VM-SNARVEIER mellom nyhet 2 og 3| SISTE VM-RESULTATER: TIRSDAG: 10 km: Kvinner| 800 GULLARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER
Tommy Jauhojärvi fra bedriften Emit som jobber med tidtakerutstyr. Foto: Lotte Jauhojärvi Markussen.

Tommy Jauhojärvi fra bedriften Emit som jobber med tidtakerutstyr. Foto: Lotte Jauhojärvi Markussen.

EMIT-SJEFEN SITTER I FIS TIMING GROUP:– Ulike spørsmål som kommer opp rundt hvordan reglene for tidtaking skal tolkes i ulike situasjoner, eller forståelsen av metoder og regler for utregning av tider

Utøvere er ekstremt opptatt av tid og tidtaking – sine egne tider, andres tider, tidligere tider og framtidige tider.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

– Det må ikke være for komplisert å lage arrangementer for veldig mange løpere som likevel tilfredsstiller krav om nøyaktighet og rettferdig

Tommy Jauhojärvi er eneste representant for nordiske grener i FIS timing gruppe.

Utøvere er ekstremt opptatt av tid og tidtaking – sine egne tider, andres tider, tidligere tider og framtidige tider. I mange tilfeller står det også om store premiesummer i tillegg til medaljer, heder og ære.

Derfor er det viktig at tidtaking i konkurranser er nøyaktig og rettferdig, at det gjøres i henhold til fastsatte regler, med godkjent utstyr, og at metoder og prosedyrer er forutsigbare og etterprøvbare.

Samtidig er det også viktig at kravene til tidtaking, systemer og utstyr ikke blir unødig komplisert og kostbart, verken for arrangører eller deltakere.

Det har det internasjonale skiforbundet (FIS) satt ned en egen gruppe for.

Langrenn.com Pluss tok en prat med Tommy Jauhojärvi, som er daglig leder i Emit AS, en norsk bedrift som produserer tidtakerutstyr til blant annet langrenn, skiskyting, orientering og andre utholdenhetsidretter.

Jauhojärvi sitter i FIS internasjonale utvalg for tidtaking for tredje året. Der er han eneste representant med bakgrunn fra langrenn, og eneste representant fra Norden.

Timing-gruppa i FIS ble opprettet i 1996. Totalt består dette utvalget av åtte personer.

Det er tre fast ansatte i FIS, samt fem eksterne medlemmer. To av dem, en kanadier og en sveitser, jobber i selskaper som driver med tidtakertjenester. De tre andre, en østerriker, en italiener og norske Jauhojärvi, jobber i selskaper som leverer tidtakerutstyr.

Timing-gruppa har ansvar for å utarbeide og oppdatere de til enhver tid gjeldende timing-guidene til FIS.

Som for eksempel Timing booklet og også oversikten over homologisert utstyr.

Disse dokumentene regulerer tidtaking og hvordan tidtaking skal foregå for alle grenene og på alle nivåer i FIS.

Timing-guidene gjelder altså alt fra alpint utfor, freestyle og snowboard til sprintlangrenn og skimaraton, og fra mosjonsløp til verdenscup og VM.

FIS Timing Group der vi blant annet utarbeider Timing booklet for ulike grener . Alle som skal få sitt utstyr homologisert skal igjennom omfattende tester hos uavhengig testlaboratorier. Når de blir godkjent havner de på denne listen over homologisert utstyr 

BLE HEADHUNTET

Det var det svenske skiforbundet som spurte Emit-mannen Tommy Jauhojärvi om han ville sitte i utvalget.

Bakgrunnen for henvendelsen var at de nordiske landene i FIS gjerne ville ha en representant for Norden og nordiske grener inn i timing-gruppa for å sørge for at deres interesser også ble ivaretatt.

Før Jauhojärvi kom inn i timing-gruppa, hadde utvalget aldri hatt noen representant fra Norden eller for langrenn og nordiske grener, langt mindre en som skal ivareta interessene til arrangører som regelmessig avholder konkurranser for over 1000 deltakere.

Det tror Jauhojärvi har vært et nyttig perspektiv for de andre medlemmene, som hovedsakelig kommer fra Mellom-Europa og Nord-Amerika med bakgrunn fra alpint og fartsdisipliner.

Deres erfaring er fra konkurranser med relativt få deltakere der tidtakingen går over korte strekninger og der hver deltaker er fort ferdig.

– Fra min side som representerer grener og arrangører av konkurranser der det ofte kan være over 1200 deltakere, er det viktig å passe på at måten man lager renn og konkurranser på i Norden blir ivaretatt.

