OL TOKYO - PROGRAM og RESULTAT| UTVALGTE RESULTATER| NM Friidrett Junior| RESULTATER ØVRIGE mellom nyhet 4 og 5| LANGRENN PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER| UTTAK LANDSLAG OG TEAM

En oppsummering så langt sesongen 2004/2005

Langrennsesongen for de aldersbestemte klassene er så vidt kommet i gang. 16- og 17-åringene har sågar avviklet uttagningsrennet til Ungdoms-OL i Sveits i slutten av januar.
Tips en venn  Skriv ut
Annonse

av Sigmund Hov Moen

Vær- og føreforhold har stort sett vært slik vi er vant til det siste 10-året, ei uke med vinter og ei med sommer annenhver gang over nesten hele landet. I skrivende stund er det null grader på Kirkenes, skiføre i Midt-Norge og på vestlandet og barfrost på Østlandet.

Vi har så godt det lar seg gjøre forsøkt å holde oss oppdatert med det som har skjedd fra kl 14 til klasse 18/19 år. Det er ikke enkelt og om en og annen føler seg forbigått så kan vi bare beklage. Det er ikke gjort av ond vilje.

G18/19

Petter Nortug ser ut til å fortsette omtrent der han slapp i fjor. I BUL-sprinten på Gålå var konkurrentene noe nærmere enn "vanlig". Petter hadde denne gang ikke rukket å ta av seg nummeret før Mork, Eliassen, Kjølhamar, Nielsen, Øyen og Moslet kom halsende.

Og han ble slått av Mork i sprinten i Veldre. Men i fristilsrennet samme sted var det ingen tvil, Petter var i en klassen for seg. Han valgte av en eller annen grunn å stå over klassiskøvelsen. Altaløperen Snorri Einarsson som går på skigymnaset på Lillehammer, imponerte både i Veldre  og i Arne Rustadstuens Minneløp. Etter noen sesonger med motgang kan det og se ut som om Høybråten og Stovnerløperen Kjell Christian Markset har noe på gang. Det starta med en fin 4. plass i Arne Rustadstuens Minneløp, og fortsatte med en 2. plass under rennene i Veldre. Vi merker oss videre at Team Jevnes Tore Krogsveen klinka skikkelig til i Rustadstuen. Og det er og tydelig at både Sjaker og Resaland Wiik har forberedt seg grundig. Sletten, Hegdahl og Elvestad har og gjort en brukbar sesongstart. Det har Gløersenkara også. Under Astribekkrennet i Gausdal sist helg imponerte kombinertløperen (!) Mikko Kokslien ved å slå et meget godt besatt felt av "spesialløpere". For innsidere er det flotte løp ingen overraskelse. Mikko har gjort fremragende langrennskonkurranser tidligere.

Mange av MidtNorgeløperne sesongdebuterte i Rindal. "Larsene" Jensen og Moholt samt Bengt Mathiesen viste brukbare takter. I Meråker gjorde Bernhard Rønning et nytt godt løp (han ble og nr. 8 og 12 i Veldre). At han ble slått av en svenske får vi la passere i denne forbindelse.

J18/19

De 3 forgrunnsfigurene så langt har vært Caroline Tangen, Marte Elden og Betty Ann Bjerkreim Nilsen. I de store konkurransen har Caroline 3 seire, Marte 1, mens Betty har 3 andreplasser og en 3. plass. Bakfra kommer Berthe Anette Svenkerud, Kristin Sønstegård, Marion Solbjørg, Oda Vardenær Lunder, Helene Håland, Maria Moe Grevsgård, Kari Vikhagen Gjeitnes med flere. Og jentene skulle ikke mangle forbilder; i verdenscupsirkuset gjør som kjent 2-3  få år eldre norske jenter det skarpt.

G17

Skal Eirik Kurland Olsen få så lett spill som det til nå kan virke som, resten av sesongen?

Nei mener mange, nå er kronprinsene voksne nok til å klatre helt opp på toppen ved siden av ham. Noen hevder sågar at navnebroren med etternavn Sæves har til hensikt å stå på toppen alene. I Veldre gjorde Gjerdrumsløperen det i alle om lag like bra som Kurland Olsen. For de andre blir det, slik det nå ser ut, å slåss om 3. plassen. Og her er det tett. Bjørnar Larsen, Joachim Jacobsen, Tore Martin Søbakk Gundersen, Thomas Moen, Martin Andersen, Jesper Østensen….har alle hatt en fin sesongstart. Mats Håpnes & Co har prøvd seg så smått med bra resultat i Alta. Vi merker oss også Fossumløperen Daniel Myrmæl Helgestads flotte plasseringer i Veldre (12 og 15). I fjorårets jr. -NM ble Daniel nr 42 og 84. Her er det snakk om reell fremgang. Det sies at mora heter Marit Myrmæl? Det forklarer kanskje noe?

J17

Marit Liland Fredriksen imponerte stort i klassiskøvelsen i Veldre. Hun slo Astrid Jacobsen med innpå 20 sekunder. Hvem av de 2 jentene som tar neste stikk er vanskelig å tippe. Bak kommer Kjersti Bø, Randi Vikhagen Gjeitnes og flere andre halsende. Ingrid K Heimdal vant eksempelvis sin klasse meget klart under åpningsrennet i Andørja. Tida var svært god sammenligna med eksempelvis gutteklassene.

Og vi merker oss et nytt navn i toppen av listene. Kristine Vandbakk imponerte i Meråker ved å slå Randi Vikhagen Gjeitnes med et lite minutt. Vi kan ikke finne Kristines navn i våre lister fra fjorårets jr-NM, derimot ser vi at hun har mange gode resultater fra friidrettsbanen. Kanskje blir jenta fra Follafoss det nye navnet i J17?

