOM VISER STIGNING

Hans Christer Holund jubler etter å ha vunnet 15 km fri under Oberstdorf-VM 2021. Foto: Modica/NordicFocus.

HANS CHRISTER HOLUNDS KOSTHOLD: – DU SER DET JO PÅ VEKTA. DEN SKAL HELST IKKE GÅ NED

– Jeg går til jeg er tom. Er jeg ikke tom etter 3 timer, går jeg 4 timer

Johannes Høsflot Klæbo med et par av sine VM-gull fra verdensmesterskapet i Oberstdorf 2021. Foto: Thibaut/NordicFocus.

SLIK UNNGÅR DU AT FORMTOPPEN RYKER – FORMTOPPING MOT MESTERSKAP – DEL 2

– Det er lett å la seg rive med og gå på knallhardt på testrennet

Therese Johaug med et av sine VM-gull fra verdensmesterskapet i Oberstdorf 2021. Foto: Thibaut/NordicFocus.

UKE FOR UKE – FORMTOPPING MOT MESTERSKAP – DEL 1

– Hvordan treffe med gullformen akkurat når det gjelder