– Det må ikke være for komplisert å lage arrangementer for veldig mange løpere som likevel tilfredsstiller krav om nøyaktighet og rettferdig, sier Jauhojärvi til Langrenn.com Pluss. 

STADIG MER STANDARDISERT

Fra sesongen 2022-23 innfører FIS et krav om at alt tidtakerutstyr som skal brukes i FIS-konkurranser står på FIS sin liste over godkjent homologisert utstyr.

Hensikten med den nye regelen er at konkurransene skal bli mest mulig rettferdige og at det skal være likt overalt.

Derfor er kravene for å få slik godkjenning harde.

Utstyret må håndtere differensiering ned til et tusendedels sekund uten avvik, og at klokkene som brukes i timingstasjonene opprettholder samme nøyaktighet over minst 24 timer.

Utstyret må også tåle bruk i ekstreme temperatur og værforhold uten at det påvirker presisjonen eller driftssikkerheten.

Det krever mye av både elektronikk og urverk.

LØPENDE KONTAKT OG RÅDGIVNING

Timing-gruppa i FIS treffes formelt to ganger i året, høst og vår. Mellom disse gruppemøtene har de løpende kontakt rundt ulike situasjoner og problemstillinger som dukker opp i forbindelse med tidtaking.

– Det kan være ulike spørsmål som kommer opp rundt hvordan reglene for tidtaking skal tolkes i ulike situasjoner, eller forståelsen av metoder og regler for utregning av tider. Der har vi kontakt med TD’er og arrangører, og kan gi råd og oppklare konkrete utfordringer direkte med dem, sier Jauhojärvi.

Hva slags type spørsmål får dere?

– De fleste spørsmålene vi får er fra arrangører i de yngre grenene, slik som freestyle, snowboard og ski cross og parallelslalåm. Da er det ofte relatert til startgrinder og fysisk utstyr, sier Tommy Jauhojärvi til Langrenn Pluss.

Fra nordiske grener får timing-gruppa generelt få henvendelser.

– Langrenn er godt innarbeidet, og vi får veldig få konkrete spørsmål knyttet til langrenn. Det som dukker opp, er gjerne knyttet til utstyr som ikke er nøyaktig nok, så her handler det mest om å få arrangørene til å bruke homologisert utstyr, slik at tidtakingen blir bra nok.

OVERFØRINGSVERDI

For Tommy Jauhojärvi som har jobbet med tidtaking innen langrenn, skiskyting, orientering og andre utholdenhetsidretter i over 30 år, har plassen i timing-gruppa gitt innsikt i en annen del av tidtakerbransjen.

Innspillene og problemstillingene som dukker opp i timing-gruppa har også bidratt til å videreutvikle og forbedre tidtakertjenestene og utstyret til Emit.

Nylig ble Emits tidtakerstasjon Emit Time Station ETS2 4G den første transponder-dekoder i verden som innfrir alle kravene til nøyaktighet og driftssikkerhet for bruk på alle nivåer og grener i FIS.

SE OGSÅ
* TIDTAKING: EMIT FRA NORGE MED VERDENS MEST NØYAKTIGE OG DRIFTSSIKRE TIDTAKERSTASJON

---

* Emit, som leverer tidtakerutstyr og også står bak nyvinningen SelfTiming.com, er profileringspartner av Langrenn.com.

* Publisert første gang på Langrenn.com senhøsten 2020.


SNARVEIER

* VM JUNIOR VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM U23 VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM POKLJUKA - SKISKYTING
Program| TV-tider| Norges Tropp| Medaljeoversikt| Startlister| Resultater
--- ---
* NORGESCUP FØRDE - SENIOR
Program| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse

KORONATILTAK FOR IDRETTEN MED MERE FRA REGJERINGEN

Viderefører smittetiltak – men gir lettelser for barn og unge

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

Stiller spørsmål ved de ulogiske nedstegningene - Les brevet i sin helhet

Morten Sætha og Mihhail Lukertsenko fra Swix Racing Service. Foto: Swix.

DEL 1 OM FLYTENDE GLIDER: FART PÅ FLASKE

– Mye prat om Gallium fra 2008-2009 og framover, og det ga oss en dytt i baken

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com og Langrenn.com. Fotomontasje: Langrenn.com.

DEL 1: OVERTRENT ELLER FEILTRENT? Hva er forskjellen, og er det ene verre enn det andre? Hvem er mest utsatt?

Mangeårig landslagstrener: – Færre ungdommer som klager over «pakka lår»

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

TRENING: TAR DU MARTHE KRISTOFFERSENS UTFORDRING?

– Det er jo en ganske intensiv økt og så snakker vi mye syre