G16

Den meget både meritterte og i disse spaltene utskjelte "firerbanden" fikk seg en nesestyver under uttakingsrennene i Veldre. Tankene om plass i Ungdoms-OL hadde nok ligget i bakhodet. Men den kunne umiddelbart glemmes. 17-åringene ble altfor sterke. Men Harald Berge satte seg som ventet i respekt med sin 4. plass i fristilsøvelsen der han var på talefot med de nest raskeste 17-åringene. Bakfra nærmer Jacob Ziesler seg, og vi merka oss også Eivind Flugstad Østbergs flotte fristilsløp. Eivind vant også Astridbekken sist helg meget klart. Også her var det fristil. Teamkameraten Lars Gudim gjorde det og bra i klassisk i Veldre. Gjøvik-Toten Langrenn (GTL) har tydeligvis ting på gang.

Vi merker oss også at Petter Andrè Sjulstad (Besseberg) fortsetter sin marsj oppover på resultatlistene. Sjur Røthe blir også interessant å følge.

 

Styrke MidtNorges mange gode løpere konkurrerte sist helg mot hverandre for første gang denne sesongen i Rindal. Tore Bjørseth Berdal er tilbake for fullt etter sykdomsavbrekk tidligere i høst. Alt tyder på at han vil bli å finne blant klassens 7-8 beste denne sesongen. Han slo Erland By Vollset og Per Mikael Haugen med et lite minutt.  Nordtrønderen Eirik Lorentsen blir tydeligvis også farlig. I Meråker vant også han "med et lite minutt".

 

På Sjusjøen henviste Øyvind Gullteig klubbkameraten Erlend Øyen Sørnes til andreplass. Og Sindre Sunde vant klart i Luster.

J16

Inger Liv Bjerkreim Nilsen ble tatt ut til Ungdoms-OL etter rennene i Veldre. Hun er fenomenal i fristil. Men verken Celine Brun Lie eller Therese Johaug er med på at løpet er kjørt for denne sesongen. Silje Ekroll Jahren, Ingrid Løvbrøtte, Marthe Breen og de andre er og med. Vi merker oss at Sandra Alise Lyngstad vant klart denne helga i Meråker. Og vestpå er Ida Seim som vanlig i farten. I Astribekkrennet viste Ida Gjermundshaug Pedersen at også der i gården har de gjort leksa. Hun var ikke mer enn et lite halvminutt bak Inger Liv BN.

G15

Ikke alle de antatt største kanonene har pakka ut konkurranseskiene. Vi har ikke sett at Håkon Bånerud  eller Hans Chr Holund har konkurrert. Skinstad'n med fornavn Petter derimot har vært i gang helt siden den første antydning til rim var å se i høgdene ovafor Gjøvik. Og både han og de andre GTL-løperne har imponert. Petter vant både Sjusjørennet og Astribekken. Men han er blitt sterkt utfordret av både Atle Rehn Berger, Nikolas Knudtzon, Sindre Buraas,  Anders Kvikstad, Trygve Markset og Stian Roterud. I Midt-Norge har Ole Hartvig Skogstad vunnet sesongpremieren i Rindal foran Rune Malo Ødegård, mens Robert Guin var klart best i Meråker. I Troms vant Andreas Lorentsen.

Vi har en mistanke om at Konnerudgjengen vil bli vanskelig å hanskes med i vinter.

I Konnerudsprinten vant Nikolai Bergmann foran Jonas Eek (Mjøndalen) og  Øystein Knutsen. Så lurer vi på hva Adrian Becher kan makte. Vi venter og på Per Kristian Larsen og Lars Ramstad. Blant andre. Larsen er en av flere lovende skiskyttere. La oss håpe at han velger langrenn.

J15

Britt Ingunn Nydal har åpna sesongen minst like godt som hun avslutta den forrige.

På 5 km er hun ikke mange sekunder bak de nest beste senior dameløperne. I Arne Rustadstuens Minneløp ble hun eksempelvis slått med bare 20 sekunder av Caroline Tangen, en av de beste jentene i 18/19-årsklassen. På Sjusjøen helga etter vant hun også, foran Anita Dalen, Martine Udnes Weng og Frida Schneider.

 

Heidi Kant Bjørnli åpna sesongen i Ålen der hun vant som hun ville. Anita Dalen og Marte Astrid Buttingsrud delte seieren på meget god tid på Konnerud.

G14

Edvard Hamilton har imponert kollossalt så langt i sesongen. I Arne Rustadstuens Minneløp holdt samme fart på sin 5 km som seniorløperne. I fjor vant han som noen vil huske, den ene distansen i Ungdommens Holmenkollrenn. Så spørs det om det holder utover sesongen mot Pål Golberg, Marius Andreassen, Sigurd Helle Opedal, Mats Westby Aamodt, Erik Blakstad Haave, Kenneth Eide Haugen, Marius Hovden, Håvard Nome, Espen Størseth, Kenneth Valnes, Ånund Lid, Simen Fagerhøy, Marius Vegheim & Co.

En gang ut på vinteren strekkes snoren på Gjøvik. Det er da det gjelder.

J14

Ingvild Flugstad Østberg og Maja Jakobsen vant henholdsvis Astribekken og Sjusjørennet. Begge to var høyt opp i Ungdommens Holmenkollrenn i fjor. Ellen Rolijordet gjorde også et flott renn på Sjusjøen. Vi har ennå ikke sett noe resultat fra Tuva Toftdal, en av forrige sesongs absolutt beste. Karoline Bjerkli imponerte under Rindalsrennet og Hanna Thunes vant J14 i Konnerudsprinten.

 


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut